Sayın arkadaşlar. projemde çözemediğim 2 problem var.
ilişkisiz bir formda ilişkili 2 adet alt form bulunmakta. ilişkisiz formdaki veriler
Sql ile kayıt yapılıyor. sonra kayıtlar bir listeden formda gösteriliyor. buraya kadar bir sorun yok. alt formlardan birincisi ilişkisiz formla yapılan kaydın tablosundaki otomatik sayıyla ilişkili. alt formda kayıt açmak istediğimde İlişkisiz formdaki MK metin kutusundaki sayının alt forma eklenmeli(yeni kayıt). burada yeni kayıt açıldığında numune numarası giriliyor. bu numaranın da 2 alt formada numune numarasına eklenerek yeni kayıt yapılması gerekiyor.
2. sorun; 1 fiyat tablosu yapacağım ve yapılan işin fiyatı gireceğim. ama yeni fiyat girildiğinde (Yani zam geldiğinde
anlatmak biraz zor oldu. umarım anlatmayı başarabilmişimdir. şimdiden herkese teşekkürler.
Saygılar.
Özür dileyerek çalışmanızı detaylı inceleme fırsatım şu an yok ancak mantık olarak bir iki yöntem not edeyim edeyim.
- Fiyatların kronolojik olarak değerlendirilmesi için bir tablo oluşturabilir ve tarih bazında bu fiyatın kullanılmasını sağlayabilirsiniz. Tarihsel değişiklik için tablonuza alan eklenerek eski fiyat ilgili alana tarih kriteriniz ile taşınır ve güncel fiyat alanınız yeni fiyat ile update edilir, güncel tarih karmaşık bir hal almaması için basit bir trick olarak 31.12.9999 gibi tarih güncel tarihmiş gibi kullanılır. İşlemler için atanacak değer de tarih kriterlerine haiz bir sorgu ile ilgili tarih aralığının fiyatı kullanılır.
- Yapılan işler rutin ve belirli ise tanımları, yöntemleri, türleri, miktarları gibi tanımlayıcı kayıtlarının olduğu ayrı bir tabloda tutulur ve burada işin fiyatı kaydedilir. Formlarda bu alandaki veri çağrılır netice olarak fiyat değişiklik yapıldığında alan değeri önceki işlerde değer olarak kaydedilmiş olan fiyatı değiştirmez.
- Sıra numarasının önem arzettiği ve belirli bir disiplin izlemesi istenen uygulamalarda tablolarda otomatik id alanı kullanılmaz. Veritaban mimarisi oluşturulurken bu husus gözönüne alınarak tablolara ne tip ve nasıl bir id yapısı oluşturulacağı belirlenerek gerekli düzenleme fonksiyon, sorgu vs. olarak yapılır.
(09/12/2022, 11:56)hnakis yazdı: Sayın arkadaşlar. projemde çözemediğim 2 problem var.
1.sorun;ilişkisiz bir formda ilişkili 2 adet alt form bulunmakta. ilişkisiz formdaki veriler Sql ile kayıt yapılıyor. sonra kayıtlar bir listeden formda gösteriliyor. buraya kadar bir sorun yok. alt formlardan birincisi ilişkisiz formla yapılan kaydın tablosundaki otomatik sayıyla ilişkili. alt formda kayıt açmak istediğimde İlişkisiz formdaki MK metin kutusundaki sayının alt forma eklenmeli(yeni kayıt). burada yeni kayıt açıldığında numune numarası giriliyor. bu numaranın da 2 alt formada numune numarasına eklenerek yeni kayıt yapılması gerekiyor.
2. sorun; 1 fiyat tablosu yapacağım ve yapılan işin fiyatı gireceğim. ama yeni fiyat girildiğinde (Yani zam geldiğinde
anlatmak biraz zor oldu. umarım anlatmayı başarabilmişimdir. şimdiden herkese teşekkürler.
Saygılar.
hocam 1. soruma cevap bulamıyorum hala. ana formum ilişkisiz, alt formum ilişkili. ana formda müşteri numarası var ve ana forma bir buton koyup alt forma müşteri numarasını ekleyerek yeni kayıt açmak istiyorum.
Formdan forma veri aktarma ile ilgili düzinelerce örnek var sitede. Butonunuza aşağıdaki mantıkla tanımlayacağınız kod
[Forms]![form name]![control name] = [Forms]![main form name]![name of the subform control on the main form].[Form]![control name on the subform]
ana formunuzdaki denetim değerini altformunuza atar.
bendeki tam tersi aslında bir bakayım yapabilecekmiyim
Merhaba, öncelikle
Yapılmaması Gereken Ölümcül Hatalar
Alt form ile ilgili sorunuz için,
Ana formu tasarım görünümünde aç, Numune alt formu isimli alt formun üst alanları bağla özelliğine Liste17, alt alanları bağla özelliğine de MüsteriNo yaz.