AccessTr.neT

Tam Versiyon: Form üzerinde hesaplanan alanların toplanması
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Merhabalar,

Aslında, az sonra soracağım sorunun exceldeki gibi [A]=[B]+[C] şeklinde olduğunu biliyorum. Daha öncede bir çok kez yapmıştım. Ancak, ekte göreceğiniz veritabanında bu işlemi ne kadar uygulamaya çalışsam da yapamadım.

"FRM_ANA" isimli formu açtığınızda 4 adet alt formu olduğunu görebilirsiniz.
"Tasarım Görünümü" ne geçip "Satışlar" sekmesindeki alt forma bakıp Form alt bilgisinde iki adet textbox göreceksiniz. Adı [SAT] olan textbox tablodaki tutarların toplamını alıyor. [SAT1] olan textbox ta ise değer yoksa "0", varsa "toplamları getir" şeklinde bir deyim kullandım.

Bu aynı özellik diğer 3 alt formda da aynıdır. Bunu yapmamım sebebi ise, farklı 4 alt formda bulunan 4 farklı textbox taki değerlerin toplamını alabilmektir. Biri "null" değer içerince toplama işlemi yapmıyordu çünkü. (Daha kolay yolu varsa önerinizi beklerim).

Gelim bunu neden anlattığıma;
Ana form üzerinde sağ tarafta "GİDER TOPLAMI", KALAN "NAKİT" ve "KASA FARKI" alanları bulunmaktadır. Az önce bahsettiğim alanların toplamları; Alt formdaki textboxlardan (toplamlardan) gelmelidir. Textbox ın denetim kaynağına baktığınızda formülü ve basitliğini göreceksiniz. Ancak, ne yazık ki ben de sonuç gelmemekte... #Ad? ya da #Tür? şeklinde bir sonuç gelmektedir. Backcolor ı kırmızı olan alanların sonuç getirmesi için sizlerden yardım istiyorum.

Teşekkürler. Ve tekrar Günaydın...
Sayın aliyuzen,

öncelikle,aşağıda bağlantısı yazılı konuyu okumanız verimli olacaktır kanısındayım.


Konulara eklenen Uygulama içeriğine yönelik Tavsiyeler

son olarak,
EK'te;
bahsettiğiniz talebinize yönelik olarak hazırlanmış örnek uygulama mevcuttur.inceleyebilirsiniz.

bilginize...iyi çalışmalar,saygılar.
(27/10/2015, 11:20)atoz112 yazdı: [ -> ]Sayın aliyuzen,

öncelikle;aşağıda bahsi geçen tavsiyelerde bulunarak,bu tavsiyeleri dikkate almak sureti ile bu ve sonraki çalışmalarınızdaki kullanım süreçleri nezdinde hem uygulamalarınızın daha verimli ve daha olumlu sonuçlar almanızı sağlamanıza hem de sonraki zaman süreçlerinde oluşabilecek hata,sorun veya düzeltme ihtiyaçları durumlarında geriye dönük olarak ya da kodlamalar üzerinde düzenlemelerde bulunmak zorunda kalmamaya imkan vereceğini belirtmek yerinde olacaktır kanısındayım.

UYGULAMA İÇERİĞİNE YÖNELİK TAVSİYELER

1)Lütfen;tablo ve alan adlarında,formlarda,sorgu ve raporlarda isimlendirmelerde bulunurken;Türkçe karakterler kullanmayınız.

2)İsimlendirmelerde büyük harfler kullanmayınız.

3)Teferruatlı değil de,kısa ve öz isimlendirmelerde bulununuz.

4)Kelime aralarını boş bırakmayınız ve boşluklar yerine alt tire (_) işareti kullanınız.

5)Veri türlerini doğru yapılandırmalarda bulununuz.

6)Uygulamalarınızdaki Olay Yordamlarında,Katıştırılmış Makro yerine,kodlama bilginizi geliştirmeye imkan sağlamanız amacı ile Kodlama içerikli Olay yordamları kullanmaya özen göstererek önem veriniz.

7) kod sayfanızda,ilk başlangıç satırında; Option Compare Database ifadesinin yerine,Option Explicit ifadesinin yer almasına özen gösteriniz.

Fakat,eğer kodlarınız genelinde;ilk satırında SADECE Option Compare Database ifadesi yazıyorsa veya Olay Yordamları içerisinde On Error Resume Next ifadesi yer alıyorsa;yukarıda yazılı maddelerdeki hataları görme imkanı vermeksizin uygulamanın işleyişte bulunmasına devam eder.

Bu nedenle,ileride çeşitli nitelikte sorunlara veya hatalara maruz kalmamak adına,her zaman uygulamalarınızdaki kod sayfasında ilk satırda Option Explicit ifadesinin yer almasına önem vererek özen göstermeye gayret ediniz. OptionExplicit ifadesinin gerekliliğini belirtmek için,aşağıdaki tanımlamalar yeterli olacaktır kanısındayım.

Option Compare Database (seçenek karşılaştırma);
ikili değer,metin değeri,dize karşılaştırmalarında tanımlı değerlerin karşılaştırmasını yapmak için kullanılır.veritabanının sıralama kodlaması tarafından belirlenir.

Option Explicit (Belirgin seçenek);
uygulamada kullanılmakta olan değişken isimlerinde bir hata söz konusu olduğunda tanımsız bir değişken kullanıldığına dair bu hatayı bildirerek,değişken isimlerinin Dim, Private, Public, ReDim veya Statik deyimi ile doğru tanımlanmasına bir zorunluluk getirir. Böylece,uygulamanın bu hatalardan arınarak sağlıklı çalışmasına imkan sağlar.

Option Explicit ifadesinin her uygulama hazırlayacağınız zaman,kod sayfasında sürekli otomatik olarak yer almasını sağlamak için de,kodlama sayfasında iken,üst menüden TOOLS - OPTIONS - EDITOR sekmesindeki REQUIRE VARIABLE DECLERATION satırını işaretleyip Tamam diyerek çıkınız.

EK'te;
bahsettiğiniz talebinize yönelik olarak hazırlanmış örnek uygulama mevcuttur.inceleyebilirsiniz.

bilginize...iyi çalışmalar,saygılar.
Önerileriniz ve desteğiniz için çok teşekkür ederim.
Veritabanında gerekli değişiklikleri yaptım ve çalıştı.
Tekrar tekrar teşekkür ederim.
Ellerinize ve bilginize sağlık.