1.ÖRNEĞİMİZ ŞÖYLE:
Diyelim ki bir formumuz var. Form üzerinde adres alanımız olsun. Adresler mahalle-cadde-sokak-kapıno diye ayrı ayrı giriliyor. Altta da bir metin kutusuna da mahalle adı + sonuna "Mahallesi" ifadesi, sokak adı + sonuna "Sokağı" ifadesi, cadde adı + sonuna "caddesi" ifadesi, sonra da "Kapı No:" ifadesi ve kapı numarası birleşecek. Tabii bunlardan bazıları olmayabilir.
İşte asıl anlatacağım bu: Access burada öyle bir mantık yürütmeli ki eğer Cadde Adı yoksa "Cadde" ifadesini de koymayacak. Bunu söyle yapacağız.
Bir görünmez metin kutusu koyacağız, denetim kaynağına
=IIf(IsNull ([caddeadi];" ";" Caddesi ")
yazacağız. Bu işi değişkenler kullanarak da yapabilirdik ama böyle olması daha hoş ve zevkli.

NE DİYORUZ BURDA:
Burda şunu diyoruz Access'e: (Gizli metinkutumuzun adının metin1 olduğunu varsayıyorum)
Sayın metin1! Eğer "caddeadi" isimli metin kutusu boşsa (yani null ise) birşey yazma (" ") ; ama eğer değer varsa o zaman "caddesi" yaz. Yoksa döverim haaaa.
Tabii bunu tüm metin kutuları için ekleyince metin1 alanında adres ifadesi belirir. Tabii sıfatlarıyla birlikte.
Şöyle:
=[mahalleadi] & [metin7] & [caddeadi] & [metin8] & [sokakadi] & [metin9] & [metin10] & [kapino]
Böylece mahalle adı varsa "mahallesi" de vardır. Yoksa yoktur.
NOT: Daha iyi anlayabilmek için örneği inceleyin. Ayrıca şunu unutmayın ki burada yapılmaya çalışılan şeyi 100 değişik yoldan yapabiliriz. Benim amacım sadece IIF komutunun değişik bir kullanımını göstermektir.