Alıntı:çaresiz format atmam lazım bence
ifadenize yönelik olarak;
naçizane olarak,bu hususa dair yorumumu paylaşmak üzere,aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.
Her bir bu ya da benzeri soruna maruz kalındığında hemen format atma eyleminin uygulanmasını doğru bulmuyorum.
Çünkü,format atma eylemi;ancak,gerçekten bilgisayar bariz bir şekilde mavi ekran hatalarına maruz kalınmışsa ve tüm yapılması gerekenlerin yapılmasına rağmen eğer ki başka çözüm kalmadıysa,uygulanması gereken bir işlem olarak düşünülmeli.pire için yorgan yakmamak lazım.
Kaldı ki,ille de format atmak gerektiği durumlarda da;Hızlı Format seçeneği ile değil,aksine tam teşekküllü bir formatlama ile yapılması sağlanmalı.böylece,hızlı format işleminde veriler tamamen silinmek sadece verilerin yer aldığı kodlamalar silinir.bu da,hızlı olduğu için de verilerin silindiği izlenimi verir.diğer formatlama yapılırsa,o zaman;derinlemesine bir temizlik olacağından dolayı,depolama biriminin bir nebze de olsa bir sonraki sürece kadar rahat bir nefes alması sağlanır.
her ne kadar,depolama birimin ömründne aldığı söylense de,bu pek de geçerli olmasa gerek.
Bilgisayar hatalarını bu yazının dışında tutmak sureti ile,sadece bu Vba (Visual Basic) hataları üzerine bahis yapılacak olunursa;(özellikle de,Access kullanımlarında diyerek de yorum alanını daraltmak gerekirse),bu hataların çoğunluğunun kullanıcı (uygulama geliştiricisi) tarafından kaynaklı olduğunu belirtmek gerekir.
Dolayısı ile de,sorunları çözmeye öncelikle buradan hareket ile başlamak daha yerinde olacaktır kanısındayım.bu muhtemel hataların belli başlı olanlarına değinmek gerekirse;
1) Tablo yapılandırmasında,alan tanımlamalarında,tablo ilişkilendirmelerinde doğru tanımlama ve işlemlerin yapılmaması,
2) Nesne (tablo,sorgu,form,…v.s.) tanımlamalarında ve oluşturulmalarında,doğru tanımlama ve işlemlerin yapılmaması,
3) Uygulama çalıştırılması ya da kullanımlarında,yapılması gerekli ayarların doğru yapılandırılmaması,
4) Kod sayfasında kullanılan (yazılan) kodların,doğru yazımlarında bulunulmaması ve aynı zamanda DEBUG – COMPILE işlemi uygulanmaksızın gerekli kontrollerin yapılmaması.
5)
Alıntı:kod sayfanızda,ilk başlangıç satırında; Option Compare Database ifadesinin yerine,Option Explicit ifadesinin yer almasına özen gösteriniz.
Fakat,eğer kodlarınız genelinde;ilk satırında SADECE Option Compare Database ifadesi yazıyorsa veya Olay Yordamları içerisinde On Error Resume Next ifadesi yer alıyorsa;yukarıda yazılı maddelerdeki hataları görme imkanı vermeksizin uygulamanın işleyişte bulunmasına devam eder.
Bu nedenle,ileride çeşitli nitelikte sorunlara veya hatalara maruz kalmamak adına,her zaman uygulamalarınızdaki kod sayfasında ilk satırda Option Explicit ifadesinin yer almasına önem vererek özen göstermeye gayret ediniz. OptionExplicit ifadesinin gerekliliğini belirtmek için,aşağıdaki tanımlamalar yeterli olacaktır kanısındayım.
Option Compare Database (seçenek karşılaştırma);
ikili değer,metin değeri,dize karşılaştırmalarında tanımlı değerlerin karşılaştırmasını yapmak için kullanılır.veritabanının sıralama kodlaması tarafından belirlenir.
Option Explicit (Belirgin seçenek);
uygulamada kullanılmakta olan değişken isimlerinde bir hata söz konusu olduğunda tanımsız bir değişken kullanıldığına dair bu hatayı bildirerek,değişken isimlerinin Dim, Private, Public, ReDim veya Statik deyimi ile doğru tanımlanmasına bir zorunluluk getirir. Böylece,uygulamanın bu hatalardan arınarak sağlıklı çalışmasına imkan sağlar.
Option Explicit ifadesinin her uygulama hazırlayacağınız zaman,kod sayfasında sürekli otomatik olarak yer almasını sağlamak için de,kodlama sayfasında iken,üst menüden TOOLS - OPTIONS - EDITOR sekmesindeki REQUIRE VARIABLE DECLERATION satırını işaretleyip Tamam diyerek çıkınız.
aşağıda bağlantısı yazılı konudaki hususları da uygulamak yerinde olacaktır.incelemekte fayda olabilir.
Konulara eklenen Uygulama içeriğine yönelik Tavsiyeler
Elbette ki,bunların dışında sayılabilecek ve yazılabilecek daha fazla uyarı niteliğinde açıklamaların yapılması ve yazılması muhtemeldir.fakat,İlk etapta önemli olabileceklerin bunlar olduğu kanısındayım.
Uygulama işlerliğini sağlama ve geliştirilmesi esnasında maruz kalınan hata uyarı mesajları alındığında bu mesajların içeriğini okumayı da bilmek ya da en azından bu mesajlar üzerinde yer alan hata bilgisini doğru ifade ile olduğu gibi not almak ve sonrasında internet ortamında araştırmak veyahut da zaten hali hazırda ilgili mesaj üzerinde bu hata ile ilgili bilgilerin ve muhtemel neden kaynaklı olduğu yazılı olmakta.dolayısı ile,bu açıklamaları okumak ve bilgi edinmek de faydalı olacaktır,sorunun çözümüne dair.
Hata numaralarını internet ortamında yazmak sureti ile gerek neden kaynaklı olduğuna ve gerekse de bu hatanın giderilmesi konusunda neler yapılması gerektiğine dair bilgileri araştırılıp sonuçlar elde edilmek sureti ile denemeleri yapılabilir ya da uygun görüldüğü takdirde forumda öncesinde mevcut soruna dair daha öncesinden açılmış konuların var olup olmadığı doğru ifadeler ile aratılabilir ve tedarik edildiğinde de bunlar incelenebilir ve bu vesile ile çözümü de elde edilebilir veyahut da akabinde yeni konu açmak sureti ile danışılabilir.
Son olarak;Formatlamayı gerçekleştirmeden önce,her bir hatayı paylaşılan bilgiler veya yönlendirmeler akabinde kontrol etmeli ve sonuçlara göre geri bildirimlerde bulunarak çözüme dair yol almaya ve neticelendirmeye devam edilmeli düşüncesindeyim.elbette ki,tercih ve takdir sizindir.
yorumların verimli olması temennisi ile...Bilginize…iyi çalışmalar,saygılar.