Listeleme Yapma Sorunu

03/05/2011, 12:15

haytacan

herkese merhaba sorum şu ki örnekte pazar isimlerini listelemek istiyorum ama bi türlü nasıl yapacağım bilemiyorum yani pazar ismini seçtiğimde otomatik olarak adı soyadı sağ/sol sıra no ve sicil no sunun çıkmasını istiyorum bu konuda yardım ederseniz çok sevinirim tşk ederim
03/05/2011, 13:27

sansar55

Sn.Haytacan bu örnekle işniz zor gibi. ama size yardımcı olacak bir link verim. sn.Mehmet DEMİRAL Hocamın yaptığı örneği inceleyiniz sizin istediğiniz sanırım budur. açık ve seçik bir şekilde anlatmış.. ayriyeten eline sağlık.
https://accesstr.net/konu-acilan-kutudak...b1lan+kutu
04/05/2011, 09:43

sansar55

Sn. Hayatcan sorununuz çözüldümü lütfen geri dönüş yapınız
18/05/2011, 11:06

sally

Merhaba;
Sizinkine benzer bir sorunu ben aşağıdaki şekilde çözdüm. Ekinizi şifresini bilmediğim için açamıyorum; ancak zannederim aşağıdaki örneği kendi çalışmanıza uyarlarsanız yardımcı olabilir. Aslında pazarlar tablonuz sadece pazar no ve pazar adından oluşuyorsa müşterilere tek tek tanıtabilirsiniz de ama ben çok müşteri ve pazar olacağını farzederek bu iki tabloyu da birleştirdim. Dediğiniz işlemi iki kere yapıyorsunuz aşağıda.

Önce 2 adet tablo oluşturuyoruz.
Pazarlar
PazarNo : Otomatik Sayı
PazarAdı: Metin
Müşteriler
MüşteriNo: Otomatik Sayı
AdıSoyadı:Metin
SıraNo:Sayı
SicilNo:Sayı
PazarNo: Burada arama sihirbazını seçip Pazar nolarını pazarlar tablosundan almasını sağlayın.
Pazar: Metin
İki tablo için formları oluşturun. Müşteriler formuna gelin. Formu tasarım modunda açın. Pazar No kısmında (burada açılır kutu olarak görmeniz gerekiyor) sağ tıklayın. En altta özellikler seçeneğini tıklayın. Olay başlığını tıklayıp, çıkıldığında kısmındaki … ifadesine tıklayın. Kod Oluşturucu kısmını seçip aşağıdaki kodu yazın.
[Pazar] = Dlookup ("[Pazarlar].[PazarAdı]", "[Pazarlar]", "[Pazarlar].[PazarNo]=PazarNo.text")
Kaydedin. Müşteriler formunu açıp Pazar no yu tıkladığınızda Pazar adının otomatik olarak gelip gelmediğini kontrol edin. Şimdi bu iki tabloyu 3. Bir tabloda birleştireceğiz ve benzer işlemleri tekrarlayacağız.
Ancak öncelikle müşteriler formunda 2-3 müşteriyi tanıtın. Pazarlarını, sicil nolarını vs. yazın. Unutmayın müşteriler tablosunda Pazar no yazdığınızda otomatik olarak Pazar adı gelecektir.
3. bir tabloda da bu iki tablo arasındaki bağlantıyı kullanacağız. 3. Tablomuz aşağıdaki gibi olacak.
GenelKimlik:Otomatik Sayı
PazarNo: Burada arama sihirbazını seçip Pazar nolarını müşteriler tablosundan almasını sağlayın.
Pazar:Metin
AdıSoyadı:Metin
SıraNo:Metin
SicilNo:Metin
İlişkiler sekmesini açtığınızda kurulan ilişkileri göreceksiniz.
Genel tablosu için de bir form oluşturun. Formu tasarım görünümünde açıp aşağıdaki işlemleri gerçekleştirin.
Pazar No kısmında (burada açılır kutu olarak görmeniz gerekiyor) sağ tıklayın. En altta özellikler seçeneğini tıklayın. Olay başlığını tıklayıp, çıkıldığında kısmındaki … ifadesine tıklayın. Kod Oluşturucu kısmını seçip aşağıdaki kodu yazın.
[Pazar] = Dlookup ("[Müşteriler].[PazarAdı]", "[Müşteriler]", "[Müşteriler].[PazarNo]=PazarNo.text")
[SicilNo] = Dlookup ("[Müşteriler].[SicilNo]", "[Müşteriler]", "[Müşteriler].[PazarNo]=PazarNo.text")
[SıraNo] = Dlookup ("[Müşteriler].[SıraNo]", "[Müşteriler]", "[Müşteriler].[PazarNo]=PazarNo.text")
[AdıSoyadı] = Dlookup ("[Müşteriler].[AdıSoyadı]", "[Müşteriler]", "[Müşteriler].[PazarNo]=PazarNo.text")
Kaydedin. Geri dönüp müşteriler formunda pazar no yu tıkladığınzıda tüm bilgilerin gelip gelmediğini kontrol edin.
Esas olarak Dlookup işlevi ile ilgili benim kendim için çıkardığım nacizane formül aşağıdaki gibidir. Denedim işe yarıyor:
1 - Dlookup için öncelikle tablolarınızı oluşturun ve tıkladığınızda diğer kısımları kendisine göre otomatik olarak çağıracak satırın özelliğini açılan kutu yapın. (Bunu tablo tasarım modundayken ilgili satırı seçip aşağıdaki özelliklerde arama başlığında açılan kutuyu işaretleyerek, ya da satır seçili iken – başka tablo veya sorgudan bilgi alacaksanız- arama sihirbazını seçip ilgili tabloyı seçerek yapabilirsiniz.
*Eğer arama sihirbazını kullanıp verileri başka tablo ya da sorgudan aldıysanız ve satır böylece açılan kutu özelliği kazandıysa tablolar arası ilişkiler zaten kurulmuş olacağı için sadece ilişkiler kısmına gidip kurulan ilişkiyi görmeniz yeterlidir.
*Eğer satıra açılan kutu özelliğini arama başlığı altında açılır kutuyu işaretleyerek kazandırdıysanız, ilişkiler kısmına gidip tablolar arasındaki ilişkileri düzenlemeniz gereklidir.
2 – Üzerinde işlem yapacağınız form (Bu örnekte genel isimli formdur) tasarım görünümündeyken açılan kutunun bulunduğu satıra sağ tıklayıp, özelliklerden olay kısmını seçip, hangi eylemde işlemi yapmasını istiyorsanız seçip şu şekilde kodu yazın:
[Formda bilginin nereye yazılmasını istiyorsunuz] = Dlookup ("[Bu bilgi hangi tablodan alınacak].[Bilgi bu tablodaki hangi başlık altında yer alıyor]", "[Hangi tablodan alınacak]", "[Hangi tablodan alınacak].[Formda nereyi tıkladığınızda]=Formda nereyi tıkladığınızda.text")
Örnek koda bakalım:
[Formda bilginin Pazar kısmına yazılmasını istiyorum] = Dlookup ("[Bu bilgi Müşteriler tablosundan alınacak].[Bu bilgi tabloda PazarAdı başlığı altında yer alıyor]", "[ Bu bilgi Müşteriler tablosundan alınacak]", "[ Bu bilgi Müşteriler tablosundan alınacak].[Formda PazarNo yu tıkladığımda gelsin]=PazarNo.text")
DLookup: Formda Pazar no yu tıkladığımda pazaradı, adısoyadı(müşterinin),sırano ve sicil no toomatik olarak gelsin. Her müşteriyi bir Pazar ile ilişkilendirdim. Genel tablosunda Pazar no tıkladığınızda enter a basın ilgili bilgiler gelecek.

Cevap burada biraz karmaşık göründüğü için merhaba dosyasında ekledim. Umarım işinzie yarar.
05/06/2011, 00:02

ozanakkaya

Çözüm için teşekkürler Sn sally. Konu sahibi geri bildirimde bulunmadığı için konu taşınmıştır.

Site Kuralları.
9-) Herhangi bir soru(n) için konu açtıysanız verilen cevapları inceleyip en kısa zamanda yapılan yardımın olumlu ya da olumsuz sonucunu bildiriniz.
[Uyarı Puanı: +4]