Konu Araçları | Konu Seçenekleri | Gösterim Stili
Tarih
19/01/2009 22:37
Konu Sahibi
mehmetdemiral
Yorumlar
65
Okunma
43983
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 4.5/5 - 2 oy
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

Derecelendirme: 4.5/5 - 2 oy
mehmetdemiral

mehmetdemiral

Uzman
17
Me.... De....
 54
 218
 4.926
 30/10/2008
 Samsun
 Öğretmen
 Ofis 2013 32 Bit
 Dün,03:15
Arkadaşlar, hemen herkesin formlardaki bir açılan kutusan diğer kutulara veri getirme konusunda zaman zaman sıkıntıları olmuştur. Genellikle yeni başlayan arkadaşlar bununla ilgili pekçok soru sormaktalar. Ben de böyle bir döküman ile bu konudaki alternatif yolları göstererek, kullanımı oldukça kolay olan bir tanesini anlatacağım. Diğer yollardan özellikle Dlookup (düşey ara) yöntemi çok defalar anlatıldı, forumda bununla ilgili örnekler mevcut. O yüzden ona değinmeyeceğim. Belki talep olursa onu da daha sonra bir başka ders olarak ekleriz, kimbilir?
Diğer bir yöntem ise ADO kodlarıyla kayıt getirmek olabilir. Bu yöntemi de bu yazıda ele almayacağız.

GELELİM BİZİM ÖRNEĞE

Bir formda 1 tane açılan kutumuz ve 3-4 tane metin kutumuz olsun. Açılan kutumuzda müşteri numarası olsun. Metin kutuları ise
metin1: Müşteri adı-soyadı
Metin2: Müşteri telefonu
Metin3: Müşteri adresi
şeklinde olsun. Biz açılan kutudan bir müşteri numarası seçtiğimizde (Tabii müşterinin adı-soyadını da görerek) diğer kutulara otomatik olarak veri gelsin.

BUNU NASIL YAPARIZ?
Bunun için açılan kutumuzu sütunlu yapıp 4 tane sütun belirliyoruz. Bu sütunları tablodaki Müşterino-Müşteri adı soyadı- Müşteri telefonu ve Müşteri adresi ile sorgu üzerinden ilişkilendiriyoruz. Sütunları sırasıyla müşteri no'dan itibaren sırasıyla seçiyoruz. Metin kutusu Alanlarının denetim kaynakları "ilişkisiz" olsun. Şimdi adım adım gidelim.

1- Sütunların boyutlarını şöyle belirleyelim:
Müşteri no: (1 cm) Müşteri adı Soyadı (4 cm) Müşteri Tel (0cm) Müşteri Adresi (0cm)

Bunu sütun genişlikleri bölümüne ve her değerin arasına ; koyarak giriyoruz.

1;4;0;0 gibi

Böylece aslında müşteri no üzerinden işlem yapacağız ama alanda müşteri no ve müşteri adı-soyadı görülecek.Seçim yapıldıktan sonta bu alanda sadece müşteri no görülecek.

2- Bu açılan kutunun güncelleme sonrasında olayına aşağıdaki kodları yazalım.
Me.Metin1 = musterino.column(1)
Me.Metin2 = musterino.column(2)
Me.Metin3 = musterino.column(3)

Tabii ki kayıtların arasında gezinirken verilerin tekrar sorgulanması için formun geçerli olduğunda olayına da

Me.Metin1 = musterino.Column(1)
Me.Metin2 = musterino.Column(2)
Me.Metin3 = musterino.Column(3)
kodlarını yerleştirelim.

3- Verilerle yapılan işlemlerin kaydedilmesi için ikinci bir tabloya daha ihtiyaç duyulur. Bu tabloya da işlemler adını verdik ve sadece açılan kutu ile ilişkilendirdik. Yani sadece açılan kutu verisi kaydediliyor.

Böylece metin kutularına gereken bilgiler açılan kutu seçimine görer alınmış olur.

Not: (12.09.2010'da ekledim...)
Bu yöntemin bana göre hızla ilgili faydaları var diye düşünüyordum ama seçilen müşteriye ait form üzerinde bulunan bir açılan kutuya veri alınması da belli oranda bir zaman almaktadır. Olay sadece pratik veri getirme amacıyla verimli olacaktır, hız konusunda fikrim değişti.

Şimdi hazırladığım örneği inceleyin. Yukarda anlatılan yöntemi öğretmek amacıyla hazırladığım bir örnektir. Yazılanlara göre kendiniz bir form üzerinde denemelar yapın, başaramazsanız örneği inceleyin. Ama kesinlikle öğreninImg-grin))


İnadına, ille de Accesstr.net...

Puletin

Puletin

Onursal Üye
100
 Belirtilmemiş
 40
 1.717
 01/11/2008
416
 -
 
 Ofis 2003
 24/12/2016,00:18
Paylaşım için teşekkürler hocam...


Kaplumbağa ya dikkat et...
Sadece  başını çıkartıp risk aldığında ilerleyebiliyor...

karam

karam

Aktif Üye
853
 61
 45
 360
 01/12/2008
24
 Ankara
 
 Ofis 2003
 01/10/2017,02:02
sayın Mehmetdemiral açıklayıcı bilgi ve örnek için teşekür ederim .
çok faydalı ve uygulanabilir bir açıklama tekrar teşekürler


Daha Çok Çalışmam Lazım Çooook !!!!

assenucler

assenucler

Aktif Üye*
91
A..... Se.... Şe....
 125
 2.057
 31/10/2008
63
 İstanbul
 
 -
 03/01/2019,11:47
Sayın Mehmet Demiral;

Hocam, ilk kez bu kadar detaylı bir anlatım ile karşılaştım. Çoğumuzun kafa karışıklığı, bu güzel katkınız sonunda ortadan kalktı..

Her şey gönlünüzce olsun.

Selam ve sevgiler.



hakanuss

hakanuss

Aktif Üye
76
Ha....
 39
 15
 113
 31/10/2008
0
 Ankara
 
 Ofis 2003
 22/04/2019,11:10
örnek çalışma ve detaylı anlatım için teşekkürler



furens

furens

Aktif Üye
614
Ad.... ÖL....
 46
 11
 84
 22/11/2008
5
 Isparta
 
 Ofis 2007
 06/03/2019,18:05
hocam verdiğiniz bu örnekte forma kişi eklemek isteyince eklemiyor?




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Acemiler İçin Uygulamalar: Kullanıcı giriş ve şifre formu. Yetkilendirmeye göre işlem mehmetdemiral 67 30.358 11/02/2019, 21:45
Son Yorum: sercann
  'formdaki Rapor Butonu Tüm Kayıtları Gösteriyor' Diyenlere ercansahin 40 30.693 25/10/2017, 19:34
Son Yorum: jfmrk
  Açılan kutudan veri getirme (dlookup ve column() olmadan) 2. Perde mehmetdemiral 13 6.833 04/08/2017, 01:57
Son Yorum: mehmetdemiral
  DLookup İşlevi tdsharun 39 32.854 01/12/2014, 10:57
Son Yorum: mengene2
  Veri Sayfasına bilgi girişi sırasında kullanılan klavye kısayolları alpeki99 5 3.828 25/03/2012, 16:38
Son Yorum: accessman

Türkçe Çeviri: MCTR, Yazılım: MyBB, © 2002-2019 MyBB Group.