AccessTr.neT

Tam Versiyon: Php ile Merhaba Dünya
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Bir programlama dili öğrenirken genelde olaya Merhaba Dünya diyerek başlarız. Biz bu sefer farklı bir yöntemle başladık. Fakat yine âdet yerini bulsun diye, biz de ekrana Merhaba Dünya yazdıralım. Böylelikle belki de en çok kullanacağımız PHP fonksiyonu, echo()’yu da öğrenmiş olacağız.

<?php
echo(‘Merhaba Dünya’);
?>

Hemen burada, satır sonundaki noktalı virgüle dikkat çekmek istiyorum. C, C++ programlama dillerinde de bulunan noktalı virgül, satır sonlarına konularak, o satırdaki kodun bitmiş olduğunu belirtmemizi sağlıyor. İlk başlarda bu işareti koymayı unutabilirsiniz ama zaman içerisinde kod yazdıkça alışacaksınız.

Yazdığınız bu kodu, merhaba.php olarak kaydedip, yine web tarayıcınızdan çağırdığınızda, Merhaba Dünya yazısını ekranın sol köşesinde göreceksiniz. Peki ya ekranın ortasına yazdırmak isteseydik ne olacaktı? Burada yeri gelmişken belirtmekte fayda var. PHP ile Html tag’lerini bir arada kullanmanız mümkün. Echo() fonksiyonu ile birlikte, string değer girebileceğiniz gibi, Html etiketleri de kullanabilirsiniz. Yani:

<?php
echo (‘<p align = "center"> Merhaba Dünya </p>’);
?>

Şeklinde kod yazdığınız vakit, Merhaba Dünya yazısı ekranın ortasına gelecektir. Peki tek tırnak yerine çift tırnak kullanırsanız ne olur? Elbetteki PHP hata verir. Ancak echo fonksiyonunu kullanırken, parantez yerine doğrudan tırnak veya çift tırnak kullanırsanız, kodunuz sorunsuz çalışacaktır. Tek tırnak kullanıyorsanız, parantez de kullanabilirsiniz. Şimdi yukarıdaki, ilk Merhaba Dünya örneğini diğer yollar ile ekrana yazdıralım:

<?php
echo ‘Merhaba Dünya’;
?>

<?php
echo “Merhaba Dünya”;
?>

Gördüğünüz gibi PHP’nin esnek bir yapısı var. Echo yerine print yazmanız halinde, aynı sonuca ulaşabilirsiniz. Ancak ileride, başka web programcılarının yazdığı kodları incelediğinizde, genellikle echo’yu tercih ettiklerini göreceksiniz. Bu yüzden siz de kendinizi, echo() fonksiyonunu kullanmaya alıştırın. PHP’nin tek tırnak ve çift tırnak ile ilgili hassas bir yapısı bulunmakta. Tek tırnak içine yazılanlar, her zaman için bir string değerdir. Çift tırnak içine yazılanlar ise, her zaman tam olarak string değer olarak sayılmayabilir. İleride özellikle tek ve çift tırnak arasındaki ilişkiyi mümkün olduğunca anlatacağım. Ancak bu noktada kafanızda oluşan soru işaretini ortadan kaldırmak için, iki ufak örnek vermek istiyorum. Yine yukarıdaki örnekten yola çıkalım:

<?php
echo (‘Merhaba Dünya’);
?>

Burada iki tek tırnak arasında, “center” yazılmakta. Tek tırnak değil de, çift tırnak arasına bu kodu yerleştirdiğimizde, PHP yine hata mesajı verecektir. Ancak bu, çift tırnak arasına Html etiketleri yazamıyor olduğumuz anlamına gelmiyor. C veya C++ programcılarına hiç de yabancı gelmeyen \ işareti bu noktada yardımımıza koşmakta. Bu işaret, kendisinden sonra gelen işareti anlamsızlaştırıp, tamamen bir string değer olarak kabul eder. Nasıl ki iki tek tırnak arasına yazılanlar, tamamen bir string olarak kabul ediliyorsa, aynı şekilde \’den sonra gelen bir sonraki karakter de değerini kaybedip, string’e dönüşmekte. Şimdi aşağıdaki kodu yazın ve sonucu gözlemleyin.

<?php
echo (“<p align = \"center\">Merhaba Dünya </p>”);
?>
Erkan hoca, paylaşım için teşekkürler.
Ben de tam bugünlerde PHP mi VB.NET mi sorusunu sormaya başlamıştım.
Sizce bu sorunun cevabı ne olabilir.
Ayrıca PHP öğretirken kanımca sırayla gidilse hiç bilmeyenler için daha faydalı olur kanaatindeyim.
Örneğin verdiğiniz bu kodları hangi editörde yazmalıyız, yani PHP'de ditör olarak ne kullanılır.
(30/06/2012, 19:29)maytas yazdı: [ -> ]Erkan hoca, paylaşım için teşekkürler.
Ben de tam bugünlerde PHP mi VB.NET mi sorusunu sormaya başlamıştım.
Sizce bu sorunun cevabı ne olabilir.
Ayrıca PHP öğretirken kanımca sırayla gidilse hiç bilmeyenler için daha faydalı olur kanaatindeyim.
Örneğin verdiğiniz bu kodları hangi editörde yazmalıyız, yani PHP'de ditör olarak ne kullanılır.
benim önerilerimi söyleyeyim ne kadar doğrular bilmiyorum ama fikirlerim şöyle Sick0021
eğer programlamaya yeni başlıyorsan vb.net ile başlayıp ileriye yönelik tüm programlama dillerini öğrene bilirsin

php için easyphp php editör kullanabilirsin kurulumu kullanımı kolay
easyphp kurdun ve çalıştırdıktan sonra f7 bastığın zaman www adında bi klasör açıcak o klasörün içine bu kodları normal metin belgesinin yazıp dosya ismini .php yapıp kaydettikten sonra internet tarayıcısına localhost yazdığında yaptığın sayfaları görürsün
Hocam sağolasın, teşekkürler.
Verilen bilgiler için teşekkürler.
saygılar...
(01/07/2012, 05:53)benremix yazdı: [ -> ]Verilen bilgiler için teşekkürler.
saygılar...
Sayfalar: 1 2