tekrar eden alan bilgisi

1 2
24/06/2015, 11:10

aliyuzen

Merhabalar,

Ekteki projeyi çalıştırdığınızda ve F7 tuşuna bastığınızda giriş formu ekrana gelecek.
Bu formun arkasındaki tabloda ise bazı alanlar zorunlu, bazı alanlar zorunlu değil.

Benim isteğim, zamandan tasarruf olması açısından girişleri arkadaşlarımın hızlıca yapması.
Çünkü, çok çok fazla evrak girişi var çünkü...

Bu nedenle, çok kullanılan ve bir önceki kayıt ile tekrar eden alan bilgilerinin otomatik gelmesi.
evrak daire
muh no
gönderici
tarih

alanlarının bir önceki kayıttan bilgileri alması ve diğer alanların doldurularak bir sonraki kayda geçmek sureti ile bu döngünün devam etmesi...

Ancak, şöyle bir önemli kriter var. farklı 3 bilgisayardan bu programa giriş yapılacağı için x arkadaşım dataryı girdiğinde ve yukarıda bahsettiğim alanlar bir sonraki kayda otomatik gelebilirse; y arkadaşımın yazdığı datayı yanlışlıkla getirir mi?
data girişinde otomatik getireceği bilgiler diğer arkadaşın datası ile karışır mı? herkes kend, datası üzerinden döngüyü devam ettirebilir mi?

Örnek:

x kişi veri girerken;
evrak daire     muh no    gönderici      diğer alanlar     tarih
istanbul          25426      denizbank     ..................     22.06.2015        sonraki kayda geçtiğinde;
istanbul          25426      denizbank     ..................     22.06.2015        kırmızı renkli alanlar otomatik gelebilir mi?  ........ olan alanları arkadaşlarım doldurursa çok hızlı veri girişi yapabileceğiz.

çok iyi kod yazmayı bilmediğim için acil desteğe ihtiyacım var. teşekkürler.

aynı konu için bir sorum daha var.
x arkadaşım, önüne örneğin 100 adet muh. no (muhabere no) içeren evrak alıyor ve girişini yapıyor.
muh no aralığı : 32000 ile 32100

y arkadaşım ise, 32101 den 33000 e kadar evrağı önüne alıyor ve yukarıdaki özelliklerde girişlerini hızlıca yapıyor.
sorum şu: her arkadaşım bir muh. no aralığında giriş yaptığı için acaba, yukarıda kırmızı ile işaretlediğim alanlar otomatik gelebilirse, muh no alanı da arkadaşım hangi aralığı almışsa o aralıklar otomatik gelebilir mi?
24/06/2015, 12:52

atoz112

Sayın aliyuzen,

Bahsettiğiniz talebinize yönelik olarak,aşağıdaki bilgi paylaşımlarının yapılması uygun görülmüştür.

Veri girişleri esnasında sürekli aynı verinin ya da verilerin yazılacağı bir durum söz konusu olduğunda yapılacak işlem bu tekrarları yazmakla zaman kaybetmemek adına,tablo tasarımı üzerindeki bu tekrarların yapılacağı alanların ÖZELLİKLER-GENEL sekmesindeki VARSAYILAN DEĞER satırına,her bir yeni kayıt durumunda otomatik olarak yazması istenilen değer belirtilir.örneğinizden yola çıkılarak açıklanacak olunursa;gönderici eğer sürekli ya da belirli bir süreliğine Denizbank ise,o zaman,bu satıra “Denizbank” yazılıp kaydedilir.ve sonuçta,her bir yeni kayıt sayfasına geçildiğinde,gönderici denetim kutusu içerisinde “Denizbank” yazdığı görülür.

Elbette ki,bu husus,çoğu zaman sadece belirsiz fakat uzun süreli varsayılan değer olarak belirgin bir ifadenin yazımları durumunda geçerlidir.kast edilen şu;evrak daire alanı için “İstanbul” ve gönderici için de “Denizbank” sürekli aynı ifadeler olarak kalıcı olması isteniyorsa evet,bu varsayılan değerler olarak yazılabilir.fakat,değişimler gösterecek alanlara dair bunu uygulamak,zaman içerisinde kayıt işlemlerinde sorunlara maruz bıraktırabilir.yine bir örnekle anlatımda bulunmak gerekirse;verdiğiniz örnekteki gibi eğer tarih alanı kalıcı bir değer olarak sizin yazdığınız tarih olarak geçerli olacaksa evet,varsayılan değer olarak belirlenebilir.fakat,tarih alanı genelde istisnai durumların dışında değişime uğrayacak olan bir alandır.şöyle bir öneri geçerli olabilir tam da burada,eğer bu tarih kayıtları eğer her gün kendi gününe göre değişime uğrayacaksa,bir diğer ifade ile eğer her gün o günün kayıtları için veri girişleri yapılacaksa,o zaman;Varsayılan Değer satırına =Date() ya da =Format(Now();”dd.mm.yyyy”) olarak yazılması durumunda,her bir gün içinde o günün tarihi varsayılan değer olarak ilgili denetimde yazılı olması sağlanır.

Örnek anlatımınızdan yola çıkılarak,öneride bulunmak gerekirse;sabit kalması muhtemel alanlar olarak evrak daire ile gönderici adlı alanlar olabilir (eğer ki,gerçekten değişim söz konusu değilse ve sabitse).bu alanlara,istenilen değerler,varsayılan değer olarak yazılabilir.fakat,muh no ile tarih alanları kendi yorumuma göre değişim gösterebilecek alanlar olacağından,sabit bir değerin varsayılan olarak yazılması pek de sağlıklı olmayacaktır.

Son olarak,bir diğer bilgilendirme olması adına;bir alanda belirli iki değer arasında veyahut da istenilen bir kritere göre sınırlandırma olması için,yine tablo tasarımında ilgili alanın ÖZELLİKLER-GENEL sekmesinde GEÇERLİLİK KURALI satırına,istenilen bir kural uygun ifadeler ile yazılarak,bilgi girişlerinin bu kurala uyulması sağlatılabilir.örneğin;form girişinde bu alanın kaynak olduğu denetim kutusuna (textbox içine) 1 ile 100 arası bir değer girilmesi istenebilir,bu kural kullanılarak.bu değerlerin dışında bir değer yazıldığında geçersiz kalacaktır.hatta,bir diğer bilgi olarak da,yine alan özelliklerindeki GEÇERLİLİK METNİ satırına yazılacak bir uyarı mesajı,böyle bir veri girişi olduğunda bu mesajın ekranda belirmesi sağlanabilir.

Bütün bu paylaşım,SADECE,bu hususların da bilinesi ve buna dikkatin çekilmesi adına yapılmıştır. yorumda geçen ifadeleri,gerek burada site içerisindeki arama sayfasında ve gerekse de internet ortamında aratmak sureti ile daha ayrıntılı bilgilere erişebilir,bilgiler ya da örnekler edinebilirsiniz.bilginize...İyi çalışmalar,saygılar.
24/06/2015, 13:11

aliyuzen

Sn. atoz112,

Öncelikle, değerli zamanınızı çaldığım için özür dilerim. Değerli ve olumlu yorumlarınız için de teşekkür ederim. Bahsettiğiniz yöntemleri kısmen biliyorum. Ancak, veri girişi bir süreliğine denizbank olup, aynı gün bankasya olup, ertesi gün denizbank olacağı için tablodan alanın varsayılan değerine yazmam hatalı girişlere açık bir yöntem olur. formda mı yazmam gerekiyor?

yani F7 ile açtığım formda bir textbox olsa, bu textbox a denizbank yazsam, her kayıtta denizbank otomatik gelse bile, aynı formu başka bir bilgisayarda başka bir arkadaşım kullanacağı için ona da denizbank gelmez mi? gelmese bile, o bankasya yazsa, o zamanda program hangi textbox ı baz alır?

ben galiba işin içinden çıkamicam. yine de teşekkür ederim.
28/06/2015, 16:14

atoz112

Sayın aliyuzen,

yazdığınız açıklamaya yönelik olarak,aşağıdaki bilgi paylaşımının yapılması uygun görülmektedir.

Alıntı:...veri girişi bir süreliğine denizbank olup, aynı gün bankasya olup, ertesi gün denizbank olacağı için...

ifadeniz dolayısı ile,elbette ki Varsayılan Değer olarak kullanımda bulunmak anlamsız kalacaktır.çünkü,bu sadece;sabit ve değişmeyecek durumlarda daha verimli ve geçerli bir kullanımdır.

EK’te;bir öneri olması adına,talebinize yönelik alternatif bir kullanım çalışması hazırlanmıştır.belki bu işlem,bu durum için daha uygun olacaktır kanısındayım.örnekten yola çıkılarak aşağıda anlatımları yapılacak olan hususları,kendi uygulamanıza adapte etmek üzere,değerlendirmeye alarak bir deneme oluşturabilirsiniz.

1)Tablo1 adlı tabloda,yukarıdaki hususa dikkat çekmek üzere,bu örnekte üzerinde durulan alan adı dogum_yeri.bu alanın Varsayılan Değer satırına “İstanbul” yazıldı.

2)Form1 adlı form üzerine Denetim Kaynağı satırı ilişkisiz olarak bırakılan (istenirse,herhangi bir alan ile de ilişkilendirilerek bu satırda alan adı da gösterilebilir) ve içeriğinde de “Ankara” ve “İzmir” yazılı dogyersec adlı bir Seçenek Grubu denetimi eklendi.

3)Bu Seçenek Grubu’nun Tıklandığında Olay Yordamı içerisine de örnekte de görüleceği üzere bir Select…Case kod ifadesi yazıldı.

Uygulama çalıştırıldığında,her yeni kayıt durumunda,doğum yeri bilgisinin yazıldığı metin kutusu içerisinde varsayılan değer olarak “İstanbul” değeri yazılmakta.eğer bu alanda ilgili varsayılan değerin yerine “Ankara” ya da “İzmir” değerlerinden herhangi birinin olması istendiği takdirde;bu seçeneklerden birinin seçilmesi durumunda,ilgili seçimin Etiket ifadesi yazılmakta.zaten,denemelerde de burada bahsi yapılan tüm anlatımların uygulamasında görülecektir.

Son olarak,sayın aliyuzen;

Eğer bu alternatif çözüm sizin için de uygun olursa,içeriğinde geçici farazi bilgiler olacak şekilde bir örnek uygulama hazırlayabilir ve bunun sonucunda da ola ki herhangi bir soruna veya hataya maruz kalırsanız gerek bu sorun ya da hataların ekran görüntülerini ve gerekse de hazırlayacağınız örnek uygulamanızı eklemek sureti ile,katılımcılar adına hem verimli hem de net bir durum anlatımında ya da bilgi paylaşımında bulunabilirsiniz.bilginize.

İyi çalışmalar,saygılar.
28/06/2015, 16:29

benremix

Alternatif öneri olarak Dlast ile son veri getirilerek, değişken yerler değiştirilebilir. (Tabi değişken yer çok değilse)

Saygılar...
30/06/2015, 15:50

aliyuzen

Sorun, kod yazılarak çözüldü.
İlgilenenlere teşekkürler.
1 2