Skip to main content

AccessTr.neT


Access Veri Tabanı Temel Mantığı Nedir? Örnek Olarak Nasıl Olmalıdır?

Access Veri Tabanı Temel Mantığı Nedir? Örnek Olarak Nasıl Olmalıdır?

Çözüldü #1
Merhaba hocam, access'i bugüne kadar hiç kullanmadım ben excelciyim. Lakin hazırlamak istediğim Excel Vba projemde veritabanı olarak Access kullanmak istiyorum. Sizlerden ricam veritabanı konusunda bilgilerinizi paylaşmanız.
Projem kurumsal Ulaşım Birimi ile ilgili;
1- Araçların ruhsat bilgileri,
2- Personel bilgileri,
3- Bakım onarım bilgileri,
4- Araç vize işlemleri,
5- Araç sigorta işlemleri,
6- Araç günlük görevlendirme bilgileri,
7- Araç akaryakıt bilgilerini içerecek.

1- Araç Ruhsat Bilgileri;
Ruhsatta yer alan birebir aynı bilgileri

2- Personel Bilgileri;
Kurumda görevli amir, memur, atölye personeli, şoför personel ve diğer kurum personeline ait personel bilgiler (Araç talep eden, atölyeye aracı gönderen ve getiren gibi)

3- Bakım ve Onarım Bilgileri;
Atölyede bulunan usta personel bilgileri, atölye birimleri (Kaynak, kaporta, oto elektrik vb.), arıza tipleri (Kaporta, Cam, Fren, Sinyal vb), arızanın giderilmesi için yapılan işçilikler, arızanın giderilmesine yönelik kullanılan malzemeler, bu malzemelerin ambar çıkış fişleri ve hangi araçlarda kullanıldığı,
Hocam asıl sorunum burada başlıyor; "bakım onarımla ilgili bir çalışmam oldu bu projemi geliştirmek istediğim için bu yola başladım." İçinden çıkamadığım olay bir araç arıza fişi ile geldiğinde o aracın olası on değişik arızadan dolayı gelebileceğini varsaydık ve herbir arıza için arıza açıklaması, arıza tipi, arızayı gideren atölye servis, usta personel, arıza ile ilgili işçilik ve kullanılan malzeme olarak netelendirdim. Kayıt ile ilgili bir sorunum olmadı ancak veri süzmede sorun yaşadım. Bu bilgilerin önünde de araca ait plaka, cinsi, markası, modeli, birimi, getiren personel, geliş tarihi, çıkış tarihi, km bilgisi de eklenince işin içinden çıkamadım. Veritabanı bilginize açıkçası ihtiyacım var.

4- Araç Vize İşlemleri Bilgileri;
Vize tarihi, araç bilgileri

5- Araç Sigorta İşlemleri;
Sigorta başlangıç ve bitiş tarihi, araç bilgileri

6- Araç Günlük Görevlendirme Bilgileri;
Araç görev defterinde yer alan; şoför bilgileri, plaka, tarih, aracı talep eden birim ve personel, araç görev güzerhagı, çıkış ve dönüş km ile saati yapılan km ve bu bilgiler o araç gün içerisinde kaç defa farklı görevlere gidecek ise ve ay sonunda bu araç kiralık araç ise puantaj dökümü,

7- Araç Akaryakıt Bilgileri
Kurum araçları için günlük en fazla 60 lt akaryakıt verilmekte bunun km karşılığı hesaplanması,
Kiralık araçlar ise tam depo ile ihale ilk günü işbaşı yapıyor devamında akaryakıt almak istediğinde işbaşı tarihi ve devamında yaptığı km ye göre motor hacim ve cinsine göre (hepsi motorin kullanıyor) hak ettiği litre akaryakıt veriliyor. Araç bilgileri, motor hacmi, motor hacmine göre akaryakıt katsayısı, 6. başlıktaki km hesaplamaları vu hesaplamaya göre alması gereken akaryakıt, aldığı akaryakıt durumu içermeli.

Şeklinde bir projem var benim takılı kaldığım veritabanı ile ilgili pek bir bilgim olmadığı için hangi konuları hangi Access veritabanında ve iç dosyalarda birlikte kullanmam veya birbirleri ile ilişkilendirmem yönünde olacaktır.
Şimdiden teşekkürler
Cevapla
#2
Merhaba bu genel bir soru olmuş,konu çok geniş...
Size tavsiyemiz formlardaki örnekleri incemeniz,yada özel yardım almanız olacaktır.
Çünkü burda oturup baştan anlatmaya kalkılırsa ,ne zaman nede kimsenin vakti yeter,bundan dolayı örnekleri incelemeniz olacaktır.
Cevapla
#3
Tavsiyem öncelikle dersler bölümünden başlayın. Zira görüntü olarak Excel ve Access birbirlerine benzese de çok ayrı uygulamalardır. Excel lineer bir veritabanı ve hesaplama tablosu görevi görürken, Access ilişkisel bir veritabanıdır ve hesaplamalar kodlar ile yapılır. Excel dolayısı ile Vba hakimiyetiniz bu konuda çok sıkıntı çekmemenizi sağlayacak olsa da Access iç dinamiklerinde dikkat etmeniz gereken detaylar, Excelde otomatik makrolar ile yaptığınız sorguları manuel oluşturma gibi durumlara hazırlıklı olmanız gerekir. Bunlar çok yüzeysel paylaşabileceğimiz detaylar. Şahsi fikrim mantık olarak iyi bir projeniz var ancak mevcut bilgi düzeyiniz ile başlamak için çok yalnış. Bu kadar komplike işlemler içeren bir veritabanı uygulaması geliştirmeye başlamadan önce Access, SQL, Firebird, oOo, Filemaker, Oracle vs. her ne ad altında olursa olsun o veritabanının temellerini ve mimarisini en az temel düzeyde öğrenmeli ondan sonra uygulama geliştirmeye yönelmelisiniz. Evet tecrübe ederek öğrenmek en gelişmiş öğrenme metodu olmakla birlikte hiç bilmeden yola çıkılmaz. Dalmayı bilmeden birisine bc giydirip, tüpü sırtına bağlayıp suyun altına sokarsanız ya vurgun yer, ya boğulur  ya da kurtarılmak zorunda kalır.
Cevapla
#4
(15/11/2022, 16:59)C*e*l*o*y*c*e yazdı: Merhaba bu genel bir soru olmuş,konu çok geniş...
Size tavsiyemiz formlardaki örnekleri incemeniz,yada özel yardım almanız olacaktır.
Çünkü burda  oturup baştan anlatmaya kalkılırsa ,ne zaman nede kimsenin vakti yeter,bundan dolayı örnekleri incelemeniz olacaktır.

Cevabınız için teşekkür ederim. Hali hazırda Access veri tabanını kullanan bir veri kayıt Excel Vba projem var. Excel Vba ile sorunlarımı öyle yada böyle çözüyorum sebebi ise excele uzun zamanımı ayırıp Vba merakımdan dolayı. Accessi ise sadece veri tabanı olarak kullanmak istiyorum. Birkaç eğitim meteryali aldım ve forumdaki derslerden de yararlanıyorum.
Sağlıcakla kalın.
Cevapla
#5
(15/11/2022, 19:30)atoykan yazdı: Tavsiyem öncelikle dersler bölümünden başlayın. Zira görüntü olarak Excel ve Access birbirlerine benzese de çok ayrı uygulamalardır. Excel lineer bir veritabanı ve hesaplama tablosu görevi görürken, Access ilişkisel bir veritabanıdır ve hesaplamalar kodlar ile yapılır. Excel dolayısı ile Vba hakimiyetiniz bu konuda çok sıkıntı çekmemenizi sağlayacak olsa da Access iç dinamiklerinde dikkat etmeniz gereken detaylar, Excelde otomatik makrolar ile yaptığınız sorguları manuel oluşturma gibi durumlara hazırlıklı olmanız gerekir. Bunlar çok yüzeysel paylaşabileceğimiz detaylar. Şahsi fikrim mantık olarak iyi bir projeniz var ancak mevcut bilgi düzeyiniz ile başlamak için çok yalnış. Bu kadar komplike işlemler içeren bir veritabanı uygulaması geliştirmeye başlamadan önce Access, SQL, Firebird, oOo, Filemaker, Oracle vs. her ne ad altında olursa olsun o veritabanının temellerini ve mimarisini en az temel düzeyde öğrenmeli ondan sonra uygulama geliştirmeye yönelmelisiniz. Evet tecrübe ederek öğrenmek en gelişmiş öğrenme metodu olmakla birlikte hiç bilmeden yola çıkılmaz. Dalmayı bilmeden birisine bc giydirip, tüpü sırtına bağlayıp suyun altına sokarsanız ya vurgun yer, ya boğulur  ya da kurtarılmak zorunda kalır.

Cevabınız için teşekkür ediyorum. projemin bakım onarım kısmı için amatörcede olsa Access veritabanı kullanan Excel Vba projem var. Benim amacım bana verilen boş zamanı işe yarar şekilde kullanmak bu amaçla yukarıda yazdığım konuyu içeren bir çalışma yapmak istiyorum. Elbette projede adım adım ilerlerken ve takıldığım yerler ile ilgili araştırmalarımı yaparken edinilmiş tecrübelerden de istifade ediyorum.
Benim yukarıda yazdığım konuyla ilgili olarak beklentim sadece Access veri tabanında mükerrerden kaçınmak ancak bunu da yaparken hata yapıp veri tabanını dolayısı ile Excel Vba kodlarımın çöp olmasını istemiyorum.
Yazdıklarınıza katılıyorum. Ancak yine de gerek video ders olsun gerekse kitap üzerinden gidiş olsun ya terimsel anlayamama yada kişinin projesi üzerinden hareket edildiği için kendi projemle ilgili konular hep bir yarım kalıyor.
Bilgilendirme için tekrar teşekkür ederim. Sağlıcakla
Cevapla

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

ya da