AccessTr.neT

Tam Versiyon: Koşullu Biçimlendirme
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
KOSULLU BIÇIMLENDIRME

Hücrelerde elde edilen sonuçlara göre hücrelerin biçimini degistirmek için kullanilir. Yani hücre içindeki verilerin bir sarta bagli olarak biçimlendirilmesidir.

a ) Biçimlendirilecek hücreler seçilir.
b ) Biçim menüsünde yer alan Kosullu Biçimlendirme seçenegi tiklanir.
c ) Kosul 1 listesinden Hücre degeri (hücreyi sayisal bir deger yada bir hücre degeriyle karsilastirir ) veya Formül (Hücreyi bir formülün sonucu ile karsilastirir )’den biri seçilir.
d ) Kosulun 2.listesinden arasinda, esittir veya büyüktür gibi bir operatör seçilir.
e ) Sonraki kutuya karsilastirilacak deger veya hücre adresi yazilir.
f ) Biçim dügmesi tiklanarak verdiginiz kritere uygun sonuçlar üretildiginde yapilacak biçimler belirlenir.
g ) Ekle dügmesi kullanilarak diger kosullarda belirlenir.
Not: Eger islevi hücre içeriklerini, kosullu biçimlendirme ise hücre biçimlerini degistirir.

Tabi bu standart excelin menüleri ile yapılabilcek biçimlendirmedir. Kodlama ve formülleme ilede biçimlendirme yapılabilir. Bunlar daha çok ileri düzey kullanıcılar için geçerlidir. Zaman içerisinde orayada gelmemiz mümkün olacaktır..
BIÇIMLEME ARAÇLARI

Bir hücrenin yada alanin biçimlenmesi için araç çubugundaki dügmelerden yararlanildigi gibi, Biçim menüsündeki komutlardan, araç çubugundaki dügmelerden veya kisa yol tuslarindan da yararlanilir. Hücreleri Biçimlendir penceresine;

a ) Biçim menüsünden Hücreleri Biçimlendir seçenegi,
b ) Farenin sag tusu-Hücreleri Biçimlendir,
c ) CTRL+1 kisa yol tuslari ile ulasilabilir.

1 ) Sayi sekmesi

Sayilarin biçimlendirildigi sekmedir. Burada sayilarin ondalik sayi uzunluklari, para birimleri yada tarih biçimleri gibi özellikleri ayarlanir. Önce kategori kutusundan bir sayi kategorisi seçilir. Buradan seçilen kategoriye göre, Örnek kutusu ve altindaki seçenekler bölümü degisir. Örnek1; Yazdiginiz her sayinin sonunda TL olmasini istiyorsaniz Para Birimi kategorisi seçilmelidir. Örnek2; Telefon numaralarini girerken her numaranin basina “0-264”girilmesi isteniyorsa istege uyarlanmis kategorisine geçin ve (0-264-### ## ## ) yazin. Örnek3; sayi bilgilerinin yaninda Adet, Metre, Kilo, tane gibi metinler isteniyorsa Tür kismina (# “metin” ) yazilmalidir.

2 ) Hizalama Sekmesi

Hücre içindeki hizalamalarin ve yön ayarlarinin yapildigi yerdir.

Yatay:
Seçilen hücrelerin yatay hizalamalari ayarlanir. Genel sayilarin saga, metinlerin sola yaslanmasini saglar. Sol, orta ve sag,seçenekleri ise verilerin hizalamasini saglar. Iki yana yasla, veriler bir satirdan fazla olduklarinda hücrenin iki tarafina da yaslamak için, dagitilmis, seçili hücreleri birlestirir, verileri seçilen alanin ortasina yerlestirir.

Dikey:
Üst, orta ve alt verilerin dikey hizalamasini, Iki yana yasla verilerin üst ve alt sinirlarini hizalamak için kullanilir.

Metni kaydir:
Bir hücre içinde satirli yazilar elde etmek için kullanilir. Bu özellik verilerin hücre disina çikmasini engeller. Veya Alt+Enter tuslari da kullanilabilir.(ilk satir yazildiktan sonra Alt+Enter tuslari kullanilir ve 2.satira geçilir )

Uyacak sekilde daralt:
Seçili alandaki hücrelerin genisliklerine ve yazi tipi büyüklükleri göre otomatik olarak ayarlanir.

Hücreleri birlestir:
Seçili hücreleri tek bir hücre haline getirmek için kullanilir. Bu özelligin bir diger yolu da Biçimlendirme Araç Çubugunda yer alan (Birlestir-Ortala ) simgesidir.
3-4-5 )

Yazi tipi sekmesi & Kenarlik & Desenler

Yazi Tipi sekmesinden seçili alan içindeki verilerin yazi tipi, boyutu, rengi gibi özellikler ayarlanir. Kenarlik sekmesinden ise seçili alanlarin çizgi stilleri, renkleri ve uygulanacak kenarlar ayarlanabilir. Desenler sekmesinden ise hücrelerin zemin rengi (dolgu ) degistirilir. Bu islemler Biçimlendirme Araç Çubugundan da yapilabilir. Ayrica seçili simgeleri üst simge veya alt simge olarak degistirmek içinde bu seçenek kullanilir.

6 ) Koruma sekmesi

Bu sekme girilen verilerin yanlisliklada olsa degistirilmemesi gereken durumlarda kullanilabilir. Örnegin tablonuzdaki verilerin degistirilmesini ve formüllerin görüntülenmesini istemiyorsunuz. Bunun için; önce koruma uygulanacak alan seçilmelidir. Biçim-Hücreler...-Koruma seçenekleri kullanilir. Kilitli onayi kaldirildiginda koruma o hücreler için iptal edilecektir. Gizli onaylanirsa seçili alan içindeki verilerin ve formüllerin görüntülenmesi engellenecektir.Ancak bu islemlerin geçerlilik kazanabilmesi için bu islemler yapildiktan sonra Araçlar menüsünde yer alan Koruma-Sayfa korumasi komutlari uygulanmalidir.

Açma & Degistirme Parolasi:

Belgenizin diger kullanicilar tarafindan görüntülenmesini istemiyorsaniz belgenize açma parolasi vermeniz gerekmektedir. Bunun için; Dosya - Farkli Kaydet – Araçlar - Genel seçenekler seçenekleri kullanilmalidir. Gelen iletisim kutusuna verilecek parola yazilir ve onaylandiktan sonra belge yeniden kaydedilir. Not: Ayni islem Araçlar menüsündeki Seçenekler – Güvenlik sekmesinden de yapilabilir.
Sn Nihat Hocam paylaşım ve emek için teşekkürler. Saygılar...
Nihat Hocam bu değerli konu, bilgi ve örneklerinin her biri için ayrı ayrı teşekkürler.
Emek ve katkınız için teşekkürler sayın nihatkr..

Sevgi ve saygılar..
Hocam, selamlar; accsss 2007 de tablodan form oluşturdum. Bir analiz raporunda
5,5 ile 8,6 aralığının dışında değer geldiğinde, koşullu biçimlendirme kullanarak, sayıları kırmızı (anaormal) yapıyorum. Benim isteğim bunlara ek olarak, başka bir hücreye; kırmızı sayılar için "Uygun değil", diğer sayılar için "uygun" yazısını yazdırmak. Lütfen bana yardım edermisin, şimdiden teşekkür ederim.
[email protected]
Sayfalar: 1 2