AccessTr.neT

Tam Versiyon: Sorguda farklı alanları süzüp guruplamak
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Merhabalar,

Tablomuzda 4 adet ödeme türü alanı  ve bunlara karşılık gelecek 4 adet ödeme tutar alanları var. Bu alanlar sabit değil.

ödeme1 : nakit        tutar1 : 100
ödeme3 : nakit        tutar3 : 50

bunun gibi uzayıp giden tabloda nakit hangi ödeme alanında olursa olsun nakitleri ve karşılık gelen tutarları listelemek istiyorum.

örnekte tek bir alanda yapıyorum ama diğer alanlardaki aynı ödeme türlerini dahil edemedim.
Açılan kutuda "kredi kartı", tabloda kredi karti yazdığı için açılan kutuyu "karti" olarak değiştirdim.

açılan kutudan yapılan seçim tablodaki diğer sütunlarıda kapsaması için ölçüte ekleme yaptım,

göster butonu tıklandığında sorgu açık ise kapatması için kod ekledim.
Sayın raham,

sayın Ozan bey tarafından yapılan paylaşımların dışında,nacizane ben de şu paylaşımda bulunmak isterim.

Öncelikle,eklediğiniz örnek uygulama incelendiğinde,bir hususu belirtmekte fayda var kanısındayım.Gerek sorununuzu belirtmek için yaptığınız açıklama okunduğunda ve gerekse de tablo içeriği incelendiğinde (elbette ki,bana göre) hatalı bir tablo yapılandırması söz konusu.

Her bir ödeme ve tutar işlemi için ayrı ayrı alan tanımlaması oluşturmuşsunuz.bu;daha henüz başlangıcında olduğunuzdan dolayı da erkenden tablo yapılandırmasında bir düzenleme yapmadığınız takdirde, zaman içerisinde size sorun olacak ve uğraştıracak durumlara maruz bırakacak.kaldı ki,ödeme türlerini zamanla belki artırmak da isteyeceksiniz.ayrıca,ödeme tarihlerini de yazmak da cabası.

Bu yapılandırmanın yerine,Tablonuzda birer adet ödeme türü ve tutarı bulundurunuz.böylece,sorgunuzda (bu hali ile) elde edilecek sonuç sizin istediğiniz gibi görünecektir.

SADECE BU HALİNE YÖNELİK OLARAK (düzenlemelere ihtiyaç olduğu gerekli bir uygulama olmasına rağmen),BİRKAÇ TAVSİYEYİ DE PAYLAŞMAK UYGUN OLACAKTIR.

1) Tablo yapılandırılması tekrar değerlendirilmeli ve içeriğe eklenebilecek diğer alanları da göz önünde bulundurmak sureti ile,hem alan tanımlamasına hem de veri türleri belirlenmesine dikkat edilmeli.nasıl olması gerektiğine dair site genelinde araştırma yapılmalı.

2) Parasal değerleri içerecek olan (tutar,ödeme,v.s.gibi) alanların veri türleri PARA BİRİMİ olmalı.

3) Form örneğinizde olduğu gibi,eğer bir açılan kutudan DEĞER LİSTESİ içeren) bir değer seçme işlemi söz konusu olacaksa;VERİ-SATIR KAYNAĞI satırına,mutlaka doğru tanımlamalarda bulunmak gerekmektedir.çünkü;aratılacak kriterler,burada yazılı olacak değerleri içereceğinden dolayı birebir aynı olmak zorunda.bir harfin dahi hatalı yazılması sonucunda istenilen arama sonucu mevcut olsa dahi bulunamayacaktır.

4) Elbette ki tercihe göre olmasına rağmen,bir sorgu sonucunu görmek için direkt sorunun çalışmasını değil de,bu sorguyu bir alt formun kaynağına dahil edip bir formun içerisinde alt form olarak göstermek sureti ile,istenen sonucun gösterilmesi de sağlanabilir.

Son olarak,her hususun başında MUTLAKA ilk etapta dikkat edilmesi ve sağlam nitelikte olması gereken,DOĞRU BİR TABLO YAPILANDIRMASI gerekliliğini tekrar hatırlatarak,şimdilik paylaşılmak istenen bilgilendirmelerin bunlar olduğunu belirtmek yeterlidir.faydalı olması temennisi ile.bilginize…iyi çalışmalar,saygılar.
Aslında çok haklısınız fakat aktif çalışan bi Access projesinde işlem yapmam gerekecek. Benim örneğimin amacı doğru sorgu (sql) cümlesi oluşturmada yardımcı olabilmesi içindi.

tek bir tabloda onlarca sütun ve binlerce satırdan oluşan çok karmaşık bir Access olduğundan onu eklemeyip sadeleştirdim.

Belki mantık hatasından dolayı çözümü bile olmaya bilir.

ödeme1 = tutar1
ödeme2 = tutar2
ödeme3 = tutar3
ödeme4 = tutar4

Yukarıdaki mantıkta örneğin; nakit hangi ödeme alanına yazıldıysa karşısına denk gelen tutar hesaplanarak nakitlerin toplamını bulmak istiyorum.

Özkan Bey'e teşekkürler nakitleri guruplama mı sağladı, şimdi ödemelerle eşleştire bilecekmiyiz acaba?
Merhabalar,

Sorduğum sorunun bir cevabı var mı acaba. Yoksa kurgu hatası mı var?
Eğer bir cevabı yoksa tablo yapısına müdahale edebilir miyim ona bakacağım.
Yorumlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler.
sayın raham,

EK'te;
bahsettiğiniz talebinize yönelik olarak hazırlanmış örnek uygulama mevcuttur.inceleyebilirsiniz.

bilginize...iyi çalışmalar,saygılar.
Sayfalar: 1 2