Skip to main content

AccessTr.neT


Otomatik Sayıyı El İle Oluşturalım

mehmetdemiral
mehmetdemiral
16
9314

Otomatik Sayıyı El İle Oluşturalım

#1
Arkadaşlar, hep Access'le tanışanlar sorarlar "Bu otomatik sayı neden saçmalıyor?" diye... Ben de ısrarla saçmalamadığını, mantığının öyle olduğunu anlatırım. Neden saçmalamıyor biliyor musunuz?

1- Öncelikle genel olarak tüm otomatik sayı alanları aslında birincil anahtar olarak seçilir. Böylece de herşey onun üzerinden bağlanarak alt formlar, alt kayıtlar, sorgu kriterleri falan oluşturulur.

2- Sonra da bir kayıt silinir. Doğal olarak da o değer artık kullanılamaz, çünkü ona bağlanan her bağlantının bir daha kullanılamaz hale gelmesi gerekir. Doğal olan bu değil midir? Ama biz ısrarla neden o sayı kullanılamaz derizImg-grin))

3- Ama şu yapılabilirdi denir hep: "Silinen sayıların yerine yeni kayıtlar gelseydi iyi olurdu..." Eeee.. O zaman da kayıtların sıralanması yanlış olurdu. 1 numaralı kayıtın tarihiyle mesela 12 numaralı kayıtın tarihi aynı olur, aralarında daha yeni kayıtlar olurdu. O da olmazdı di mi?

4- Bu maddeye gerek yok, çünkü Otomatik sayı alanının başka yapılabileceği bir alternatifi yok. En iyisi zaten yapılmış.

5- O zaman ne yapmak lazım? Otomatik sayıya ellemeyeleim o bildiği gibi tutarlı tutarlı gitsin. Bize neden bu kadar sıralı gitmesi lazım onu konuşalım.

Biz onu sıra no için bu kadar düzgün olsun isteriz. Ama olmuyor madem kendimiz sıra no mantığı kuramaz mıyız?

Kurarız tabii? Nasıl yapabiliriz? Şimdi gelin onu anlatalım:

1- Önce bir tablo yaparız. İçine otomatiksayı alanı koyarız. Birincil değer olarak da onu seçeriz. Sonra da bırakırız kendi halineImg-grin)

2- Sırano alanımız olur. Oraya asıl sıra sayımızı koyacağız. Değeri sayı olmalı

3- Diğer kaydedilecek veriler için alanlarımızı ekleriz.

4- Bir sorgu yaparız. Bu sorguya sadece sırano alanımızı ekleriz. Sonra da toplam butonuna basarak buradaki değeri "enbüyük" olarak seçeriz. Artık bu sorgu kayıt sayımızın en büyük değerini gösterecektir.

5- Form üzerine gerekli alanlarımızı standart olarak ekledikten sonra bir altform üzerinden bu en büyük sayı değerini bir metin kutusuna getiririz.

6- Sonra bir başka metin kutusuyla (metin10) eğer bu değer null  ise "1" olmasını sağlamak için
Visual Basic Code
=IIf(IsNull([metin3]);"1";[metin3]+1)  

komutunu kullanırız. (Burada metin3, en büyük sayı değerini getirdiğimiz metin kutusunun adıdır)
Böylece yeni kayıta bastığımızda


Visual Basic Code
[enbuyuksayi alt formu].Requery         'en büyük sayı değerini güncelle

DoCmd.GoToRecord , , acNewRec        'yeni kayda git
Me.kayitno = Metin10                        'kayitno alanın metin10'dan al
adisoyadi.SetFocus                           'adisoyadi alanına odaklan


komutlarını işleterek otomatik sayımızı metin10 üzerinden 1 artırılmış olarak alırız.

NOT: Dikkat edilirse aralardaki değerler silinirse bizim yöntemde de kullanılamıyor. İnanın mantıklısı da odur. İstesek kullanabilirdik ama yanlış olurdu. Bu işte silinen kayıt numarası kullanılmaz..

Konuyu daha iyi anlamak için örneğimi inceleyiniz.
.rar otomatik sayı yerine.rar (Dosya Boyutu: 21,86 KB | İndirme Sayısı: 306)
İnadına, ille de Accesstr.net...
Cevapla
#2
Anlatım İçin teşekkürler Hocam ...
Klavyene, Beynine sağlık...
Kaplumbağa ya dikkat et...
Sadece  başını çıkartıp risk aldığında ilerleyebiliyor...
Cevapla
#3
Img-grinama hocam girişi tablodan giriş yaparsak orada hep 0 olarak kalıcak diymi tablodan girildiği zaman elle yazılacak

anlatım içinde çok çok sağolun Img-grinşimdi yapmaya çalışcam Img-grin
Cevapla
#4
Herhalde yani.. Access'te tablodan giriş diye birşey yoktur. Excel mi buImg-grin)))
Hadi kolay gelsin..
İnadına, ille de Accesstr.net...
Cevapla
#5
(26/01/2009 12:23)mehmetdemiral Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Herhalde yani.. Access'te tablodan giriş diye birşey yoktur. Excel mi buImg-grin)))
Hadi kolay gelsin..

LolLol tmm hocam kızmayın Lol
Cevapla
#6
arkadaşlar otomatik sayıyla ilgili bir problemim var dağınıklık olmasın diye yeni konu açmadım.sorun hazırladığım veritabanında yeni yılda kayıtların baştan,yani 1 den başlaması lazım, alanı yada tabloyu silmeden yapılabilir mi?ben olmadan accessi bilmeyen bir kullanıcının bunu sıfırlayabilmesi için bir olay yordamı varmı acaba.yardımcı olursanız sevinirim.
Cevapla

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

ya da