AccessTr.neT

Tam Versiyon: Access te matematiksel işlem ve tablo ilişkisi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3
herkese iyi akşamlar;

çalışmam da yapmak istediğim şöyle bir işlem var;
2 ayrı tablo ve 2 ayrı form var. bunlardan bir tanesine fatura girişi diğerinede fatura çıkışı yapacağım. dolayısıyla bu tabloların bir biriyle ilişkili olması lazım ben kimlik lerini birbirine bağladım böylelikle fatura girişinde yaptığım kayıt numarası fatura çıkışında da o olacak yani 1 nolu id ye ait fatura girişinin karşılığı olan fatura çıkış id side 1 olacak ancak bir türlü bu ilişkilendirmeyi yapamadım. bundaki amacım girişteki faturanın çıkış detaylarını da ekinde göre bilmek aynı formda alt form olarak çıkışları eklemeyi düşünüyorum. bu takip işlemi için benim aklıma bu geldi ancak tavsiyelere fazlasıyla açığım Lol
2.problemim ise matematiksel işlem yaptırma, form da internette okuduğum kadarıyla bu işlemi tabloda yaptırmak mantıklı değilmiş ki nasıl olduğunuda yazmamışlar zaten, bu işlemi de iki form içinde geçerli olmakla birlikte miktar ve koli satırlarında yapmak istiyorum. işlem ise örnekli olarak açıklamak gerekir ise;
alış miktar=46656 bu miktarı otomatik olarak 24 e bölmesini ve sonucunu koli satırına yazmasını istiyorum; yani alış miktarı => 46656 / 24 =alış koli=>1944 koliye gibi bide bu işlemi yapıp kaydettiğimizde bu verileri tabloya kaydetmeli ki hata olmasın (bu işlemde sıfır hata olmalı çünkü bu sistemle ihraç kayıtlı kesilen faturaları kontrol etmeyi hedefliyorum ve hata olmamalı o yüzden) düşüncemin basit bir örneğini ekte belirtiyorum buna bakarak asıl uygulamaya geçiricem.

[attachment=23268]

Not: MS Access 2007 versiyonunu kullanıyorum.

yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
gecenin bu saati oldu hala çözemedim yaklaşık 3 saattir bunlarla uğraşıyorum internette girmedğim form kalmadı neredeyse ama nafile  Sadd bu yüzden de yardımlarınız ekstradan önem taşıyor Img-grin
Kimlik alanı ile ilişkilendirme yapamazsınız. Bu alan otomatik sayı olduğu için girişe 4, çıkışa 5 veri kaydederseniz karşılaştırma yapamazsınız.


"girişteki faturanın çıkış detaylarını da ekinde göre bilmek aynı formda alt form olarak çıkışları eklemeyi düşünüyorum."

şeklindeki yazınızdan anladığım kadarıyla, önce çıkış verileri giriliyor, giriş faturası sonra yazılıyor. Eğer böyle ise giris tablosuna cikisfaturano alanı ekleyin, giriş formuna da çıkış fatura no metin kutusu ekleyip giriş işleminde çıkış fatura numarasını yazın,

Böylelikle cikisfaturano verisine göre çıkış formuna giriş alt formu ekleyebilirsin.
(15/08/2015, 17:22)ozanakkaya yazdı: [ -> ]"girişteki faturanın çıkış detaylarını da ekinde göre bilmek aynı formda alt form olarak çıkışları eklemeyi düşünüyorum."

şeklindeki yazınızdan anladığım kadarıyla, önce çıkış verileri giriliyor, giriş faturası sonra yazılıyor. Eğer böyle ise giris tablosuna cikisfaturano alanı ekleyin, giriş formuna da çıkış fatura no metin kutusu ekleyip giriş işleminde çıkış fatura numarasını yazın,

Böylelikle cikisfaturano verisine göre çıkış formuna giriş alt formu ekleyebilirsin.

aslında tam tersi önce giriş faturası işleniyor daha sonra giriş faturasına bağlı olarak çıkış faturası işleniyor. bu durumda verdiğiniz örneklemenin tam tersini yani çıkış tablosuna giriş fatura numarasını yazıp bu şekilde ilişkilendirirsem giriş faturasına bağlı çıkışı da görüntülüye bilirim.
yada şöyle bir işlem yapıla bilirmi ? giriş tablosundaki ıd otomatik sayı olacak çıkış tablosundaki ıd normal sayı çıkış tablosundaki ıd yi giriş tablosundaki ıd ye bağlarsam olurmu direk ıd yi giriş tablosundan alsın ??
şuan deneme yapamıyorum elimin altında pc olmadığı için

yardımlarınız için teşekkürler
Üst mesajda da belirttiğim gibi, sizin yazdığınıza cevaben o şekilde yazdım, önce giriş yapılıyorsa çıkış tablosuna alan eklemelisiniz.

Giriş id numarasını çıkış tablosuna kaydetseniz de olur.
Sayın ustaoğlu,

Sayın ozan bey tarafından bahsi yapılan işlemler öncesinde,uygulamanızın tablo yapısı incelendiğinde dikkat çeken bir durum olduğundan dolayı,aynı zamanda bir bilgilendirme olması adına tavsiye niteliğinde şu hususu da belirtmekte fayda var kanısındayım.

Hesaplama işlemlerinde geçerli olması ve kullanımında daha olumlu sonuçlar alınabilmesi için sayısal değer içerecek alanların Metin veri türü olarak değil de Sayı veri türünde olması (miktar ya da adet gibi değerler söz konusu ise) ve benzer nedenden dolayı bir de tarih alanları olacaksa bu alan için de yine Metin değil Tarih/Saat olarak belirlenip Biçim özelliğini de Kısa Tarih olarak ayarlamakta fayda var.hatta,sonrasında ilave durumları da olacaksa,parasal veri türü de yerinde olacaktır,Metin veri türü yapmaksızın.

Böylece,hem tarih kriterleri hem de hesaplama sonuçlarında doğru neticeler alabilmek için bu hususları da değerlendirmeniz yerinde olacaktır,henüz oluşturmayı istediğiniz uygulamanızın başlangıcında yer alıyorken.bilginize.

İyi çalışmalar,saygılar.
(16/08/2015, 16:29)atoz112 yazdı: [ -> ]henüz oluşturmayı istediğiniz uygulamanızın başlangıcında yer alıyorken.bilginize.

İyi çalışmalar,saygılar.

Alıntı:ozanakkaya

sayın atoz112 ve ozanakkaya

verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.

sayın atoz112 dediğiniz gibi yapmak istediğim uygulamanın çok başındayım Access bilgimin de olduğu gibi siz değerli üstatlarımın yaptıkları açıklamalarla hem Access bilgimi geliştire bileceğim hemde uygulamamı tam istediğim şekilde yapacağım tekrar verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim bilgileriniz doğrultusunda tekrardan şekillendirmeye çalışacağım uygulamayı
Sayfalar: 1 2 3