Skip to main content

AccessTr.neT


Günlük Tahmini Üretim

Günlük Tahmini Üretim

Çözüldü #1
öncelikle herkese selamlar
Yapmak istediğim günlük tahmini üretim yani mesai baslama saai 07:30 bitis !7:00 bu süre zarfi içinde ne kadar üretim yapılabilir onu hesaplatmak ayrınılı olarak form üzerinde yazdım simdiden tesekkürler

Not: tablolar ODBC baglıdır
.rar Kopyası 06-11- SAYI SON.rar (Dosya Boyutu: 43,84 KB | İndirme Sayısı: 28)
Cevapla
#2
Sayın blumanx,

Öncelikle bir hususu belirtmekte fayda olacağı kanısındayım.

Mesai başlama saati (07:30) ile Mesai bitiş saati (17:30) arasındaki tahmini üretim saatini hesaplarken,üretilen denetimine yazılacak değer sonucunda kalan süre üzerinden elde edilmek istenen tahmini değer sağlıklı ve geçerli bir sonuç olmayacaktır.burada bu şekilde bir değer girişleri yazılacak olursa edinilecek tahmini değer beklenenden farklı bir değeri gösterecektir.çünkü;bu saatler arasındaki ara dinlenme ve yemek saati sürelerini de hesaba katıp bu süreleri tahmini hesaplamadan düşmeniz gerekir ki daha sağlıklı bir üretim tahmini sonucu elde edilebilsin.yoksa,hiç ara vermeksizin bir üretim oluyormuş gibi bir sonuç çıkar.

Aslında bu tahmini sonuç değerini elde etmek için,bir başka alternatif yöntem olması açısından;bir üretimin genel kabul görür standart olarak ne kadar bir sürede gerçekleştirildiği bir denetime yazılırsa,bu değer üzerinden gerekli süre indirimleri de çıkarılmak sureti ile belki daha net bir sonuç elde edilebilir.çünkü,diğer türlü;üretilen denetimine yazılacak değer o anki süreye göre yazılacak. fakat burada da şu hesaba katılmalı bana göre,o anki saate kadar belki de sorunsuz bir çalışma söz konusu olacak fakat belki bir sonraki saat içerisinde veya ilerleyen saatler içerisinde aynı tempolu ve sorunsuz süreç söz konusu olmayabilir.mesela;cihaz arızası olabilir,personel hatası olabilir,parça veya malzeme sorunu olabilir,..v.s…gibi rutin ya da olası sorunlara maruz kalınabilir.malzeme,insangücü ve çalışma temposu,malzeme,atık malzeme ve mamül çeşitliliği değişimleri,vardiya etkisi kapasitelerine göre yorumlamak lazım.bu da tahmini üretim hesaplamasını sağlıklı sonuç olarak gösteremeyebilir.veya bir diğer teori olarak,bir günün tahmini bir sonraki günün tahminine göre farklılıklar gösterebilir.

Kısacası,bu tahmini değer elde etmek beklentisi,bir üstte başlık olarak bahsi geçen çeşitli durumları da dahil ederek değerlendirmek gerekir.bu sebeple,bir hesaplamaya geçmeden öncesinde;belki 1 haftalık veya 1 aylık bir işleyiş süreci takip edilerek kesine yakın standart değerleri sunacak veriler elde etmek gerekir.sonrasında,tahmini hesaplamalar yapabilmek için doğru veriler olacağından daha rahat bir sonuç söz konusu olabilir.

Elbette,bu açıklamalar,bana dair yorumlardır.sizin üretim işleyişinize dair değer belirtimleri söz konusu olmadığından harici bir üretim işleyişi göz önünde bulundurularak bahsi yapılmıştır.yanlış yorum var ise,düzeltme paylaşımında bulunabilirsiniz.bilgilerinize.

İyi çalışmalar,
Saygılar.
Herkes, kendisinin AR-GE'cisidir...


Konulara eklenen Uygulama içeriğine yönelik Tavsiyeler
Alt Form Denetim Değerlerine ulaşma ve Alt Form Güncelleme
Kapatırken Düzenle (Compact On Close) Seçeneğinin İşaretlenmesi Hakkında
Cevapla
#3
ilginize çok tesekkür ederim.
söyle anlatayım .

sadece o günün tahmini üretimini almak istiyorum. süreç söyle işliyor. 07:30 da mesai başlıyor. final kontroldeki arkadas kontrolden sonra modulu okutuyor sevke hazır hale geliyor. (firmanın kendi yazılımı. ben bu veriyi sorgu, GENELTOPLAM deyim2 de aldım) yani final kontrol modulu okuttukça benim sayım artıyor. hergün aynı sayıda mödül üretilmiyor. bahsettiğiniz gibi bir çok etken var bu da sayıyı düsürebiliyor veya artırabiliyorda. ben formu açtığımda o ana kadar yani mesai baslangıcından o ana kadar geçen süre zarfı içerisinde kaç tane modul okutulmus ve mesai bitimine (17:00) kaçtanedaha okutabilirim.
örnek.:

mesai başlama: 07:30
simdiki zaman 09:00 olsun (yani formu açtığım saat)
okutulan, sevke hazır modül sayısı 50 olsun
geçen süre 90 dakika
 90/50 = 1,8

dakikada üretilen modül sayısı 1,8

günlük çalışma saati 9:30 saat oda 570 dakika yapıyor

yani 570*1,8=1026
 yapmak istediğim bu
şuda olabilir aslında yemek ve istirahat saatlerinide hesaba katarsak oda 55 dakika

570-55 =515 net çalısma süresi
515*1,8=927

927 almak istediğim sonuç
biraz uzun oldu ama insallah anlatabilmisimdir. tekradan tesekkür ederim. saolun
Cevapla
#4
Ben bir örnek hazırladım sen bunu kendi programına uyarla. Mantık şöyle;

MesaiSaatleri tablosuna çalışma aralıklarını girdim.
Form1'in kayıt kaynağını MesaiSaatleri tablosu yaptım.
Butona tıklandığında önce ilk kayda getirttim, 
belirtilen [saat]e göre geçen süre ve kalan süreleri bütün kayıtlarda hesaplayarak bütün kayıtları hesaplattım.
Yani ilk kayıtta (ilk mesai saatinde) ne kadar süre geçmiş ne kadar kalmış + sonrakinde + sonrakinde .... ve en sonunda ise küçük bir oran-orantı hesabı.
.rar tahminuretim.rar (Dosya Boyutu: 49,29 KB | İndirme Sayısı: 16)
Saygılar, iyi çalışmalar.
*********
Kod, formül vs bilmek önemlidir ama mantığını yürütebilmek, nerede ve nasıl kullanılacağını bilmek daha önemlidir.
Cevapla
#5
Sayın blumanx,

EK’te,talebinize yönelik olarak hazırlanmış örnek uygulama mevcuttur.inceleyebilirsiniz.

Kullanım için yapmanız gereken sadece,(tahmin2 isimli yeni bir form oluşturulmuştur.bu form üzerindeki);

-          Şimdiki zaman denetim kutusuna,saat girişi şeklinde zaman girmeniz ve

-          Mevcut modül sayısı denetimine de,modül sayısını girip ENTER tuşuna basmanız.ilgili denetimin Çıkıldığında Olay Yordamına gereken kodlar dahil edildiği için,tüm hesaplamalar otomatikman oluşturulacaktır.

Ayrıca,isteğinize bağlı olarak,ilgili formda denetim kontrolü de yaptırmak sureti ile,değerlerin boş geçilmemesini de sağlayabilirsiniz.bununla ilgili forumda arama yaptığınız takdirde haylice örnekler içeren konular bulacaksınızdır.bu sadece,bir bilgilendirmedir.

İyi çalışmalar,
Saygılar.
.rar Kopyası 06-11- SAYI SON-ATOZ.rar (Dosya Boyutu: 44,61 KB | İndirme Sayısı: 18)
Herkes, kendisinin AR-GE'cisidir...


Konulara eklenen Uygulama içeriğine yönelik Tavsiyeler
Alt Form Denetim Değerlerine ulaşma ve Alt Form Güncelleme
Kapatırken Düzenle (Compact On Close) Seçeneğinin İşaretlenmesi Hakkında
Cevapla
#6
ilgilenen herkese cok tesekkür ederim

sayın Atoz112 hocam

evet istediğim bu fakat  gecen sure kısmı form acıldıgında otomatık olarak gostermesı, modul sayısını sorgudan alması(GENELTOPLAM deyim2) ve bir diğer husus ta tahmini üretimin yuvarlaması

montaj hattında herkesın gorebılecegı bi monitor var sabah personel pc actıgında mesai bitimine kadar mudahale edilmiyor. yani form her dakıka guncellenıyor birinin orada sureklı modul sayısını gırmesı gerekıyor .

tekrardan cok tsk ederım
saygılar

[Resim: do.php?img=4681]

Ayhan2122  hocam ısyerınde offıce 2003 kullanıyoruz  malesef sızın calısmanızı acamadım ama en kısa zamanda sızede bilgi veririm cok saolun


saygılar
Son Düzenleme: 18/11/2014, 17:09, Düzenleyen: blumanx.
Cevapla

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

ya da
Task