Konu Araçları | Konu Seçenekleri | Gösterim Stili
Tarih
30/06/2012 18:27
Konu Sahibi
chopper07
Yorumlar
10
Okunma
6538
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
chopper07

chopper07

Uzman
3
Er....
 43
 228
 1.806
 29/01/2008
376
 Aydın
 Otel Müdürü
 Ofis 2016 64 Bit
 13/07/2019,13:05
Bir programlama dili öğrenirken genelde olaya Merhaba Dünya diyerek başlarız. Biz bu sefer farklı bir yöntemle başladık. Fakat yine âdet yerini bulsun diye, biz de ekrana Merhaba Dünya yazdıralım. Böylelikle belki de en çok kullanacağımız PHP fonksiyonu, echo()’yu da öğrenmiş olacağız.

SQL Code
<?php
   echo(‘Merhaba Dünya’);
?>


Hemen burada, satır sonundaki noktalı virgüle dikkat çekmek istiyorum. C, C++ programlama dillerinde de bulunan noktalı virgül, satır sonlarına konularak, o satırdaki kodun bitmiş olduğunu belirtmemizi sağlıyor. İlk başlarda bu işareti koymayı unutabilirsiniz ama zaman içerisinde kod yazdıkça alışacaksınız.

Yazdığınız bu kodu, merhaba.php olarak kaydedip, yine web tarayıcınızdan çağırdığınızda, Merhaba Dünya yazısını ekranın sol köşesinde göreceksiniz. Peki ya ekranın ortasına yazdırmak isteseydik ne olacaktı? Burada yeri gelmişken belirtmekte fayda var. PHP ile Html tag’lerini bir arada kullanmanız mümkün. Echo() fonksiyonu ile birlikte, string değer girebileceğiniz gibi, Html etiketleri de kullanabilirsiniz. Yani:

SQL Code
<?php
  echo (<p align = "center"> Merhaba Dünya </p>);
?>


Şeklinde kod yazdığınız vakit, Merhaba Dünya yazısı ekranın ortasına gelecektir. Peki tek tırnak yerine çift tırnak kullanırsanız ne olur? Elbetteki PHP hata verir. Ancak echo fonksiyonunu kullanırken, parantez yerine doğrudan tırnak veya çift tırnak kullanırsanız, kodunuz sorunsuz çalışacaktır. Tek tırnak kullanıyorsanız, parantez de kullanabilirsiniz. Şimdi yukarıdaki, ilk Merhaba Dünya örneğini diğer yollar ile ekrana yazdıralım:

SQL Code
<?php
  echo ‘Merhaba Dünya’;
?>


SQL Code
<?php
  echo “Merhaba Dünya”;
?>


Gördüğünüz gibi PHP’nin esnek bir yapısı var. Echo yerine print yazmanız halinde, aynı sonuca ulaşabilirsiniz. Ancak ileride, başka web programcılarının yazdığı kodları incelediğinizde, genellikle echo’yu tercih ettiklerini göreceksiniz. Bu yüzden siz de kendinizi, echo() fonksiyonunu kullanmaya alıştırın. PHP’nin tek tırnak ve çift tırnak ile ilgili hassas bir yapısı bulunmakta. Tek tırnak içine yazılanlar, her zaman için bir string değerdir. Çift tırnak içine yazılanlar ise, her zaman tam olarak string değer olarak sayılmayabilir. İleride özellikle tek ve çift tırnak arasındaki ilişkiyi mümkün olduğunca anlatacağım. Ancak bu noktada kafanızda oluşan soru işaretini ortadan kaldırmak için, iki ufak örnek vermek istiyorum. Yine yukarıdaki örnekten yola çıkalım:

SQL Code
<?php
   echo (‘Merhaba Dünya’);
?>


Burada iki tek tırnak arasında, “center” yazılmakta. Tek tırnak değil de, çift tırnak arasına bu kodu yerleştirdiğimizde, PHP yine hata mesajı verecektir. Ancak bu, çift tırnak arasına Html etiketleri yazamıyor olduğumuz anlamına gelmiyor. C veya C++ programcılarına hiç de yabancı gelmeyen \ işareti bu noktada yardımımıza koşmakta. Bu işaret, kendisinden sonra gelen işareti anlamsızlaştırıp, tamamen bir string değer olarak kabul eder. Nasıl ki iki tek tırnak arasına yazılanlar, tamamen bir string olarak kabul ediliyorsa, aynı şekilde \’den sonra gelen bir sonraki karakter de değerini kaybedip, string’e dönüşmekte. Şimdi aşağıdaki kodu yazın ve sonucu gözlemleyin.

SQL Code
<?php
   echo (<p align = \"center\">Merhaba Dünya </p>);
?>



™Hiç Birimiz, Hepimiz Kadar Akıllı Olamayız...®


maytas

maytas

Uzman
1316
 53
 24
 540
 21/12/2008
178
 Bursa
 
 Ofis 2010 32 Bit
 30/05/2019,17:12
Erkan hoca, paylaşım için teşekkürler.
Ben de tam bugünlerde PHP mi VB.NET mi sorusunu sormaya başlamıştım.
Sizce bu sorunun cevabı ne olabilir.
Ayrıca PHP öğretirken kanımca sırayla gidilse hiç bilmeyenler için daha faydalı olur kanaatindeyim.
Örneğin verdiğiniz bu kodları hangi editörde yazmalıyız, yani PHP'de ditör olarak ne kullanılır.


Mesajlarımızı Türkçe yazım kurallarına uygun yazalım.
Emeğe saygı gösterelim, bir teşekkürü çok görmeyelim.

...........
goodfalles

goodfalles

Aktivasyon Bekleyen
1048
 27
 24
 306
 11/12/2008
 İstanbul
 
 Ofis 2007
 17/11/2014,04:14
(30/06/2012, 19:29)maytas Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Erkan hoca, paylaşım için teşekkürler.
Ben de tam bugünlerde PHP mi VB.NET mi sorusunu sormaya başlamıştım.
Sizce bu sorunun cevabı ne olabilir.
Ayrıca PHP öğretirken kanımca sırayla gidilse hiç bilmeyenler için daha faydalı olur kanaatindeyim.
Örneğin verdiğiniz bu kodları hangi editörde yazmalıyız, yani PHP'de ditör olarak ne kullanılır.
benim önerilerimi söyleyeyim ne kadar doğrular bilmiyorum ama fikirlerim şöyle Sick0021
eğer programlamaya yeni başlıyorsan vb.net ile başlayıp ileriye yönelik tüm programlama dillerini öğrene bilirsin

php için easyphp php editör kullanabilirsin kurulumu kullanımı kolay
easyphp kurdun ve çalıştırdıktan sonra f7 bastığın zaman www adında bi klasör açıcak o klasörün içine bu kodları normal metin belgesinin yazıp dosya ismini .php yapıp kaydettikten sonra internet tarayıcısına localhost yazdığında yaptığın sayfaları görürsün



ercansahin

ercansahin

Uzman
2272
Er.... ŞA....
 44
 69
 3.757
 14/11/2008
 Bursa
 
 Ofis 2010 32 Bit
 16/05/2019,20:28
Hocam sağolasın, teşekkürler.




...........
benremix

benremix

Onursal Üye
6766
Ra.... So....
 52
 127
 4.444
 17/05/2009
365
 Ankara
 Şirket Sahibi
 Ofis 2010 64 Bit
 13/07/2019,22:36
Verilen bilgiler için teşekkürler.
saygılar...


Bilgi paylaşıldıkça çoğalır....
Her engel, yaşam koşullarınızı daha iyileştirecek bir fırsattır.


Access için her zaman lazım olacak konu başlıkları listesi



DUAYEN

DUAYEN

Destek
23724
Sü.... Ar....
 36
 71
 1.026
 13/08/2010
279
 Yozgat
 
 Ofis 2007
 18/04/2018,17:46
(01/07/2012, 05:53)benremix Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Verilen bilgiler için teşekkürler.
saygılar...


Bizim için zor diye bir şey yoktur, imkansızsa zaman alır...

...........

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2019 MyBB Group.