800 mb üzerindeki bir
Access dosyası potansiyel sorun kaynağıdır. Tek dosya olayından bir an önce kurtulmanızı öneriyorum. Veri dosyasını tek dosya bile yapmayın. Tabloları bölüp farklı
Access mdb veya accdb dosyası yapın. Diyelim 40 tablo var. Bu durumda yoğunluk durumuna göre onar onar bölüp 4 data dosyası yapıp bu dosyaların 14 kullanıcı tarafından aynı anda erişimi ihtimalini azaltın. Böylece hem hız kazanırsınız hem de güvenilirlik olayı artar. Düşünsenize, tek bir dosyadan hem veri hem form hem rapor hgem sorgular hem modüller çağırılıyor. Aynı anda 14 kişi bu tabloya saldırıyor. Aynı tabloya aynı anda 5-6 kişi kayıt yapmak istediğinde sorun yaşanması ve sisteme yeni giren kullanıcıya yol vermemesi normal değil mi? Oysa sadece veri ana makinede olsa, diğer form-sorgu-rapor-makro-modül kullanıcılarda olsa hem hızınız artar hem de riskleriniz azalır. Bu arada veriler 4 ayrı dosyada yer aldığı için bozulma yaşanması durumunda kayıp oranı da yüzde 25'e düşürülmüş olacaktır.
Veritabanı bölmek dünyanın en kolay işlemidir. Bakın şöyle:
1- Mevcut dosyanızın bir kopyasını alın ve adını yedek yapıp her işhtimale karşı güvenceye alın.
2- Bir
Access dosyası oluşturun. Bunun en kolay yolu masaüstüne sağ tıklayıp yeni dosya oluşturmaktır.
3- Bu dosyayı açın ve dış veri al işlemine başlayın. Gelen listede
Access resmine tıklayıp ana dosyanın yerini gösterin.
4- Alttaki iki seçenekten bu işlem sırasında verileri bağlama değil alma konumunda olsun.
5- Gelen listeden sadece tabloları seçin. Eğer kullanıcı adı, temp tablosu falan varsa onları seçmeyin. Sadece içine veri yazılacak tabloları seçin. Diğerleri kullanıcı bazlı tablolar olabilir. Mesela bir kullanıcı bir rapor oluşturması sırasında sorgu aracılığı ile bir tablo yapıyor olabilir. Bunlar kişisel tablolardır ve serverde değil her kullanıcının kendi makinesinde olmalıdır.
6- Yeni dosyamıza sadece veri tablolarını aldık. Eğer tablo sayısı çoksa ve yoğun veri girilen 3-4 farklı tablomuz varsa bunları da tek dosyaya değil ayrı ayrı dosyalara çekebiliriz. Tercih sizimn.
7- Şimdi ana dosyamızı (yani eskiden kullandığınız tek dosya) tasarım modunda açalım ve içinden aldığımız-ayırdığımız tabloları silelim. Böylece bu dosyada veri yazılan tablo kalmadı. Daha önce dediğim özel şifre ve temp tabloları kalacak. Onları silmeyin çünkü onları diğer tablolara aktarmadık.
8- Tekrar dış veri al olayına girelim ve bu kez yeni oluşturduğumuz veri dosyasını gösterip içindeki tabloları seçelim. Yalnız bu kez veri alma değil VERİ BAĞLAMA işlemi uyapacağımız için alttaki iki seçenek uygun yerde olsun.
9- Eğer başka başka veri dosyalarımız varsa aynı şekilde onlara da bağlantı yaparak verilerimizi bağlayalım.
10- Eğer verilerimiz ağdaki bir bilgisayarda yer alıyorsa, daha önce zaten oradan program çalıştırdığımıza göre oraya erişimimiz konusuna girmiyorum. Veri dosylarımızın orada olacağını, program dosyamızın ise yerel bilgisayarımızda olduğunu yazmama gerek yoktur sanırım
İşte bu kadar.HAdi hayırlısı...