Merhaba arkadaşlar,
RECETE_TASLAK formunda bulunan urunler kısmında aşağıda miktar kutusuna yazdığım miktarla birlikte RECETE_TASLAK tablosunun alt verisi olan URUN_YENI ye ekleme veya silme işlemini forum üzerindeki butonlarla yapmaya çalışıyorum fakat başarılı olamadım nasıl halledebilirim acaba.
Saygılar.
[
attachment=26029]
Sol taraftan ürün ekle butonuna tıklayınca, soldaki liste kutusunda seçili olan veriler TASLAKKimlik kodu ile sağ taraftaki liste kutusuna mı aktarılacak?
Böyle olacaksa Ürün yeni tablosundaki TASLAKKimlik alanının reçete grubuna göre güncellenmesi gerekli veya ürün yeni tablosuna aynı veriden tekrar eklenmesi gerekli.
Sayın nightashes,
Bahsettiğiniz talebinize yönelik olarak,aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.
1)
Uygulamanız ve eklediğiniz resim üzerinde anlatım incelendiğinde,bir mantık ya da hazırlanmak istenen uygulamada hatalı bir yorumlama olduğu düşünülmektedir.şöyle ki;
RECETE_TASLAK adlı form üzerinde, lst_urunlistesi ve lst_taslakliste adında fakat her iki listenin de Satır Kaynağı aynı tablodan değerleri alan iki listeniz mevcut.
lst_urunlistesi adlı listenin içeriği:
0 Kimlik
1 URUNADI
2 URUNGRUBU
3 TEDARIKCIADI
4 Arama: URUNADI
5 ALISFIYATI
6 OLCUBIRIMI
7 DOVIZCINSI
8 URUNKODU
lst_taslakliste içeriği ise:
0 Kimlik
1 TASLAKKimlik
2 URUNKODU
3 URUNADI
4 OLCUBIRIMI
5 ALISFIYATITL
6 TASLAKMIKTAR
7 TASLAKTUTAR
İlgili formun Kayıt Kaynağı da,5 tablonun birbiri ile ilişkilendirilmesi sonucu elde edilmek istenen sorgu içermektedir.
kaldı ki,içeriği benzer alanların tekrar etmesinin de gerekliliği ya da anlamı yok.fazladan eklemek olarak görülmektedir.
Ayrıca,formun kaynağındaki sorgu da,sadece sonuç değerlendirmesinden başka bir duruma imkan sağlamaz.
YAPMAK İSTEDİĞİNİZ:
İlgili formun solunda yer alan lst_taslakliste adlı listeden seçilen bir ürünün verilerinden ve mtn_urunmiktari adlı denetimden değerleri formun sağında yer alan lst_taslakliste adlı listeye bu liste için tercih edilen değerlere göre aktarılmasını sağlamak.
2)
BANA GÖRE OLMASI GEREKEN:
a) RECETE_TASLAK adlı tabloda,ilgili formda yer alan verileri içerecek şekilde bu alanların tek bir tablo olarak oluşturulması ve eğer gerekiyorsa,diğer tablolardaki alanlar ile ilişkilendirmeleri yapılarak kendi değerlerinin bu diğer tablolardan alınmasının sağlanması.
b) İlgili formda ürün verilerinin gösterilip aynı zamanda bu listedeki değerlerin istenenlerinin seçilmek sureti ile tek tabloya aktarımının liste üzerinden sağlanması.dolayısı ile de,formda tek listenin olması ve bunun da ürünleri içeren aynı listenin olması.böylece,form görselinden de kazanılmış olur.
c) Eğer listeden aktarılan veriler üzerinde yeni Maliyet,yeni KDV ve yeni Alış Fiyatı belirlenecekse,bunların uygun görülen hesaplamalar nezdinde yapılması ve kendi denetimlerine aktarımının sağlanması.
d) Eğer gerek görülüyorsa (bana göre;hesaplanmış değerlerin sonuçlarının tabloda gösterilmesindense form üzerinde yer alması tabloda gereksiz yere alan işgali olmaması ve aşırı etkisi olmasa da tablo miktarında artışa neden olmaması adına daha uygun olmaktadır.elbette,tercih ve takdir sizindir);bu hesaplanmış sonuç değerlerini,ilgili tek tabloya aktarılmasının sağlanması.
Bu yorumlar,sadece naçizane tavsiye mahiyetindedir.geçerli ya da geçersiz,takdir ve tercihe göredir.biraz daha verimli ve kullanışlı olması amacı ile bahsi yapılmıştır.
bilginize...iyi çalışmalar,saygılar.
Sayın hocalarım verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Yazdıklarınızı tek tek inceledim. Anladığım kadarı ile ve geldiğim nokta itibari ile tablolar arası ilişkilerin fazlalığı ve tekrarlı olması bana ileride sıkıntı yaratacak. Biraz daha derine inip araştırma yapınca ilerde bu tip ilişkilendirmelerin veri kayıplarına ve bir takım sıkıntılara yol açacağı kanaatine vardım.
İzlemem gereken yolda bir değişiklik yapmam gerektiği düşüncesine kapıldım. Sanırım sorgular hazırlayarak yoluma devam etmem gerekmekte. Tüm ilişkileri silip sorgu yöntemi ile devam edeceğim.
Mantık olarak yapmaya çalıştığım şudur:
Bir Çorba Reçetesi oluşturacağız.
Bunun girdileri : miktar birim fiyatı tutar
Su ; 1 lt ; 1 TL ; 1 TL
Tarhana ; 0,5 kg ; 2 TL ; 1 TL
Tuz ; 0,01 kg ; 1 TL ; 0,01 TL
Bu çorbanın maliyeti = 1x1 + 0,5x2 + 0,01x1 = 2,01 TL
Şeklindedir.
Bu şekilde maliyetleri hesaplatıp bir takım analizler yapmaya çalışacağım. Müşteri satış fiyatları girip karlılık analizi yapacağım. Üretimde kullanılan toplam miktarları alıp stok girdisi çıktısı oluşturacağım. vs vs.
Sanırım bu dediklerim tablolara çok güvenip sürekli ilişkiler kurduğum sürece satır arttıracak ve bir yerde kitlenecek gibi geliyor.
Biraz sorgularla yapmaya çalışayım diyorum. Olumlu olumsuz fikrinizi belirtirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.
Üretim işinden çok anlamam ama haddimi aşıp tavsiye vereceğim.
Reçete oluşturun ancak Reçete içinde ürünlerin fiyatlarını kaydetmeyin. Çünkü Ürün fiyatı değişirse Reçete fiyatı eskide kalmış olabilir. Diyeceksiniz ki Ürün alış fiyatı değişince Reçete alış fiyatlarını da güncellerim. Evet olabilir ancak yanlış yöntem olur. Zaten Reçete içinde ürünlere ait otomatik sayı türündeki alan var.
Dlookup ile Reçete görüntülendiğinde güncel fiyatı anında alabilirsiniz. Böylelikle fiyatlarda hata riskiniz olmaz.
Müşteri Satış Fiyatı ancak satıldığı zaman öğrenilebilir. Verdiğiniz örnekte yer alan Çorba'dan müşteri 100 adet istediği ve siz satış yaptığınız zaman Toplam Satış Fiyatı zaten elinizde olacak. Peki kâr nasıl öğrenilecek? İşte püf noktası burada. Bir ürünün maliyeti için size alış fiyatı lazım. Ürün alış fiyatları her zaman değiştiğine göre nasıl öğreneceksiniz? Satış işlemi yapılırken o tabloya her kalem ürünün alış fiyatınıda kaydedeceksiniz. Böylelikle zaten Satış Fiyatı var Alış Fiyatlarını'da kaydetmiştiniz. Böylelikle maliyeti bulmuş olursunuz.
Kafanızda bir karmaşa hakim diye düşünüyorum. "tablolara çok güvenip", "sorgularla yapmaya çalışayım" demişsiniz . Sorgu denilen şey zaten verileri tablolardan alır. Tablolara güvenmek zorundasınız çünkü tüm veriler tablolarda yer alıyor.
Yanlış bir terim kullandım sanırım tablolara güvenme derken kastım bütün işlemleri tek bir tablodan yürütmeyi kastetmiştim. Yoksa elbetteki tablolar mecburi. Tablo içinde daha az alan kullanıp sorguyla çekmek daha doğru olur gibi geldi. Bunuda Alakoç BURMA diye birinin veri tabanında normalizasyon diye bir makalesini okuyarak karar verdim. Verdiği örnekler mantıklı geldi.
Yeni olduğum sürekli bakınıyorum kafamdaki şeyleri yapmak için doğru şekilde yol almaya çalışıyorum ama inşallah başarılı olurum.
Şimdi bütün tabloları baştan yaptım. Alanları azaltıp ilişkilendirmeler yaptım tekrar. Bilmiyorum doğrumu oldu ama bakalım ne diyim
Verdiğiniz tavsiyeler için teşekkür ederim. Çok yönlendirici oluyorlar.