Başlık biraz ilginç oldu, kabul ediyorum. Ama aslında doğru.. Şimdi anlatacağım konu resmen bir mantık belirleme olayıdır. Aslında moderatör arkadaşların hepsinin bildiği bir konu olduğuna eminim ama siteye yeni katılan acemi arkadaşlar da bunu öğrendin diye bu dersi yazıyorum.
1.ÖRNEĞİMİZ ŞÖYLE:
Diyelim ki bir formumuz var. Form üzerinde adres alanımız olsun. Adresler mahalle-cadde-sokak-kapıno diye ayrı ayrı giriliyor. Altta da bir metin kutusuna da mahalle adı + sonuna "Mahallesi" ifadesi, sokak adı + sonuna "Sokağı" ifadesi, cadde adı + sonuna "caddesi" ifadesi, sonra da "Kapı No:" ifadesi ve kapı numarası birleşecek. Tabii bunlardan bazıları olmayabilir.
İşte asıl anlatacağım bu: Access burada öyle bir mantık yürütmeli ki eğer Cadde Adı yoksa "Cadde" ifadesini de koymayacak. Bunu söyle yapacağız.
Bir görünmez metin kutusu koyacağız, denetim kaynağına
=IIf(IsNull ([caddeadi];" ";" Caddesi ")
yazacağız. Bu işi değişkenler kullanarak da yapabilirdik ama böyle olması daha hoş ve zevkli.))
NE DİYORUZ BURDA:
Burda şunu diyoruz Access'e: (Gizli metinkutumuzun adının metin1 olduğunu varsayıyorum)
Sayın metin1! Eğer "caddeadi" isimli metin kutusu boşsa (yani null ise) birşey yazma (" ") ; ama eğer değer varsa o zaman "caddesi" yaz. Yoksa döverim haaaa.
Tabii bunu tüm metin kutuları için ekleyince metin1 alanında adres ifadesi belirir. Tabii sıfatlarıyla birlikte.
Şöyle:
=[mahalleadi] & [metin7] & [caddeadi] & [metin8] & [sokakadi] & [metin9] & [metin10] & [kapino]
Böylece mahalle adı varsa "mahallesi" de vardır. Yoksa yoktur.
NOT: Daha iyi anlayabilmek için örneği inceleyin. Ayrıca şunu unutmayın ki burada yapılmaya çalışılan şeyi 100 değişik yoldan yapabiliriz. Benim amacım sadece IIF komutunun değişik bir kullanımını göstermektir.
İnadına, ille de Accesstr.net...