AccessTr.neT

Tam Versiyon: Kod mu? Makro mu?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Arkadaşlar herkese merhaba,
Amatör olarak Access ve VB ile uğraşıyorum. Bir uygulama yapmam gerek. Çoğu temel bilgiyi bilmekle beraber konuyla ilgili bir sorum var;
Sizce Kod mu? Macro mu?
Yani eylemi makro ile mi yaptırmak daha uygun, yoksa forma click kodu yazarak mı yaptırmak daha uygun. Örneğin çalışma verimi, tepki süresi vb unsurlar göz önüne alınınca hangisi daha iyidir?
Sayın kasapçı,

Bahsettiğiniz talebinize yönelik bir ön bilgilendirme olarak,kısaca değinmek gerekirse;

Makro kullanımı,özellikle başlangıç seviyesi konumundaki uygulama geliştirme isteğinde olanlar için ilk etapta bir kolaylık imkanı sağlayıcı vazifesi olarak görülmekte.çünkü,ilgili makro ile yapılmak istenen işlem hazır şekilde çalışmayı sağlamakta.

Fakat,makro kullanımı,iki soruna maruz bırakmakta geliştiriciyi.birincisi,hazır kullanım olunca kod yazma anlamında bir katkı sağlamaktan uzak olmakla birlikte bu konuda beceri ve tecrübe sahibi olmakta da engel teşkil etmektedir.bu da,zamanla,karşılaşılacak olan kod ifadelerine yabancılık çekmeye ya da adapte olamamaya veyahut da yetersiz kalmaya neden olmaktadır.bu da,vasıfsızlığa yol açmaktadır.

Bir diğer sorun da,bazı bilgisayarlar da yaşanabilecek makro engellemelerine ya da sorunlarına maruz bırakmaktadır.makro güvenlik seviyesi durumları kast edilmiştir.evet,bunun da çeşitli çözümleri olacaktır fakat,yine de çok da tercih edilen bir seçenek değildir,makro kullanımları.

Bu nedenle,mümkün mertebe,uygulama geliştirirken;Katıştırılmış Makro kullanımlarına yönelmek veya kullanma kolaylığına sığınmaktansa,Olay yordamları kullanarak kod yazma becerisi ve tecrübesi edinmeye,bu konuda kendinizi geliştirmeye özen göstererek önem vermeniz ve gayret etmeniz,sizin için daha verimli ve daha geçerli olacaktır.

ayrıca,bir öneri olması adına,şu hususu da özellikle belirtmekte fayda var.makro kullanımı ya da kod yazma durumlarından ziyade,asıl üzerinde durmanız ve önem vermeniz gereken;doğru ve sağlam bir alt yapı şeklinde doğru tanımlamalar ve yapılandırma ile oluşturulacak güçlü bir tablo oluşturma ve tablo ilişkilendirmelerini yapabilmek gerekir.çünkü;bir uygulamada en temel unsur ve verimli sonuçların alınmasını sağlayıcılık bu asıl zemini oluşturacak alt yapıdan geçmektedir.

Kod yazma konusunda kendinizi yetiştirmek için de,site içerisinde yer alan görsel veya yazılı dersleri inceleyebilirsiniz,açılan konulardaki soruları ve yanıtları ve bu yanıtlardaki bilgileri edinebilir içeriklerindeki örnekleri inceleyebilirsiniz.kısacası,önce kodların yapısını ve kullanımlarını öğrenmeye ve deneyerek uygulamaya gayret ederek,kod yazma konusunda ilerleme kaydetmeye yönlendirmelisiniz kendinizi.bilginize.

İyi çalışmalar,saygılar.
Sayın Atoz112; cevabınız için teşekkür ederim. Benim asıl merak ettiğim, makro ile kod arasında uygulamayı başlatınca tepki süresinde farklılık var mı? Ya da RAM kullanımında kısacası bilgisayarı insan algıları seviyesinde yavaşlatacak derecede farklılık olup olmadığı hususu. Cevabınızdan anladığım kadarıyla böyle bir fark yok. Asıl tablo konusu çok önemli ve beniz tablo ilişkileri konusunu çok iyi kavramam gerekiyor. Forumda ilişki hakkında çok fazla konu açılmış ve hepsi bir sorunla ilgili. Yani içinde görseli olan bir eğitim materyali de yok. Tablo ilişkileri konusuna nereden başlamalıyım? Bu şekilde bir doküman varsa eklerseniz sevinirim. Teşekkürler
tepkime süresinde bir fark olmayacaktır. gerçi olsa da bunu kullanıcı hissedemeyecektir. 0,00001 saniye civarında bir fark olsa nasıl hissedilebilir ki, makrolarda kalıplaştırılmış kodlardır. arka tararafta Net Framework te işlem yapmaktadır. makroların dez avantajı fazla müdahale edilebilme özelliklerinin bulunmamasıdır. Makrolar fonksiyon olarak yazılır ve tetiklenme ile işlem gerçekleştirilir. kod mu makro mu derseniz. tabi kide kod yazılımı. 
makro ile günde 100 şey öğreneceğinize kod ile 100 günde birşey öğrenin. daha fazla faydasını görürsünüz. en azından müdahale imkanınız olur. ilişkili tablo ve formlardan kurtulursunuz.
sayın kasapçı,

“tepkime süresi farkı” ya da “uygulama yavaşlatma” durumları konusunda,kendinizi sadece kod veya makro yazımı ile sınırlandırmayınız.buna neden olabilecek çeşitli hususlar ayrıntılı olarak sayılabilir.zira,bu sorunlar hayli teferruatlı konulardır.Bu nedenlerin en başında da,daha önceki mesajda da bahsi geçtiği üzere;hatalı tablo yapısı gelmektedir.
-          Tablo ve alan adlarında Türkçe karakter kullanmak,

-          Tablo ve alan adlarında boşluk bırakarak ya da büyük harflerle yazmak,

-          Alanları hatalı veri türleri ile oluşturmak,

-          Sorguları dolambaçlı yollardan oluşturmak,

-          Gerek formlar üzerinde ve gerekse de sorgularda hatalı fonksiyon yazımlarında bulunmak.

Elbette ki,sadece bunlarla sınırlı olmadığı için,bunlara başka nedenler de eklenebilir.

Ayrıca,uygulamaya niteliği dışında harici süs veya çeşitlilik veyahut da renklilik olsun diye eklenmek istenen diğer eklentiler de bu uygulama ağırlaştırmaya sebep olarak gösterilebilir.kısaca değinmek gerekirse;animasyon eklemek,gerekmiyorsa uygulamada yapılan her işlemi takip edecek eklentiler dahil etmek,kayan yazı eklemek,formları aşırı renklendirmek veya cafcaflı hale bürümek,gerekmedikçe aşırı formlar eklemek,gerekmedikçe tabloya hesaplama değerleri dahil etmek,v.s.gibi.yine,burada da başka dahil edilebilecek hususlar da vardır.elbette ki,bunlar kendi başlarına az yer ihtiva eder ama bazen birkaçının dahil olması sonucu biraz daha ağırlaştırıcı duruma getiren uygulamalar da yok değil.

Aslında,bir uygulamada olması gerekli nesnelerin dışında (tabi ki,iyi bir yapılandırmaya sahip olmanın da dahil olduğu),herhangi başka eklemeler bulundurulmamalı.tabloyu sade bir görselde hazırlanmış olmalı.kurgusunun iyi yapılandırılmış olması gerekir,özeti.hatta,buna ilave olarak,sıkıştırma ve onarmayı da yapacak şekilde,uygun görülen niteliklerde yedeklemelerin de uygulanması da bir diğer husus.yukarıda da bahsi geçtiği üzere,bu konu hayli teferruatlıdır.belki katılımcılar tarafından daha başka yorumlar da yapılacaktır.

Son olarak,
Tablo ilişkilendirme işlemi,gerektiği durumlarda belki uygulanabilecek bir durum.bununla ilgili gerek site içerisinde ve gerekse de internet ortamında bilgiler ve örnekler,sizin de bahsettiğiniz üzere hayli mevcut.sadece bilgiler veya dökümanlar üzerinden değil örnekler incelenerek de eğitim sağlanabilir.ve ne kadar çok denemelerde bulunursanız,o kadar da çok iyi bir tecrübe edinme durumlarına yön verebilirsiniz kendiniz adına.bu nedenle,önceliğinizi;tablo oluşturma konusuna vermeniz yerinde olacaktır.tablo oluşturma,yapılandırma,veri türleri konularında araştırmalara gayret ediniz.bilginize….iyi çalışmalar,saygılar.
Teşekkürler arkadaşlar. Access'i ilk kurcaladığım zaman (2003) office versiyonundaki makrolar ile şu anki 2007 ya da 2010 daki makrolar aynı değil diye hatırlıyorum. O zaman çok işlevsel makrolar vardı, yılar sonra 2007 de baktığımda göremedim. Gerçi VB olduğu sürece kodla yapılamayacak şey değildi ama aklımda kalmış. Cevaplarınız için teşekkürler.