AccessTr.neT

Tam Versiyon: Ev Bütçem
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
sayın arkadaşlar,
öncelikle atoz112 hocama çok teşekkür ederim. 
sayın atoz112 ve ve bütün saygıdeğer hocalarımızdan  Allah cc razı olsun
inşallah onların katkısıyla örnek basit bir ev bütçemi yapmış olduk
kullanıcı:metin
şifre:1
Paylaşım için teşekkürler, elinize sağlık.
sayın hocam,
sizlerden Allah cc razı olsun
bizlere bu imkanı sağladığınız için
Sayın metınaycıcek,

Öncelikle;
Burada yer alacak olan açıklamaları,yapıcı olmak üzere sarf edildiğini düşünmenizi temenni etmek sureti ile uygulama geliştirme aşamasındaki ilerleyişiniz için faydalı kazanımlar sağlaması amacı ile hoşgörünüze ve aynı bakış açısı ile bakmanız sureti ile ortak noktada buluşmak niyeti ile değerlendirmenizi dilerim.

ayrıca,paylaşımında bulunma isteğinizden ve bunu gerçekleştirdiğinizden dolayı da teşekkür ederim.

Kendi adıma geçerli olmak üzere,ancak elde edilen kısa süreli zaman ve imkan dahilinde,eklediğiniz örnek uygulamanızı incelerken edindiğim bazı hususları belirterek bunlara dikkatinizi çekmek ve aynı sonuçları kendiniz tarafından da edinmeniz halinde değerlendirmeye alıp gerekli düzenlemeleri yapmayı isteyebilirsiniz.ya da,her zaman belirttiğim gibi,elbette,tercih ve takdir sizindir.

1)

İlk etapta,uygulamanızın genelindeki kayıt işlemleri aşamasında,bana göre;tehlikeli olabilecek nitelikte önemli bir sorun mevcut.
kayıt silme işlemlerinin;ister olumsuz niyetle bilerek ya da isterseniz de farkında olmaksızın istem dışı bir şekilde kullanıcı tarafından olası bir hatalı bir davranış olarak yapılabileceği hususuna dikkat edilmeksizin ve herhangi bir kontrol engeli olmaksızın  direkt olarak gerçekleştirilmesi,sağlıklı bir tercih olmayacağı gibi,aynı zamanda böyle bir durumda bir güvenlik zaafının da oluşmasına neden olacaktır.

Dolayısı ile de,ilk etapta,gerek alt formlar üzerinde yer alan butonlarda ve gerekse de diğer formlar üzerinde yer alan genel kullanımdaki kayıt silme üzerine butonlarda,buna bir düzenleme çözümü sağlamanız ve mevcut husustaki bu sorunu gidermeniz yerinde olacaktır 
kanısındayım.

2)

Aynı tehlikeli durum;ana form üzerinde yer alan kayıt silme işlemi için de geçerli.bu ana formun kaynağını oluşturan DÖNEM tablosundaki her bir döneme ait verileri,bu kayıt silme butonunun kullanılması neticesinde olduğu gibi tablodan yitirme sorunu ile karşı karşıya kalınmaktadır.onca kaydın silinmesi de,uygulamanın kullanılacağı firma adına tehlikeli bir handikap demektir.her ne kadar yedekler alınabilir dense de güncel değilse bir anlamı kalmayacaktır haliyle.

birinci ve bu maddeye örnek teşkil etmesi amacı ile,kontrol işlevine yönelik olarak;

If MsgBox("Kaydı SİLMEK istiyor musunuz?", vbYesNo, "GERİ ALMA UYARISI") = vbYes Then

'************************************
'...buraya,
'...kaydı silmek için kullandığınız kodları yazınız...
'************************************

Else
End If

yukarıda yazılı kod kalıbı benzeri kod kullanımı ile,bu kontrolü sağlayabilirsiniz.

kimi kullanımlarda,tercihe göre,ELSE...END IF arasına Me.Undo kod satırı da dahil edilmekte fakat bu şekilde de kullanımı sorun olmayacaktır.

3)

Formlarda kayıt işlemleri aşamasında SIRA NUMARASI oluşturmak amacı için kullandığınız SIRA NO etiket başlıklı alan üzerinden RowNum adlı Fonksiyon kodlarının içeriğinde “GEÇERLİ KAYIT YOK” ibareli hata iletisi ekranda belirmekte.

Elbette tercih ve takdir sizindir ve kullanım amacınıza göre isteğiniz niteliğindedir fakat,bana göre her bir YENİ KAYIT için kendinden bu fonksiyon kullanımı ile sıra numarası verdirmek pek de gerekli değil kanısındayım.

Bunun yerine,her bir kayıt işleminin uygulanacağı ve kayıtların yapılacağı tablolardaki otomatik sayı niteliğindeki ilgili alanın kendiliğinden artış sağlaması ve mevcut formlarda ya da alt formlarda bu şekilde yer almasını sağlatmak daha yerinde olacağı gibi aynı zamanda muhtemel bu gibi hata iletilerinin alınmasının da engellenmesi sağlanabilir.

4)

Ana form üzerinde yer alan RAPOR ibareli buton tıklandığında PARAMETRE DEĞERİ istenen hata iletisi ekran da belirmektedir.kontrol etmenizde fayda var.

5)

Ana formdaki ve diğer formlardaki GÜNCELLEME için kullanmak üzere barındırdığınız butonların bana göre gerek olmaksızın bu işlemleri yapılacak olan işlemin hemen akabinde kod satırında dahil edilmek sureti ile yazılması neticesinde otomatikman kendiliğinden gerçekleştirilmesi yerinde olacaktır.

Örneğin;TAKSİTLENDİRME formu ya da işlemi ile ilgili form üzerinde,herhangi bir ödeme işlemi kaydı gerçekleştirildiğinde,BORÇ – ÖDENEN – KALAN denetimlerindeki değerlerin güncel sonuçlarını görmek için,bu butonun tıklanması gerekli olmamalı.otomatikman sağlanmalı.

 6)

Ana form üzerinde ve en üst kısımda yer alan HESATAN ve KARTAN ibareleri,sanırım;HESAPTAN ve KARTTAN diye düşünülerek yazılmak istendi fakat sadece küçük bir dikkat çeken yazım yanlışı olarak,değinmek istedim.

Şimdilik,edindiğim izlenimler,kendi adıma bunlardan ibarettir.aslında,resimler ile anlatmayı tercih etmiştim fakat dediğim gibi buna yeterli imkan bulamadım.kaldı ki,bu içeriği de kısım kısım olup sonradan bir araya getirmek sureti ile hazırladım.tekrar faydalı olması temennisi ile.

Bilginize…iyi çalışmalar,saygılar.
sayın atoz112 hocam,
zaman ayırıp baktığınız için Allah cc razı olsun inşallah 
uyarılarınızı dikkate alıp harfiyen uymaya çalışacayım
düzeltme yaptıktan sonra hocam eklerim inşallah
Sayfalar: 1 2