Access Tablo'da Dlookup Ve Dsum Hk.

1 2
08/06/2021, 08:58

tatarcarsi

Herkese merhaba,

Forum kurallarına istinaden çok fazla araştırma yaptım. Sorunum ile ilgili onlarca paylaşım ve çözüm var. Ancak, bulduğum sonuçların hiçbirisi ile uygulama yapamadım.

Daha önce Excel tabanlı bir üretim takip programı hazırladım. Ancak, çoklu kullanıcıya müsade etmediği için ve listboxlar üzerinde anlık arama/filtreleme yapamadığımız için iyileştirmeler için araştırma yapmaya başladım. Sonuç olarak, Access veritabanına bağlı olarak Excel-VBA üzerinden bir program hazırlamaya başladım.

Ancak, ilk programımda Excel üzerinde çok fazla düşeyara ve etopla formülü var. Bu sayede stok, sipariş, lot gibi sayfaların verilerini otomatik güncelletiyorum.


Yardım talep ettiğim konuya gelecek olursak, Access üzerinde oluşturacağım tablolar içerisinde yine bu formüllere ihtiyacım olacak. Ancak, forumda yaptığım aramalarda formülün dizilim şekli ile ilgili açıklamalar olsa da, örnekler hep formlar üzerinde kullanılmış. benim talebim, direk tabloya gireceğim ibareye istinaden yan tarafın yine başka bir tablodan çekilmesi.

Ekte soruyu sorabilmek için hazırladığım bir Access dosyası mevcut. Örnek tabloda sadece formüllerin uygulanımını görebilmek adına bir kaç satır ve sütun mevcut. Kullanım esnasında bu verilerden çok fazla tabloya aktarım yapacağım.

Bu dosyada yer alan, veri_tabani tablosunda yer alan verileri 'erf_no' referans alarak, siparis_listesi tablosuna ''erf_no'' girdiğim zaman siparis_listesi tablosunda geri kalan kısımların otomatik dolmasını başaramadım.

Dsum için ise, yine tablomda yer alan stok_hareket tablosunda ''gkr_no'  referans alınarak elde edilen toplamların, stok_listesi içerisinde 'gkr_no' referansı ile, bakiye kısmına formülize etmek istiyorum.



Anlayışınız ve yardımlarınız için teşekkür ederim.

İyi forumlar.
08/06/2021, 10:06

berduş

(08/06/2021, 08:58)tatarcarsi yazdı: Bu dosyada yer alan, veri_tabani tablosunda yer alan verileri 'erf_no' referans alarak, siparis_listesi tablosuna ''erf_no'' girdiğim zaman siparis_listesi tablosunda geri kalan kısımların otomatik dolmasını başaramadım.
access ilişkisel veri tabanı mantığına dayanır; yani veriler tablolara dağıtılıp ilişki kurulmuştur ve bu ilişkili alanlar aracılığıyla tüm verilere ulaşılabilir. sizin çalışmanızda hem veri_tabani tablosunda hem de siparis_listesi tablosunda aynı sütunlar var. Accessin manıtığına ters bir yapı bu, veri_tabani tablosunda Kimlik, erf_no, parca_adi, musteri, tezgah bu alanlar olur ama siparis_listesi tablosunda ''erf_no'' alanı olur bu 2 tablo sorgu ile bu alan üzerinden ilişkilendirilir böylece veri tekrarı önlenmiş olur
08/06/2021, 10:17

tatarcarsi

Merhaba, cevabınız için teşekkür ederim.

Özetle, benim mantıksal dizlimimde bir hata var, doğru mudur? 

Aslında aynı sütünlar var evet, ama amaç sipariş listesi tablosunu Vba üzerinden listboxa çekiyorum. Bu nedenle de aslında sipariş listesinde olması gereken verileri veri_tabanindan çekmek istemiştim.

Tekrar yanıtınız için teşekkürler, alternatif yöntemler arayacağım.

Edit: Peki ben veri_tabani'ni Excel tarafına alırsam. ordan erf referansı ile Access'e sadece formlar vasıtası ile kayıt yaparsam. Dsum formülünü Access tablolarda kullanabilir miyim?
08/06/2021, 11:07

berduş

1 - amacınızı tam anlamadım siz projenizi accesste mi hazırlayacaksınız excelde mi?
2 - sipariş listesi ile veri tabanı tablosu sorgu aracılığyla birleştirildiğinde siz zaten sorguda tüm alanları görebilirsiniz ve listboxa veriyi bu sorgu üzerinden çekeblirsiniz
08/06/2021, 11:50

tatarcarsi

(08/06/2021, 11:07)berduş yazdı: 1 - amacınızı tam anlamadım siz projenizi accesste mi hazırlayacaksınız excelde mi?
2 - sipariş listesi ile veri tabanı tablosu sorgu aracılığyla birleştirildiğinde siz zaten sorguda tüm alanları görebilirsiniz ve  listboxa veriyi bu sorgu üzerinden çekeblirsiniz

Amacım, firmanın üretim takibinde kullanılacak bir program hazırlamak. Programın formlarını Excel Vba üzerinden userformlar sayesinde hazırlayacağım. Fakat verilerimi Excel üzerine değil Access üzerine yazacağım. yine Program içerisinde olacak olan listboxlara verileri Access üzerinden çekeceğim.

Access için, Excel mantığında düşünerek hata yapıyorum sanırım. Veri tekrarlarımın sebebi o. 

'erf_no' ürün id
'siparis_no' siparis id
'gkr_no' hammadde id gibi sabit id ler üzerinden veri girişi yapıyorum. düşey ara kullandığım yerleri sorgu ile halletmeyi deneyeceğim.

Peki, örnek dosyamda yer alan stok kısmı için, 'gkr_no' id üzerinden kullanılan hammaddelerin miktarlarını toplayarak, 'stok_listesi' içerisinde bakiye kısmına formül edebilir miyim? yoksa onu da sorgular ile mi yapmalıyım?
08/06/2021, 11:55

berduş

access için önerilen teme mantık şudur: hesaplanabiliyorsa alan ekleme, sorgu kullan
bu açıdan hesaplama için en uygunu sorgudur bence
bu arada neden her şeyi Access üzerinden değil de Excel userform üzerinden yapmaya çalışıyorsunuz?
1 2