SQL Server 2008 İle Gelen Yenilikler

09/01/2010, 11:19

arzuu

Yeni Veri Tipleri:
SQL 2008 ile birlikte Filestream, Geometry, Geography, Date, Time, Datetime2, Datetimeoffset, Hierarchyid ve Blob gibi yeni veri tipleri geliyor. Kullanışlı olacağını düşündüğüm birkaç veri tipi hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.
SQL Server içeriside dosya bulundurmak istersek Filestream veri tipini kullanabiliriz. Genellikle uygulama geliştiriciler veritabanında dosya bulundurmayı performansı düşüreceği için tercih etmezler fakat filestream veri tipini kullandığımız zaman dosya fiziksel olarak dosya sisteminde yer almaya devam ederken Sql server aracılığı ile dosyaya erişebiliyor dosya içerisinde sorgulamalar yapabiliyoruz. Filestream veri tipini kullanabilmek için dosyaların saklandığı alanın windows işletim sistemi üzerinde NTFS dosya sistemine sahip olması gerekiyor.
SQL Server 2008 ile eskiden beri tarih ve saati birlikte tutan datetime veya smalldatetime veri tipi yerine istersek tarihi ve saati ayrı alanlarda tutmamızı sağlayan Date ve Time veri tipleri geliyor. Date veri tipi içerisinde sadece gün ay ve yıl bilgilerini saklarken 01-01-01 ile 31-12-9999 arasındaki tarih değerlerini alabiliyor. Time veri tipi ise içerisinde saat, dakika, saniye ve salise bilgilerini barındırıyor. Sql Server 2005'de 3 hane olarak tutulan salise bilgisi Sql Server 2008'de 7 haneye çıkartılmış. Time veri tipi 00:00:00.0000000 ile 23:59:59.9999999 arasındaki değerleri saklayabiliyor.

Kaynak Yönetimi (Resource Governor):
Resource Governor (Kaynak Yönetimi) kullanıcıların veya kullanıcı gruplarının Sql Server kaynaklarından ne ölçüde yararlananbileceklerini belirleyebildiğimiz bir özellik. Yani kullanıcıların sunucu kaynaklarının ne kadarını kullanbileceklerini connection bazlı sınırlandırabiliyoruz. Örneğin satış departmanından gelen talepler en fazla %30 işlemci ve %40 bellek kullanabilir, muhasebe departmanından gelen talepler ise en fazla %20 işlemci ve %25 bellek kullanabilir gibi kısıtlamalar getirebiliyoruz. Tabi bu sınırlamalar sunucu boş olduğu zamanlarda geçerli değil. Örneğin sunucunun işlemcisi meşgul değil ise Sql Server Muhasebe departmanından gelen istekleri %20 ile sınırlandırmıyor.

Merge Deyimi:
SQL Server 2008 ile gelen diğer bir yenilik olan Merge deyimi ile duruma göre insert veya update yapabiliyoruz. Yani prosedürümüz içerisinde Merge ve Matched deyimlerini kullanarak kaydı bulabiliyorsak güncelleme bulamıyorsak kayıt ekleme yapabiliyoruz. Merge deyimi için aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz.

MERGE INTO StokHareket h
USING Stok s ON s.StokID = h.StokID
WHEN MATCHED THEN UPDATE SET h.Adet = s.Adet
WHEN NOT MATCHED THEN INSERT (StokID, Adet)
VALUES (s.StokID, s.Adet)

Reporting Services:
SQL Server'ın raporlama servisinde tablo ve matrix raporlar birleştirilerek tablix adında yeni bir rapor biçimi oluşturulmuş. Ayrıca Sql Server 2005'de hazırladığımız bir raporu yayınlamak için IIS gerekirken Sql Server 2008'de bu zorunluluk ortadan kaldırılmış.

Hot Add CPU Desteği:
Sunucu donanımımız destekliyorsa sunucuya yeni işlemci ekleme var olan işlemciyi değiştirme gibi işlemleri Sql Server 2008'i yeniden başlatmaya ihtiyaç duymadan yapabiliyoruz.

Management Studio:
SQL Server'ın yönetim aracı olan Management Studio'da artık intellisense desteği mevcut. Örneğin bir Sql cümlesi yazarken Management Studio tablo içerisindeki alanları karşımıza getiriyor. Ayrıca Sql Server 2000'den alışık olduğumuz fakat Sql Server 2005'de bulunmayan bir tablo üzerinde sağ tuşa tıkladığımız zaman açılan menüye SELECT TOP 1000 ve EDIT TOP 1000 seçenekleri eklenmiş.

Veri Denetimi (Data Auditing):
SQL Server 2008 ile istersek veriler üzerinde yapılan değişiklikleri takip edebiliyoruz. Yani bir başka deyişle loglama yapabiliyoruz. İstediğimiz tablolar üzerinde yapılan değişiklikleri veya silme işlemlerini Sql Server'ın takip etmesini ve değişiklik yapılan kayıtları ayrı bir tabloya yazmasını sağlayabiliyoruz. Bu tablolara changed tablo adı veriliyor. Bu özellik varsayılan olarak kapalı geliyor, değişiklikleri izlemek istediğimiz tablolarda bu özelliği açmamız gerekiyor.
Ayrıca Sql Server 2005’te mevcut olan denetim imkânlarının yanı sıra, Sql Server 2008 ile beraber, denetim standartları belirlenerek, denetim log’larının log dosyalarında Windows Application log’larında veya Windows Security log’larında tutulması sağlanabilir.

Diğer Özellikler:
SQL Server 2008 ile veritabanı yedekleri istersek sıkıştırılabiliyor. (Compress Backup) Yedeklerin sıkıştırılabilmesi sayesinde yedek alma (Backup) ve yedeği geri yükleme (Restore) işlemleri daha hızlı gerçekleştirilebiliyor.
Veritabanı bakım işlemlerini (Database Maintenance) istersek takvime bağlıyabiliyoruz, böylece bakım işlemlerinin istediğimiz zamanlarda yapılmasını sağlayabiliyoruz.
Veritabanı aynalama (Database Mirroring) yaparken sunucular arasında transfer edilen veriler sıkıştırılabildiği için daha hızlı iletilebiliyor.

Alıntıdır.
09/01/2010, 11:44

ogulcan92

Sn:Arzu Hanım
Paylaşım için teşekkürler.
09/01/2010, 12:15

ercansahin

Arzu Hanım teşekkürler..
09/01/2010, 13:06

maytas

Paylaşım için teşekkürler, Arzu hanım.
09/01/2010, 14:03

benremix

Sn Arzu Hanım paylaşım için teşekkürler.. Saygılar...
09/01/2010, 16:05

ozanakkaya

Teşekkürler