AccessTr.neT

Tam Versiyon: SQL Server Agent Service
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
SQL Server Agent Service veritabanı yönetim sistemimiz içerisinde veritabanı ajanı olarak da anılır. Bu servisin yaptığı iş sizlerin zamanını belirterekten belli saatlerde şöyle bir iş yap ve işte tanımladığın şu kişiye mail ve başka yolla haber ver şeklinde veya da sizin belirttiğiniz bazı değerler arasında sizin ve veritabanı yönetim sisteminiz için sıkıntılı olabileceği durumlarda şu davranışlarda bulun ve sonuçlarını göster diyebileceğimiz bir servistir. En genel ifadelerle yukarıdaki söylediklerimle özetleyebiliriz agent service’i ancak gelin yukarıda anlattığım olayları bir senaryo itibariyle nasıl yapabiliriz bunu inceleyelim. Günümüzde biliyorsunuz şirketleri ön plana çıkaran en önemli sonuçlardan bir taneside şüphesiz ki şirketimizin verileridir.Düşünün ki büyük bir şirketin DBA(Database Administrator) veritabanı yöneticisiyiz ve işimiz şirketin verilerinin bakımını yapmak ve uygun zamanlarda uygun şekillerde yedekleme işlemini yapmaktır. Anlatacağımız senaryo itibariyle şunu hedefliyoruz.Hangi zaman sürecinde yapmasını bizim belirleyeceğimiz bir job(iş) tanımlayarak ve ne iş yapmasını söyleyerek bizim adımıza birtakım işlemleri gerçekleştirmesini isteyeceğiz. Bu işlemin sonucunda bir operator ile eğer sonuç olumlu, olumsuz yada her iki durumda da bize haber vermesini isteyeceğiz. Burada yapacağımız uygulamaya başlamadan önce söylenecek en önemli konu ise sistemimiz Sql Server Agent Service modda çalışıyor olmalıdır.

İşe bir job tanımlayarak başlayabiliriz. Bunun için Sql Server Management Studio’dan Sql Server Agent bakılır. Çalışmıyorsa üzerine sağ tıklayıp start yaparak çalıştırabiliriz.

[Resim: 1000000733agentstart.jpg]

[Resim: 55179978.png]

Ekrandaki görünteden jobs seçeneğine sağ tıklayarak New Job seçilerek karşımıza açılan ekrandan Job’ımıza bir isim verilir.Yazacağımız job’ımızı herhangi bir kategoride olup olmayacağını Category tarafından seçebiliriz. İstersek eğer job’ımızla ilgili bir açıklama yapmak için Description denilen kısım kullanılır.

[Resim: 97822139.png]

Steps seçeneğine geçerek artık uygulanacak olan job’ımızın adımlarını yazmaya başlıyoruz. New diyerek karşımıza çıkan ekranda step bir isim verilir. Step tipine ise T-SQL script yazacağımızı söyledikten sonra hangi veritabanı için işlem yapacağımız seçilir. T-SQL komutunu yazdıktan sonra Parse diyerek yazdığımız işlem tamamlanır. Alt tarafta bulunan Start Step kısmında ise birden fazla adım yazdı isek job’ımızın hangi adımdan başlayacağını söyleyebiliriz. Schedule tabında ise belli bir zaman vererekten işimizi aktif ederiz eğer bunu kullanmayacaksak job’ımızı ilk ana ekran üzerinden ilgili job seçilerek sağ tıklayarak Start Job denilebilir. Ancak biz belli bir zamanda yapmasını istiyoruz.

[Resim: 94449039.png]

Adına Backup dediğimiz job’ımızın çalışma zamanını New Schedule diyerek gerekli değerleri set ederek 15:00 olarak belirledik. Ve de job’ımıza bir isim verdik. Notifications tabında ise yapılması gereken operator ile job’ın durumunun bize bildirilmesini sağlamaktır. Bunun için yapılması gereken Operator tanımlamaktır. Bunun için New Operator seçeneğinden operatorumuze bir isim vermektir. Operatorumuze bir isim verdikten sonra E-mail adresini tanımlamak varsa Pager operatoru tanımlamak ve net send adres seceneğine ise bilgisayarımızın adresini yazabiliriz.

[Resim: 34791235.png]

Operator tarafında adres ve mail bilgilerini yazdıktan sonra istersen çalıştığından emin olmak için Test tuşuna basarak kontrol edebilirsiniz. Notifications tabında E-mail operatorunun tanımlanan ismiyle seçilir. Pager operatoru yapmadım ancak bunun yerine bilgisayarımın adını set ettim. İsterseniz en altta bulunan Automatically delete job seçeneğini seçerek job’ınızın bundan sonra ki davranışını belirleyebilirsiniz. Artık job’ımızı oluşturduk ve yapmamız gereken bizim tarafımızdan belirtilen zamanda çalışması beklemek.

Alıntıdır.
Sn arzu hanım paylaşım için teşekkürler.
SQL için önerebileceğiniz kitap var mı? Saygılar...
sn benremix Sql Server 2005 ve Veritabanı Programlama ,yazarı yaşar gözüdeli kitabını okumanı tavsiye ederim.
Teşekkür ederim. İlk fırsatta almaya çalışacağım. Saygılar...
Sn Arzu hanım aynı yazarın bir de Sql Server 2008 ve Veritabanı Programlama kitabı var. Onu alsam daha güncel olmazmı? Veya pek bir şey farketmiyor mu? Saygılar...
sn benremix Sql server 2008 alman daha iyi olur.