21/10/2018, 23:00
(21/10/2018, 22:01)ozguryasin yazdı: [ -> ]Öğrenme işi kurs ve dersle olma ihtimali düşük bir durum. Şöyleki üniversitelerde veri tabanı yöneticiliği adında bölümler mevcut orada öğrenciler 4 yılda dahi olayı kavrayıp birşey yapamıyorlar. Burada asıl olan şudur kişinin zaman ve emek harcaması çabalaması şarttır. Hiç bir kurs tam olarak şunu şu şekilde şurada kullanabilirsin diye göstermez, bu bu şekilde kullanılır bu işe yarar der. Dediğim gibi zaman ve emek harcamak birşey öğrenmek için şarttır. Her yazılımla uğraşanında kendine özgü benimsediği kalıplar vardır. Bu kalıplar editör programlar tarafından olabilirlik standartları içindendir. Kimisi tablolarda ilişki kurar birden çok tablodan aynı anda silinsin diye, ben ise kurmam her tablodan kod ile tek tek kritere göre silerim. Kimi yazılımcılar id yi primery key alır ben ilerde müdahale edebilmek için kendim veririm. Misal müşterileriniz var 5 numaralı müşteriniz bir çok işlem yapmış 5 numarası id otomatik sayıdan geliyor. Birisi yanlışlıkla sildi bir daha 5 numarası almayacağı için id ya diğer tablolardan 5 numara ile işlem yapanları değiştireceksiniz yada benim yaptığım gibi kendiniz verdiğiniz numaraları kullanıp silinse dahi satır sonuna 5 numaralı müşteri oluşturacaksınız işi kolaydan halledeceksiniz. Kişisel algılama durumu değil bu, yönetilebilirlik durumu. Hepsi doğrudur veya hepsi yanlıştır önemli olan yanlış veya doğru olması değil yapışan projenin yönetilebilir olması. Windows 10 güncellemesi geri çekildi hatadan dolayı bu sadece windows ile de alakalı değil linux sistemlerde de aynı sorunlar oluyor fakat kimse linux a birşey diyemez çünkü ücretsiz microsoft un ücretli olması bu kadar gündeme getiriyor. Yani burada hiç bir uzman eksik, yanlış veya sallantı iş yapmıyor, istenilen istenildiği şekilde veriliyor. Ölümcül hatalara gelince bu kişiden kişiye değişir Türkçe karakter kullanılmaz deniyor kullanınca birşey olmuyor en azından kısa dönem içinde çünkü bunu pc en sonunda 0 ve 1 rakamlarına döndürdüğünden sorun olmıyor ama olmayacak anlamı taşımıyor burada olayları hataları en aza indirmeye çalışmadır durum.
Öğrenme işinin kursla-dersle olma ihtimali düşük demişsiniz ya, ona %10 katılıyorum, %90 katılmıyorum. 4 yıl yazılım mühendisliği okuyup da hiçbir şey yapamayan kişiler de biliyorum. Mesele o değil. 4 yıllık bir eğitim de olsun demiyorum zaten. Piyasadaki bir açıktan bahsediyorum. Bir sürü işletme var ve bu işletmelerde kendi proseslerindeki işleyişi veritabanı mantığına dökmekten aciz bir sürü departman var. Hala bakkal defteri gibi defter tutan kalite birimleri, üretim prosesleri, kestirimci bakım birimleri, laboratuvarlar, antrepolar, lojistikçiler vs... bilirim. Konu çok net aslında, kursa katılacak olanların portföyü de sektörel olduğunda tam yerinde bir çözüm olur. Konu sadece Access Eğitimi olacak ve sertifikalı bir program olacak. Sertifika da her yerde geçerli ve akredite olacak.
ACCESS'E GİRİŞ
Veritabanı nedir?
Access nedir?
Access ile yapılabilecekler, her yönüyle tüm fonksiyonların "örneklerle" açıklamaları.
Maksimum performans için minimum veri ile çalışma yöntemleri, tekrar etmeyen veri kullanma teknikleri
Bireysel kullanımdan kurumsal çoklu kullanıcıya kadar tüm detaylar
Sorgular
Çok sık kullanılan Sql deyimler, Vba kodlar ve bunlarda kullanılan ifadelerin genel tanımları (bu konuda her tür detaya burada girmek mümkün değil tabiki)
Makroların tümü...Burası kritik bir sürü makro var ve çoğunu bilmiyoruz, kullanmıyoruz..
İLERİ ACCESS
Öğrenilenlere ek olarak İleri VBA, İleri Sql deyimler.
Veritabanını Web de yayınlama
Çok kullanıcılı sistemde güvenlik, kullanıcı tanımlı uygulamalar
Veritabanına COM port, USB, Ethernet, WiFi gibi araçlarla veri alma veri verme, on-line-realtime monitoring uygulamaları
PLC ve benzeri araçlardan Access'e veri aktarma
Access veritabanını Android'e uyarlama vs.....
ve eğitimi alanlara ömür boyu destek. (aynen şu an forumda yapıldığı gibi)
..... daha aklıma gelmeyen bir sürü detay.
Yani bunları içeren, bu kapsamda bol örnek çözümlü ama konunun gidişatını pedogojik olarak (Yani öğrenmediğiniz bir şeyi uygulamada kullanmadan, sadece öğrendikçe uygulamalarınızı genişletebileceğiniz çalışmalar ) sunabilen bir eğitimden bahsediyorum. Böyle bir eğitimin süresini varın siz söyleyin şimdi. Hedef müşteri, müşteri potansiyeli ve fiyatlandırma da ayrı bir konu tabi.
Sonuç "Profesyonel Access Sertifikalı" birey yetiştirmek. Böyle bir program görmedim daha ben..Ama şunu bilin, 4 sene mühendislik okuyup bir proje yapamayanların temel meselesi iş hayatına ait tecrübelerinin olmamasıdır. Bir departman nasıl işler, bir proses nedir, girdiler-çıktılar nedir, raporlanmak istenen nedir, bunları bilmediklerinden ..Ama şu an hali hazırda bir çok işletmede ilgili departmana/prosese hakim ve işin nasıl yürüdüğünü artısıyla eksisiyle bilen bir sürü insan var ama işlerini veritabanı mantığında yapma kültüründen eksikler. Esas hedef kitlesi bu olmalı zaten.