AccessTr.neT
Her Yerden Ulaşabileceğimiz Veritabanı Uygulaması - Baskı Önizleme

+- AccessTr.neT (https://accesstr.net)
+-- Forum: Microsoft Access (https://accesstr.net/forum-microsoft-access.html)
+--- Forum: Access Cevaplanmış Soruları (https://accesstr.net/forum-access-cevaplanmis-sorulari.html)
+--- Konu Başlığı: Her Yerden Ulaşabileceğimiz Veritabanı Uygulaması (/konu-her-yerden-ulasabilecegimiz-veritabani-uygulamasi.html)

Sayfalar: 1 2

Her Yerden Ulaşabileceğimiz Veritabanı Uygulaması - Nemoli - 15/09/2025

Merhabalar bu sitede yeniyim, biraz Access bilgim var.
Her yerden veri girişi yapabileceğim, fotoğraf yükleyip gerektiğinde kullanabileceğim, hesap işlemlerini tutabileceğim bir veritabanı uygulaması yapmak istiyorum. Ancak hangi uygulamayı kullanmam gerekir bilemiyorum. Yardımlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.

RE: Her Yerden Ulaşabileceğimiz Veritabanı Uygulaması - onur_can - 15/09/2025

Merhaba,
Eğer bir kurum içerisinde çalışıyorsanız ve kurumdaki tüm kullanızıların programa erişimini istiyorsanız (Kurumsal Ağ) intranet ağınızda bir paylaşılan dosya oluşturup buraya uygulamanızı eklersiniz, gerekli izinleri buradan verirsiniz. Yok genel internet üzerinden ulaşılmasını istiyorsanız PCloud gibi bulut alanına veya Miicrosoftun SharePoint Uygulamasını kullanabilirsiniz.

RE: Her Yerden Ulaşabileceğimiz Veritabanı Uygulaması - Nemoli - 15/09/2025

Merhaba, bir kurum için değil sadece masa üstü bilgisayar ile laptopa kullanıcı arayüzü yükleyip veritabanina internet uzerinden erişim sağlayıp veri girişi yapmak ve sorgulamak istiyorum.
Bunun için Access mi kulanmak gerekir yoksa başka bir program ile veritabanı ve kullanıcı ara yüzü oluşturmak gerekir?
Hangi programı kullanmam gerektiğini bilemedim sizlerden tavsiye istiyorum.
Platformda visiual studio ve .net gibi forumlar olduğunu gördüm ama nereden başlayacağını bilemiyorum. Access veritabanı konusunda bilgim var.

RE: Her Yerden Ulaşabileceğimiz Veritabanı Uygulaması - atoykan - 15/09/2025

Access Windows ortamında çalışmak üzere geliştirilmiştir, bulutta barındırılamaz. Verilerinizi bir db üzerinde tutmak ve internet üzerinden giriş yapmak ve/veya erişmek istiyorsunuz, yani ihtiyacınız olan şey aslında bir web app + sunucu tabanlı DB kombinasyonu. 

Bunun için kullanabileceğiniz MySQL, Postgre community edition ve Sql Express gibi ücretsiz güçlü veritabanları alternatifleri mevcut. Bu veritabanlarından birini kullanmak sureti ile node.js, tailwind, React gibi günümüz genel geçer teknolojileri (öğrenmek VB.NET'ten daha kolaydır) ile web üzerinden CRUD işlemleri yapabileceğiniz bir uygulama geliştirebilirsiniz. VB.NET, ASP.NET Web Forms veya ASP.NET MVC ile web tabanlı uygulama geliştirmek için de kullanılabilir ancak günümüzde VB:NET'in yerini C# almış durumda ve ASP.NET Core kullanılmakta. VB.NET'teyse ASP.NET Core desteği bulunmuyor. Yani VB.NET ile klasik ASP.NET Web Forms yapılabilir ama güncel web teknolojileriyle entegre etmek zor. 

Bu çerçevede bakıldığında internet tabanlı çalışmak için Access ve VB.NET bir seçenek değil.

RE: Her Yerden Ulaşabileceğimiz Veritabanı Uygulaması - Nemoli - 15/09/2025

(9 saat önce)atoykan yazdı: Access Windows ortamında çalışmak üzere geliştirilmiştir, bulutta barındırılamaz. Verilerinizi bir db üzerinde tutmak ve internet üzerinden giriş yapmak ve/veya erişmek istiyorsunuz, yani ihtiyacınız olan şey aslında bir web app + sunucu tabanlı DB kombinasyonu. 

Bunun için kullanabileceğiniz MySQL, Postgre community edition ve Sql Express gibi ücretsiz güçlü veritabanları alternatifleri mevcut. Bu veritabanlarından birini kullanmak sureti ile node.js, tailwind, React gibi günümüz genel geçer teknolojileri (öğrenmek VB.NET'ten daha kolaydır) ile web üzerinden CRUD işlemleri yapabileceğiniz bir uygulama geliştirebilirsiniz. VB.NET, ASP.NET Web Forms veya ASP.NET MVC ile web tabanlı uygulama geliştirmek için de kullanılabilir ancak günümüzde VB:NET'in yerini C# almış durumda ve ASP.NET Core kullanılmakta. VB.NET'teyse ASP.NET Core desteği bulunmuyor. Yani VB.NET ile klasik ASP.NET Web Forms yapılabilir ama güncel web teknolojileriyle entegre etmek zor. 

Bu çerçevede bakıldığında internet tabanlı çalışmak için Access ve VB.NET bir seçenek değil.

Teşekkür ederim ilginiz için. MySQL de veri girişi için kullanıcı arayüzü (form) yapabilir miyim?

RE: Her Yerden Ulaşabileceğimiz Veritabanı Uygulaması - atoykan - 15/09/2025

Bahsettiğiniz Access gibi yerleşik işlev olarak form rapor vb tasarlamaksa hayır Accessin ücretsiz alternatifi LibreOffice Base dışında hiçbir veritabanı bunu desteklemez ve Libre de desktop tabanlıdır internette kullanamazsınız. Günümüzde Airtable, Zoho gibi kod bilmeden tasarım yapmaya ve bahsettiğiniz hizmetleri sağlamaya yönelik online platformlar olsa da becerileri sınırlı ve fiyatları sizin ihtiyacınız çerçevesinde görece pahalıdır.
MySQL için en basit olarak php üzerinden form tasarlayabilir çok sayıda kaynak ve forum desteği bulabilirsiniz. Hatta günümüzde birçok Hosting firması alan adı ve barındırma hizmetleri ile beraber MySQL ekosisteminden Miranda DB ve WYSIWYG veya template tabanlı sürükle bırak tarzı web tasarlamayı ücretsiz olarak sunmakta. Amacınız tek seferlik bir işlem ise bu alternatifi gözönüne alabilrsiniz ancak devamlılık arzedecek, öğrenmek ve geliştirmeye devam edecekseniz ilk mesajımda bahsettiğim teknolojilere yönelin. C# dışındakileri orta seviyede öğrenmeniz 3 ay almaz.