Maliyet Hesaplama Sorunu

1 2 3
29/10/2012, 15:33

arselvarol

Merhaba Arkadaşlar. Sizlere göre çok basit ama bana göre bir o kadar zor bir sorunun altında kaldım kalkamıyorum. Maliyet Hesaplama.

Yapmam gereken YENİ ÜRÜN KAYDI formunu açtığım zaman karşıma çıkan ÜRÜN KAYDI Formuna alt tarafa olacak şekilde PARÇA LİSTESİNİ Eklemek. FAKAT!

Her ürünün imalatını yaparken kullandığımız parçaları veri sayfası olarak eklemek istiyorum ve her ürüne farklı kayıtlar yapmam gerekiyor.

Örnek olarak:

A ürününe 3mm kablo kullandım diyelim

B ürününe 3mm + 5mm Kablo kullandım diyelim

C ürününe 5mm + 7,5mm Kablo kullandım diyelim

Şimdi ben bu kayıtlarda şu işlemi yapmak istiyorum.

3mm Kablonun Birim metre fiyatı 1 tl ise ürünlerde 1 tl olarak görünmeli ben daha sonra parça listesinde bir değişiklik yapıp 3 tl yaptığımda bana 3 tl yi göstermeli ve alacağım maliyet toplamı da bunu algılamalı.

Çok mu karışık anlattım?

2010 olarak indirebilen olursa demek istediğimi anlayacaklardır. Örnekler ile doldurdum çalışmamı. zorluk çekmeyecekler indirenler.

YENİ ÜRÜN KAYDI FORMUNA - PARÇA LİSTESİNİ EKLEMEK (MALİYET İÇİN) fakat her ürüne aynı parçaları da kullanabiliriz farklı parçalar da ve bunların ayrı ayrı her ürün için toplamını almamız lazım. ve bunu form içerisinde alt form açarak verisayfası görünümünde yapmamız lazım.

Başınızı şişirdim...

Saygılarımla.

İndiremeyenler için fotoğraflar bu şekilde umarım anlatabilmişimdir.

Ama dikkat edilmesi gereken ben ÜRÜN KAYDI ekranında, ürüne alt form dan parça eklediğim zaman, parça listesi tablosunda tekerrür yani, aynı kaydı yeniden yapmasın. açılan kutuda istediğim kadar malzeme girmek istiyorum ben bu ürüne. ama parça listesinde var olan parçaları girmek istiyorum tekrar kayıt yapmasını istemiyorum. aynı parçaları başka ürünlerde de kullanabilmem gerekiyor. umarım anlatabilmişimdir.

bir yerde hata yapıyorum ama nerede bilmiyorum.


İSTEDİĞİM ŞEY 3.RESİM AMA 1. RESİMDEKİ FORMUN İÇİNE 2.RESMİN TABLOSUNU ALT FORUM OLARAK ALMAK İSTİYORUM VE TEKERRÜR KAYIT YAPMAMASINI İSTİYORUM FARKLI ÜRÜNLERE AYNI PARÇAYI DA GİREBİLMEK İSTİYORUM






29/10/2012, 19:58

mehmetdemiral

Çalışmanızı henüz incelemedim ama hatanızı tahmin ediyorum. Bir ara üretim konulu bir program hazırlamıştım. O zaman çok kafa patlattığım için genel olarak neler gerekir, onu yazmak istedim. Zaman bulunca çalışmanızı da incelerim.

Tablo tasarımıyla başlayalım:

1- Öncelikle tabloları tasarlarken her bir hammaddeyi ayrı ayrı birim olarak girmelisiniz. Şöyle ki, bir televizyon üretim fabrikamız var diyelim. Üretimde elektronik komponentler kullanacağız. Bunların her birini bir tabloya hammadde olarak girmeliyiz. Bunun için bir tablomuz, tabloda o ürünlerin kodları, açık isimleri, fiatları, vergi oranları vs olmalı. Ayrıca ürünleri gruplandırmanız da önemli. Transistor, kondansator, direnç, entegre vs gibi ana gruplar olursa işiniz daha derli toplu olur. Bu arada tüm kondansatörlerin fiat güncellenmesi gerekirse bunu da tek kalemde yapabiliriz.

2- Diğer tablomuz reçeteler olmalı. Yani üretim reçeteleri. Bunun için hammaddeleri belli oranlarda kullanırız. Fiatlarını girdiğiniz o ilk tablomuzdan ürünleri çağırarak her bir kaydın bir üretim kalemi olmasına dikkat etmeliyiz. Bunun için bir ana form ve ona bağlı bir alt form yapardım ben olsaydım. Bu arada üretimdeki ürünlerin isimlerinin ve id numaralarının tutulduğu bir tablo ve o id numaralarıyla ilişkilendirilmiş bir diğer tablo olmalı. Böylece diyelim ki A model televizyon üretiminde önce ürün adını gireceğimiz bir kayıt açarız. Bu form üzerinde açılan bir alt form, oluşturulan otomatik sayılı id numarasına bağlı olarak bir başka tabloya ürüne ait hammaddelerin kodlarını, miktarlarını (adet, metre veya litre gibi) birim fiatlarını ve miktara göre tutarlarını falan kaydeder. Böylece her bir üretim reçetesi ayrı ayrı kaydedilir. Siz bu reçetede değişiklik yapabilir, değişen fiatları tek bir düğme ile birinci tablodan tekrar güncelleyebilirsiniz. Doğal olarak tüm hesaplamalar da yeniden oluşturulur.

Sistem bunun üzerine kurulur. Şimdi sıra sizde. Bakın bakalım sizin çalışmanız böyle mi?
30/10/2012, 11:25

arselvarol

Söyledikleriniz doğrultusunda programı tekrar düzenlemeye çalışacağım. sizin söyledikleriniz ile alakasız bir program benimki. umarım söylediklerinizi doğru anlar ve ona göre bir program çıkartabilirim... yapamadığım takdirde yardımcı olur musunuz?
30/10/2012, 15:50

mehmetdemiral

Söylediklerim işin mantıklı olan biçimidir. Tüm üretim programlarında bu mantık kullanılır. Başka bir yöntem düşünemiyorum. Siz zaten böyle yapmadığınız için yardım istemek zorunda kaldınız. Siz tablo yapılarını falan dediğim gibi yaparsanız işin mantığını zaten kavramış olacaksınız. Benim önerim önce kağıt üzerinde tasarlayın, sonra yazmaya başlayın. Elimizden gelen yardımı yaparız. Kolay gelsin.
30/10/2012, 17:50

arselvarol

İlgi ve alakanız için çok teşekkür ederim bugün elle şablon çizip tekrar oluşturmayı denerim ama anlamadığım birkaç şey var.

benim istediğim A ürünü için ürün kaydı oluşturmak ve bu ürün kaydına kullanılan parçaları alt forumda açtığım başka bir tablodan açılan kutu ile çağırmak. 3. resimdeki gibi.


B ürününe de aynı parçayı girmişsem eğer ben bu parçanın tekerrür kayıt olmasını istemiyorum. tek bir parça! 2 farklı ürüne kaydedilebilsin istiyorum daha sonra tek bir parçanın fiyatını değiştirirsek hepsi değişsin istiyorum. bu sizin mantık açıklamanız ile benim istediğim olabilir mi ?
30/10/2012, 20:55

benremix

İsterseniz aşağıdaki örneği de inceleyiniz.

Saygılar...

https://accesstr.net/attachment.php?aid=3357
1 2 3