MS SQL Server 2008 R2 Express Kurulumu

1 2 3
26/07/2011, 19:38

life_exciting

Bu Makalede MSSQL Server 2008 Express Edition Kurulumunu Sizlere Anlatmaya Çalışacağım.

Kurulumu Virtual Pc Üzerinde Kurulu Olan Windows XP Üzerinden Anlatacağım.Windows XP Üzerinde Kuruluma Başlamadan Önce Kurulum İçin Gerekli Olan Birkaç Yazılımı Öncesinde Kurmamız Gerekecektir.Bu Yazılımlar ;

1) .NET Framework 3.5 SP1 : http://download.microsoft.com/download/0...5setup.exe
2) Windows Installer : http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=159623
3) Windows PowerShell : http://www.microsoft.com/downloads/tr-tr...laylang=tr

Uygulamanın 64 Bit Sürümlerine Aşağıdaki Linklerden Ulaşabilirsiniz.

1) .NET Framework 2.0 SP1 : http://www.microsoft.com/download/en/det...en&id=6523
2) Windows Installer : http://www.microsoft.com/downloads/tr-tr...d056d6f9f4
3) Windows PowerShell 1.0 : http://www.microsoft.com/download/en/det...x?id=11594

Son Olarak Microsoft Sql Server Express Edition Ücretsiz Sürümlerine Aşağıdaki URL’den Ulaşabilirsiniz.Burdan İşletim Sisteminize Uygun Versiyonu İndirebilirsiniz.Makale de Kullandığım Sql Server 2008 R2 Express
32-bit Database and Management Tools Versiyonudur.

http://www.microsoft.com/sqlserver/en/us...press.aspx

Bu Yazılımları Standart Paket Kurumları Şeklinde Kurabilirsiniz.Her Kurulumun Ardından Sisteminizi Yeniden Başlatmanızı Öneririm.
Her şey Yolunda Gittiyse MSSQL Kurulumumuz Başlayacaktır. Her şeyin Yolunda Gittiğini Varsayarak Kuruluma Geçiyorum.

Kurulumun ilk aşamasında karşımıza Sql Server Installation Center ekranı gelecektir.Bu Ekranda Install Diyoruz ve sistemimize yeni bir Sql Server 2008 kurulumu yapacagimiz için Installation kategorisine gelerek, “New Sql Server stand-alone installation or add features to an existing installation” linkine tıklıyoruz.

Sonraki Ekranımızda Lisans Sözleşmesini Kabul Ederek Devam Ediyoruz.

Karşımıza gelen Setup Support Tools ile sistemimizin Sql Server 2008 kurulumu için hazır olup olmadığı denetlenir. Ve eksik olan bir bileşen ya da özellik varsa bununla ilgili öneri bilgisini verir.

Karşımıza Feature Selection ekranı gelecektir. Bu ekranda Instance Features altındaki seçenekler bu bilgisayara kurulacak tüm Sql instance’ları için ayrı ayrı olan bileşenleri ve servisleri içerir. Kurulan her Sql Instance için Database Engine, Analysis Services ve Reporting Services bileşenleri farklılık gösterir. Shared Features altındaki seçenekler bu bilgisayara kurulacak tüm Sql instance’ları için ortak kullanılacak bileşenleri ve servisleri içerir.Bu Seçenekleri Default Olarak Tümü Seçili Birşekilde Bırakarak Devam Ediyoruz.

Karşımıza Instance Configuration ekranı gelecektir. Bu ekranda Sql Server adı yani Instance Name, Instance ID ve kurulan Instance’a ait veri ve log dosyalarının kaydedilecegi Root dizininin yeri belirlenir. Şekilde de görüldüğü gibi bilgisayarımıza ilk Sql Server kurulumunda otomatik olarak Default seçeneği aktif olarak gelir. Bu seçeği kullanarak Sql Server kurulumu yaptığımız zaman kullanılan Instance adı SQLExpress içindir.Biz Bu Ekranda Default Instance Seçeneğini Seçerek Devam Ediyoruz.

Karşımza Server Configuration ekranı gelecektir. Service Accounts tabında Sql Server 2008 Servislerini çalıştıracak kullanıcı hesapları belirlenir.Account Name Kolonunda tüm Sql servisleri için aynı kullanıcı hesabını mı, yoksa farklı kullanıcı hesabını mı kullanacağımız belirlenir. Eğer aynı hesabı kullanacaksanız Use the same account for all Sql Services butonuna basılmalıdır. Böylece hem Sql Server hem de Sql Server Agent vb. diğer servisler aynı kullanıcı hesabı üzerinden çalıştırılacaktır.Her İki Durumda da Aynı Hesabı Kullanacağımızdan Password Kolununa Herhangi Bir Şey Yazmıyoruz.Startup Type Kolonunda İse kurulum sonrası ve Sql Server bilgisayarımızın yeniden başlatılması durumlarında Sql Server, Sql Server Agent vb. servislerin otomatik başlatılması Automatic seçeneği seçilerek sağlanabilir.

Collation Tabında ise Sql Server dil ve karakter set ayarları yapılır.Eğer Sql Server dil ve karakter set ayarı için Windows tarafındaki ayarları kullanacaksanız üstteki Database Engine bölümünden Sql Veritabanı Servisleri için kullanılacak karakter set ayarı, alt taraftaki Analysis Services altından da Analiz Servisleri için kullanılacak karakter set ayarı yapılandırılır.

Karşımıza Database Engine Configuration penceresi gelecektir.Bu Ekran Kompleks Bir Yapıya Sahip Olmamasına Rağmen Kullanıcıların Sql Server Üzerinde Authentication Olabilmeleri İçin Hayati Bir Önem Taşımaktadır. Authentication Mode 2 Kısımdan Oluşmaktadır.Bunlar;
1)Windows Authentication Mode : Bu Mod Kullanıldığında Kullanıcıların Sql Server'e Bağlanmak İçin Windows Üzerinde Bir Kullanıcıya Sahip Olmaları ve Sql Server İçin Gerekli İzinlerinin Verilmiş Olması Gerekmektedir.
SQL Kimlik Doğrulaması kullanıldığında,kimlik doğrulamasını Sql Server kendisi yapar.Bu Durumda kullanıcıların Sql Server bilgisayarına bağlanabilmesi için Sql Server tarafında kendileri için açılmış bir Sql Login hesabına sahip olmaları gerekir.SQL Server Kurulduktan Sonra SA Adında Bir Kullanıcı Otomatik Olarak Oluşacaktır.SA Sql Server Tarafında Administrator Hesabı Gibidir.

2)Mixed Mod : Sql Kimlik Doğrulaması ve Windows Kimlik Doğrulamasının Beraber Kullanıldığı Yönteme Mixed Mod Denir.Bu Modda Windows Authentication Mode yada Sql Kimlik Doğrulaması Hesabı Olan Tüm Kullanıcılar Bağlanabilir yani Windows Authentication Mode'daki Gibi Specifik Değildir.

Data Directories tabında Sql Server'e Ait Tüm Veri,Yedek Ve Log Dosyalarının Tutulacağı Path'ler Belirlenir.Bu Seçenekte Herhangi Bir Değişiklik Yapmadan Default Olarak Bırakarak Devam Ediyorum.

FileStream tabında Sql Server 2008 sorguları için FileStream özelliğini aktifleştirip, aktifleştirmeyeceğimizi belirliyoruz.FileStream Sql Server 2008 üzerinde dosya depolamaları ve bunlara erişimle ilgili yeni özellikleri getiriyor.Bu Tab'da da Herhangi Bir Değişiklik Yapmadan Devam Ediyoruz.

Error Reporting Tabında Sql Server'de Oluşabilecek Hatların Microsoft'a Raporlanıp Raporlanmayacağını Belirliyoruz.Rapoları Göndermek İsterseniz Tick'i İşaretleyerek Devam Edebilirsiniz.Ben İşaretlemeden Devam Ediyorum.

Installatıon Progress Tabında Şuana Kadar Yaptığımız Tüm İşlemler ve Ayarlar Yükleniyor.



Close Diyerek Yüklemeyi Tamamlıyoruz.

Evet Arkadaşlar Herhangi Bir Sorun Yaşamadan Sql Server 2008 Express Edition Kurulumumuzu Tamamlamış Bulunuyoruz.
Başlat>Programlar>Microsoft Sql Server 2008 R2 Başlığı Altında Sql Server Management Studio Yazılımımızı Çalıştırıyoruz ve Gördüğünüz Gibi Kurulum Aşamasında Seçtiğimiz Ayarlarımız Uygulanmış Durumda.Connect Diyerek Veritabanımıza Bağlanıyoruz.




İyi Çalışmalar.







26/07/2011, 19:47

Kur@l

Ellerine Sağlık Aykut hocam.
26/07/2011, 20:11

boolean_

Bu güzel anlatım için teşekkürler hocam.
26/07/2011, 21:57

assenucler

Sayın Aykut,

İyi akşamlar.

Bu güzel ve ayrıntılı açıklamanız için gönülden teşekkürler.

Ben yukarıdaki program sürümünü, Windows 7 professional Tr sürümü üzerine kurabilir miyim?

Değerli düşünce ve görüşlerinizi bekliyorum.

Sevgi ve saygılar..
26/07/2011, 22:22

life_exciting

Sn.assenucler Windows 7 Professional TR Sürümünde de Rahatlıkla Kullanabilirsiniz.Makalenin En Başında Belirttiğim Gerekli 3 Yazılımı da Ayrıca Yüklemeniz Gerekmektedir.
26/07/2011, 22:37

DUAYEN

Bu güzel anlatım ve paylaşım için teşekkürler hocam.
1 2 3