Skip to main content

AccessTr.neT


Genel Sağlık Sigortası Geliyor

ogulcan92
ogulcan92
3
2965

Genel Sağlık Sigortası Geliyor

#1
Genel Sağlık Sigortası hakkında Hürriyet Gazetesinde çıkan Yazı :

59 milyon kişi Genel Sağlık Sigortası(GSS) kapsamına giriyor. Başvurular 1 Ekim’de başlıyor. GSS’ye SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındakilerin dışında, sosyal güvencesi olmayan ve Yeşil Kart uygulamasından yararlanamayan yaklaşık 3 milyon kişi de dahil olacak. Ancak zaman sınırlı. Çünkü bu 3 milyon kişiden 31 Ekim 2010 tarihine kadar başvurmayanlara 760 lira para cezası kesilecek. Bu arada, altyapıdaki eksiklikler yüzünden sistemin ertelenmesi de söz konusu.

Hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar belirlenen tarihlerde başvurdukları takdirde GSS kapsamına girseler de sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için sigorta primlerini kendileri ödeyecek. Sisteme dahil olmayanlar ise 760.5 lira para cezasına çarptırılmanın yanı sıra yapılacak olan gelir tesptinde aylık gelirleri de 1521 liranın üzerinde sayılarak olmayan maaşlarından sigorta primi için her ay 182.5 lira para kesilecek.

UYGULAMA NASIL İŞLEYECEK?

Yeni uygulama ile birlikte Türkiye’de 59 milyon kişinin (SGK’ya tabi çalışanlar, emekliler veya bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin toplamı) GSS kapsamında olacak.SGK tarafından yapılacak tespit sonucunda; aile içinde kişi başına düşen aylık gelir, brüt asgari ücretin 3′te 1′inden (253.50 TL) az olanların primlerini devlet ödeyecek.

Kişi başına düşen aylık geliri; brüt asgari ücretin 3′te 1′i (253.50 TL) ile brüt asgari ücret (760.50 TL) arasında olduğu belirlenen kişiler için aylık 30.42 TL GSS primi ödenecek. Kişi başına düşen geliri; brüt asgari ücret (760.50) ile brüt asgari ücretin 2 katı (1521 TL) arasında olduğu belirlenen kişiler için aylık 91.26 TL GSS primi ödenecek. Kişi başına düşen geliri; brüt asgari ücretin 2 katından fazla (1521 TL’den fazla) olduğu belirlenenler için aylık 182.52 TL GSS primi ödenecek.

Örneğin; sosyal güvencesi olmayan 4 kişilik bir ailenin eline 1000 lira geçiyor, yani kişi başına 250 lira düşüyor. Brüt asgari ücret 729 lira. Bunu üçe böldüğünüzde 243 lira çıkıyor. Kişi başına 243 liradan fazla geliri olan bu ailemiz, ayda 30 lira prim ödeyerek sağlık yardımlarından faydalanacak. Ama 5 kişilik bir ailenin eline toplam 1000 lira geçiyorsa, bu herkese 200 lira düştüğü anlamına gelir. O zaman ailenin primini devlet karşılayacak. Şayet 4 kişilik bir ailenin 2 bin 500 lira geliri varsa ortalama 625 lira düştüğünden, bu aile ayda 88 lira prim ödeyecek.”

HER AİLEDEN EŞLERDEN BİRİSİNİN DAHİL OLMASI YETERLİ

Sisteme dahil olmak için eşlerden birisinin Genel Sağlık Sigortalı’sı olmasının yeterli olduğunu ifade eden Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, “Eşlerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinde ücret ödemeden faydalanabilecek. Ailelerde çocuklar için ise bir ayrıntı söz konusu. Ailedeki tüm çocuklar 18 yaşına kadar, lise öğrenimine devam eden çocuklar 20 yaşına kadar, üniversite öğrenimine devam eden çocuklar ise 25 yaşına kadar ailesinden dolayı genel sağlık sigortalısı sayılacak. Bu yaşları aşan çocuklar ise kendi GSS kaydını yaptımak zorundalar” dedi.

İŞSİZLERİN GELİRİ YAPTIKLARI HARCAMALARA GÖRE BELİRLENECEK

Sosyal Güvenlik Kurumu, yapacağı gelir tespitinden sonra her ailenin gelir düzeyini belirleyecek. İşsiz olduğu için belgelenebilir bir geliri olmadığından bu ailelerin gelir tespiti yapılan harcamalar üzerinden yapılacak. Örneğin kira ödemesi, faturalar gibi harcamalar üzerinden bir gelir hesaplanmaya çalışılacak ve bu gelir üzerinde hangi dilime giriyorsa ona göre bir sigorta primi belirlenecek. Gelir tespiti yapılırken belgelenmemiş kira veya tarla gelirleri, banka hesapları gibi kazançlar göz önünde bulunurulacak.

genel-saglik-sigortasi.bilgi-merkezi.com Alınmıştır.
ALINTI
OĞULCAN & OLCAYTUĞ

Oğulcan Excel Web Sitesi
Excel İle Programlama
Cevapla
#2
Bilgilendirme için teşekkürler. Saygılar...
Bilgi paylaşıldıkça çoğalır....
Her engel, yaşam koşullarınızı daha iyileştirecek bir fırsattır.


Access için her zaman lazım olacak konu başlıkları listesi


Cevapla
#3
Sosyal güvenlik kurumlarımızın gelirleri 30-40 yıldır giderlerini karşılamamakta, verilen büyük açıklar vergilerimiz ile karşılanmakta ve sağlık harcamaları kurumların giderleri içinde en büyük payı almaktaydı.

1970'li yıllarında başında 5 yıllık kalkınma planlarına konulan bu birleştirme işlemi Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar ve Bağ-Kur kurumları'nın 2008 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında tek bir çatıda toplanmasıyla, 35 yıl sonrasında gerçekleşti.

Kurumların tek bir çatı altında toplanması gelir ve gider planlaması bütçelemeyi kolaylaştırdı. Tüm birimlerin ve sigortalıların bilgisayar ortamında izlenmesi ve denetimi özellikle büyük sağlık harcamalarında önemli ölçüde gider tasarrufu yarattı.

Sosyal bir devlet olmanın bir gereği olarak artık tüm T.C. vatandaşları tek sosyal güvenlik şemsiyesi altında toplandı. Büyük açıklar ve sigortalı kapsamının genişlemesiyle daha da artan güvenlik harcamaları, hizmetten yararlananlardan katılma payı olarak kısmen tahsilini de gerekli kılmaktadır.

İşsizler, tarımda çalışanlar, sigortasız olanlar, sigortalı olup çalışma süresi kuruma eksik bildirilenler ile isteğe bağlı sigortalıları ilgilendiren bu uygulama bilindiği gibi, 2 yıl ertelendikten sonra, 1 Ekim 2010 itibariyle yürürlüğe girecektir.

Geniş bir sigortalı kesimi ilgilendiren bu uygulama ile ilgili olarak yazılı ve görsel basında konunun yeterince tartışıldığını ve bilgilendirmenin yapıldığını söylemek mümkün değildir.

Uygulamanın 2011 yılına ertelenmesi de söz konusu olabilecektir.



Son Düzenleme: 26/09/2010, 18:58, Düzenleyen: assenucler.
Cevapla
#4
Hayırlısı artıkın...
Kaplumbağa ya dikkat et...
Sadece  başını çıkartıp risk aldığında ilerleyebiliyor...
Cevapla

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

ya da
Task