AccessTr.neT

Tam Versiyon: Giriş Maskesi Hknd-2
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Merhabalar,

Ekli örneğimde metin alanının giriş maskesini form tasarımında görüyorsunuz. Bu maske ile yaptığım kayıtlar ise tablodadır. Ancak yapmak istediğim şu ve yapamıyorum;

1. kayıt gördüğünüz gibi istediğim gibi. Yani rakam/rakam/harf şeklinde bir dizilimi var. Dolayısıyla;

2016/12/ABC istediğim bir kayıt türü.

2. kayıt ise rakam/rakam/rakam+harf olsun istiyorum. Yani;

2016/12/50F gibi bir kayıt şekli olmalı.

Değişik kombinasyonlar denediysem de ya son girilen veriyi ortadaki veriye otomatik ekliyor veya sondaki veride karakter sınırlamasından ötürü az veri girdiysem hata uyarısı veriyor. Kısacası özetlersem;

istediğim kadar sayı karakteri/istediğim kadar sayı karakteri/istediğim kadar sayı+harf karakteri kombinasyonunda veri girmek istiyorum. Bu durumda ilgili alanın maskesi nasıl olmalı?

Örnek;
2016/1299/ABCD
2016/1555654/ABC50

gibi veri tipleri.
Sayın notrino,


Alıntı:Değişik kombinasyonlar denediysem de ya son girilen veriyi ortadaki veriye otomatik ekliyor veya sondaki veride karakter sınırlamasından ötürü az veri girdiysem hata uyarısı veriyor.

bahsettiğiniz talebinize yönelik olarak;aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.

1)
Eğer SAYI girişlerinde BOŞLUK olmaksızın veri girişinde bulunmak istiyorsanız,

9 yerine 0 (SIFIR) kullanmalısınız.

9 değeri;
Bilgi girişi zorunlu olmaksızın sadece SAYI girişi yapılmasını sağlar.kaç karakter ayrılmışsa,BOŞLUK bırakarak kayıt yapılması istenir.

0 değeri;
Bilgi girişi zorunlu olmakla birlikte sadece SAYI girişi yapılmasını sağlar.kaç karakter ayrılmışsa,BOŞLUK bırakmaksızın kayıt yapılması istenir.

? işareti değeri;
Bilgi girişi zorunlu olmaksızın sadece HARF girişi yapılmasını sağlar.kaç karakter ayrılmışsa,BOŞLUK bırakarak kayıt yapılması istenir.

Tavsiye olması adına,giriş maskesi örneği olarak kullanılabilir nitelikte olacak şekilde aşağıdaki kalıbı değerlendirebilirsiniz.

ÖRNEK

Kod:
0000\\0000\\>aaaaaaaaaa

a değeri;
Bilgi girişi zorunlu olmaksızın hem HARF hem de SAYI girişi yapılmasını sağlar.kaç karakter ayrılmışsa,karakter sayısından az kayıt yapılmasına imkan sağlar.

Böylece,SAYI değerleri girişi için BOŞLUK olmaksızın ve hem SAYI hem de HARF değeri girişleri için de 10 karakter ile sınırlandırılmasına rağmen eğer 10 karakterden az giriş yapılacaksa bu imkanı elde etmenize imkan sağlar.

Bilginize…iyi çalışmalar,saygılar.
Sayın atoz,

Bilgilendirme için teşekkürler. Ancak maalesef bunlarla çözüm bulamıyorum. Mesela yukarıda verdiğiniz kodla ;
2016/1299/ABCD
2016/1555654/50DEF
verilerini aynı maske türü ile işleyemiyorum. Özellikle ikinci sıraki örneğimde son verideki 50 rakamını ortadaki sayı alanına otomatik olarak ekliyor..son verideki 50 rakamını harflerden sonra girersem yani "DEF50 şeklinde" o zaman sorun yok. İşte beni uğraştıran problem bu..
sayın notrino,

Alıntı:2016/1555654/50DEF

verilerini aynı maske türü ile işleyemiyorum

ifadenize yönelik olarak;
örnek olması adına eklediğim kalıp içerisinde ikinci sıradaki 0000 ifadesi ancak 4 haneli giriş içindir.fakat,sanırım siz bunu değiştirmiş olmalısınız ki 1555654 şeklinde kullanmışsınız.

0000 ifadesi ile,BOŞLUK bırakmanıza imkan tanımaksızın tüm karakter sayısı kadar giriş yapmanız gerekmektedir.eğer 9 değeri kullanırsanız bu durumda BOŞLUK bırakılabiliyor.

bundan dolayı hangi kalıbı yazdığınızı da belirtebilirseniz buna göre yorumlanması geçerli olacaktır.

Giriş Maskesi;
daha çok,belirli karakter(genelde,az sayıda kod benzeri girişler için) sayısı sınırlı tutulmak sureti ile kullanılır.

tercihe göre değişmek üzere de,BOŞLUK bırakma veya bıraktırmaksızın veri girişinin yapılması sağlanır.

bu nedenle,sizin de,sanırım;bu doğrultuda,BOŞLUK bıraktırmaksızın tam dolu veri girişlerinde bulundurtmanız daha uygun olacaktır,belirgin karakter sayısı kadar.

bilginize...iyi çalışmalar,saygılar.
sayın notrino,

elbette,giriş maskesi ile bu işlemin yapılması söz konusu olabilir fakat,aslında bir diğer alternatif kullanım olması adına,şu tavsiyede de bulunulabilir.

form üzerine 3 adet Textbox eklenir ve her birine sizin talep ettiğiniz gibi istediğiniz kadar karakter sayısı girişi yapılır ve en son işlem olarak da tabloda yer alacak olan asıl alanı kaynak içeren Textbox için değer ataması yapılmak sureti ile bu üç Textbox değeri birleştirilerek kaydedilmesi sağlanabilir.

ÖRNEK
form üzerine 2 adet (Denetim Kaynağı İLİŞKİSİZ olarak) Textbox daha ekleyiniz.

2.Textbox'ın (Me.Metin8) ÇIKILDIĞINDA olay yordamı içerisine

Kod:
Me.metin = Me.metin & Me.Metin8

3.Textbox'ın (Me.Metin10)  ÇIKILDIĞINDA olay yordamı içerisine

Kod:
Me.metin = Me.metin & Me.Metin10

yazmanız yeterli olacaktır.sadece,bir fikir...

bilginize...iyi çalışmalar,saygılar.
Teşekkürler.. Bu cevap aslında yine bugün sorduğum "3 alanın bir araya gelerek birincil anahtar dizin oluşturması" sorumu da çözmüş oluyor.
Sayfalar: 1 2