Skip to main content

AccessTr.neT


Verileri Sayı olarak kaydetme

Verileri Sayı olarak kaydetme

#2
Neden böyle bir karmaşık yol tercih ettiğinizi şahsen ben anlamadım. Siz verileri tabloya kaydederken sayısal kaydedip formda metin olarak görmek için mi bunu yaptınız? Eğer yanıtınız "evet" ise, bu işi bu şekilde yapmaya gerek yoktu. Tabloya hep sayısal değerler kaydedip, bunları kullanırken seçme sorgularıyla referans tablolarından metin değerlerini çağırabilirsiniz. Biz normalde veritabanı tasarlarken öyle yapıyoruz zaten. Bakın anlatayım:

Diyelim veri girdiğimiz tablomuzda veri alanı olarak "Tc kimlik" - "yaşadığı il" - "yaşadığı ilçe" alanları olsun. Yaşadığı il ve ilçe alanlarının değişken olduğunu varsayalım. Aksi taktirde zaten kişi bilgileri tablosunda yer alacaktı.

Biz bu kişiye ait "ad", "soyad", "ana adı", "doğum yeri", "doğum tarihi" ve "telefon" gibi bilgileri bu veri tablosuna kaydetmeyeceğiz. Sadece "tckimlik numarası" girilecek tabloya. Hatta o alan girilecek değil de "seçilecek" desek daha doğru. Çünkü bu iş için bir açılan kutu kullanmak daha kolay veri çağırmaya yarar.

İlk tablomuzda müşteri bilgileri var. Veri tablomuzda ise tek ortak alan "tckimlik no" alanı. Mantıklı olarak bir tabloya kaydedilen bu verileri benzersiz ortak alana göre forma getirebiliriz. Ama bu arada veri tablomuzda sadece tckimlik- ilkodu- ilçekodu gibi alanlar (sayısal değer olarak) saklanır. Mesela il alanında "34" görürüz. Oysa "iller" tablomuzda 01-Adana ile başlayan tüm illerin isimleri mevcuttur. İhtiyaç durumunda biz tablodaki sayıya göre sorgu üzerinden il adını çağırabiliriz. (tabii aynı tablodaki o ile ait her şeyi de sadece "34"ü depolayarak elde tutmuş oluruz. Aynı mantık ilçe için de geçerli. Bu böyle sürer gider.

Şimdi ben yanlış anlamadıysam siz veri alanlarını da kullanırken hem de metin değerlerini istendiğinde çağırabilmek istiyorsunuz. İşte gerçek yöntem bu anlattığım yöntem. Ben şahsen bu şekilde tabloları tasarlıyorum. Örnek isterseniz onu da hazırlayabilirim. Daha iyi anlamak isterseniz örnek üzerinde de anlatılabilir.
İnadına, ille de Accesstr.net...
Cevapla

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

ya da

Bu Konudaki Yorumlar
Verileri Sayı olarak kaydetme - Yazar: abahceci - 19/08/2014, 23:55
Cvp: Verileri Sayı olarak kaydetme - Yazar: mehmetdemiral - 20/08/2014, 04:36
Cvp: Verileri Sayı olarak kaydetme - Yazar: abahceci - 20/08/2014, 18:42
Cvp: Verileri Sayı olarak kaydetme - Yazar: abahceci - 21/08/2014, 13:32
Cvp: Verileri Sayı olarak kaydetme - Yazar: abahceci - 21/08/2014, 23:17
Cvp: Verileri Sayı olarak kaydetme - Yazar: abahceci - 24/08/2014, 11:44
Cvp: Verileri Sayı olarak kaydetme - Yazar: abahceci - 24/08/2014, 20:05