Microsoft Access Yüklü Olmayan Bilgisayarlarda Access Kullanımı (Runtime)

31/05/2016, 09:55

OFA

Değerli hocalarım,

Konuda da belirtildiği üzere ve birçoğumuzun da bildiği gibi "Microsoft Access" programının yüklü olmayan bilgisayarlarda, kendimizce dağıtılan/yaptığımız Access uygulamalarımızı çalıştırmak için "Access Runtime"ler kullanılabilmektedir.
Bununla birlikte, hangi nokta/hususlara dikkat etmemiz gerekiyor veya (ileride sıkıntı yaşamamak adına) hangi doğru adımları yapmamız gerekmektedir.

Şimdiden teşekkür ederim.
31/05/2016, 11:34

atoz112

Sayın OFA,

Bahsettiğiniz talebinize yönelik olarak,
şüphesiz sitede veya internet ortamında araştırmak sureti ile çeşitli içeriklerde bilgiler içeren konular ya da yazılar edinmeniz muhtemel olmasına rağmen,kısa açıklamalar olması adına,aşağıdaki paylaşımın yapılması uygun görülmüştür.

ACCESS RUNTIME
Sizin de bildiğiniz üzere,Access Runtime;

-   Lisans ücretinin yüksek olması,
-   Access sürümü içermeyen bir Ofis kullanımı olması,

ya da başka nedenlerden dolayı içeriğinde Access kullanımı olmayan bir Ofis uygulaması kurulu olan bir bilgisayarda,mevcut hazırlanan bir Access uygulaması kullanılmak ya da denenmek istendiği takdirde,bu hususa dair kolaylık sağlamak ve ille de bir Access kurulu olması gerekmeksizin bu uygulamanın incelenmesine ve çalıştırılmasına zemin oluşturmak amacı ile mevcut bulunan bir çalışma zamanı modülüdür.

bir bakıma,veritabanı görüntüleyici de denilebilir.tıpkı,bilindik olduğu için benzetmek gerekirse,PDF uzantılı bir dosyayı incelemek için (elbette ki artık harici başka uygulamalar da olmasına rağmen) Acrobat uygulamasının arka planda kurulu olmasının gerektiği gibi.

Uygulamanın hazırlandığı sürüm hangisi ise,o sürüme göre uygun olan Runtime kurulumunu yapmak yerinde olacaktır.
Access Runtime ile;kodların çalışmasında,formların veya raporların incelenmesinde ve kullanılmasında ya da sorguların veya mevcutta varsa makroların çalıştırılmasında,verilerin girişlerinin yapılmasında sorun olmaksızın işlerliği söz konusudur
fakat,uygulamayı tasarım olarak açıp içeriğinde görselliğinde ve kodlarında düzenlemeler yapmaya ya da yeni nesneler eklemeye veya veritabanı geliştirmeye imkan tanımamaktadır.bunu ancak,mevcut Access sürümünün tam teşekkülü olarak kurulması dahilinde yapabilirsiniz.

Elbette bunun için,mevcut nesnelere müdahale edip düzenlemeler yaptığı ifade edilen harici uygulamaların piyasada olduğu bilinmekle birlikte,bunların işlerliğini ve kullanılabilirliğini şahsen kendi adıma denemediğim için sonuçları hakkında bilgilendirmede veya fikir beyan etmede (ki,bu;hem etik olmayacağından hem de kendime uygun bir davranış olmayacağından dolayı) bulunmayı uygun görmüyorum.deneyenler varsa,elbette ki paylaşımda bulunabilirler.

Access Runtime yüklemesini bir Sanal Sürücü uygulaması aracılığı ile böyle bir ortama kurup sürüm denemesinde veya incelemesinde de bulunabilirsiniz.

Access Runtime kullanımında;

-  bazı menülere erişim söz konusu olmayabilir,
-  bazı filtreleme işlemleri yapılamayabilir,
-  bazı özel tuş tanımlamaları kullanılmayabilir,
-  yardım dosyaları geçersiz kalabilir,
-  bazı yazım denetimleri yapılamayabilir,
-  hata ayıklama geçerli olmadığı için bu sorun olabilir,
-  bazı güvenlik uyarıları söz konusu olabilir,(elbette bunu gidermek için Registry’de bazı düzenlemeler yapılabilir)

şimdilik paylaşmak istediklerim,kendi adıma bunlardan ibarettir.yanlış ifadeler varsa,düzeltilebilir ve yorumlanabilir.

Bilginize…iyi çalışmalar,saygılar.
31/05/2016, 17:00

OFA

Sayın atoz112, açıklamalarınız için teşekkür ederim.
Yazdıklarınızın yanı sıra, aşağıdaki ekran görüntüsü gibi hata(lar) olabilir mi?

Not: ekran görüntüsündeki bilgisayarda Access programı yüklü değil (sadece Access Runtime yüklü). Bu hatanın çözümü için aynı bir konu açmalı mıyım?
31/05/2016, 17:21

atoz112

sayın OFA,

bahsettiğiniz talebinize yönelik olarak;

aşağıda bağlantısı yazılı konuyu incelemeniz halinde,faydalı olacağı kanısındayım.

Acces 2010 Hata

bilginize...iyi çalışmalar,saygılar.
20/06/2016, 14:47

OFA

Sayın atoz112, teşekkür ederim.