Skip to main content

AccessTr.neT


Tablo İlişkileri Hakkında

Oğuz Türkyılmaz
Oğuz Türkyılmaz
10
1320

Tablo İlişkileri Hakkında

Çözüldü #1
Merhaba
Forumdaki Aidat Takip konularından birinde kurulan tablo ilişkisinin aynısını kurmak istediğimde aynı ilişki türünü kuramıyorum aşağıda görülen mesajla karşılaşıyorum. Tablo yapılarımız alanlar bir farkla tamamen aynı ama Benim tablolarım arasında diğer uygulamadaki gibi ( bir-Çok ) türü ilişki kuramadım. Anlamadığım bir diğer husus forumdaki uygulamada iki tane birincil anahtar yapılmasının sebebi nedir bilmediğim halde vardır bir kerameti diyerek bende aynısını uyguladım. Bu ilişki konusunda ne yapabilirim. Kısaca yapmak istediğim uygulamanın  tablo yapısının nasıl kurulması gerektiği konusunda bilgiye ihtiyacım var. Şöyle ki üyelerin bilgilerinin tutulduğu bir tablom var ve bu tabloda aidat ödemeleri ile ilgili bir alanım yok. Programın şu şekilde çalışmasını planlıyorum.

Üye Tanımlama Formunda Üye Aidat Dökümü Sekmesi olacak ve burada . AY - Borç - Alacak şeklinde ( Aşağıda solda ) üyenin aidat ve ödeme bilgileri görünecek.
Aşağıda sağda görülen Ayrı bir form olan Üye Aidat Borçlandırma Formundaki  Aidat tutarını ve taksit sayısını girip üye borçlandır  yada tüm üyeleri borçlandır butonu tıklandığında üye yada üyelerin ( Bunun seçimini kullanıcı yine bu formda yapacak ben alanı sağ tarafa eklemedim sadece kalabalık yapmasın diye) aşağıdaki örneğe göre Borç Hanesine tüm aylara 20 TL yansıttıracağım.
 Öncelikli hedefim bunu yapmak daha sonrada işin ödeme kısmına geçeceğim. Tablo yapısının bu örneğe göre doğru kurgulanması için tavsiye ve görüşlerinize ihtiyacım var.Destan gibi yazı oldu ama kusuruma bakmayın, Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.




[Resim: do.php?img=9530]


https://accesstr.net/attachment.php?aid=28909 

Aşağıdaki tablo ilişkisine dair programın linki.

[Resim: do.php?img=9531]
[Resim: do.php?img=9532]
.rar Aidat Borçlandırma.rar (Dosya Boyutu: 73,81 KB | İndirme Sayısı: 3)
Access Çekirgesi 
[Resim: img-cray.gif]


Cevapla
#2
ilişkilendirmeye çalıştığınız 2 alanda tekrarlı veriler içerebiliyor, bilgi tutarlılığını kullanabilmek için alanlardan en az birinin benzersiz yani tekrarsız olması gerek
Cevapla
#3
(05/02/2020, 00:37)Oğuz Türkyılmaz yazdı: Forumdaki Aidat Takip konularından birinde kurulan tablo ilişkisinin aynısını kurmak istediğimde aynı ilişki türünü kuramıyorum aşağıda görülen mesajla karşılaşıyorum. Tablo yapılarımız alanlar bir farkla tamamen aynı ama Benim tablolarım arasında diğer uygulamadaki gibi ( bir-Çok ) türü ilişki kuramadım


bir-çok ilişkisi kurabilmeniz için, "T_1_MemberDefinition" tablosundaki "UyelikNumarasi" alanının sıralı özelliğinin Evet (Yineleme Yok) şeklinde değiştirilmesi gereklidir. İlişkilendirmede soldaki tablodaki alana girilen veri benzersiz olmalıdır.

T_1_MemberDues tablosunda görünüş itibariyle eksiklik yok. Borçlandırma işleminde aynı üyeye 12 adet kayıt girilecek. Formda Blok Blok Taksitlendirme bağlantısındaki konuda örnek kod mevcut.
Cevapla
#4
Ozan bey soldaki tablodaki alana girilen veri benzersiz olmalıdır ifadesi benim kafamı daha öncede karıştırmıştı ve konuyu kafamda oturtamamıştım bu şekilde kurduğum bir ilişkide o alana sadece tek bir kayıt girebilmiş sonrada ilişki türünü Halil bey vasıtası ile değiştirmiştim. Bu benzersiz alan derken Misal Benim projede üyelik numarası bir kişiye ait ve başka bir kişi bu numarayı kullanamaz şeklinde algılıyorum. Kafamda bir türlü oturtamadım benim örneğime göre farklı ilişki türleri kursam uygulama esnasında nasıl sonuçlarla karşılaşırım.Zahmet olacak ama eğer Örnek vererek açıklayabilirseniz kafamda oturtmak benim için çok kolay olacak maalesef kafam pek basmıyor örnekle daha iyi anlıyorum.
Cevapla
#5
(05/02/2020, 17:04)Oğuz Türkyılmaz yazdı: Misal Benim projede üyelik numarası bir kişiye ait ve başka bir kişi bu numarayı kullanamaz şeklinde algılıyorum


Eklediğiniz resimdeki ilişkilendirmeye göre, difinition tablosundaki UyelikNumarasi alanına aynı sayı sadece 1 defa girilebilir. Bu şekilde ilişkilendirme yapacaksan olması gereken de budur. Sonuçta aynı üye iki defa tabloya kaydedilmeyecek.

Dues tablosundaki UyelikNumarasi alanının UyeNo olarak değiştirilerek, her iki tablodaki UyeNo alanlarının ilişkilendirilmesi daha mantıklı.
Cevapla
#6
Mevzuyu daha kolay anlayabilmeniz için Tüm İl, İlçe, Semt, Mahalle ve Köy Listesi bağlantısındaki örneği inceleyebilirsiniz.

Örnekte; 
iller tablosundaki id alanı otomatik sayı ve birincil anahtar.
ilceler tablosundaki il_ID alanı sayı.

Bu iki alan birbiri ile ilişkilendirilmiş.

iller tablosunda, id değeri 81 olan 1 kayıt var "ADANA"
ilceler tablosunda il_ID değeri 81 olan 14 kayıt var. Bir-çok ilişkisi olduğundan ve ilişkilendirmeleri ard arda güncelle seçili olduğundan iller tablosundan 81 olan satırı sildiğinde ilçeler tablosunda 81 olan 14 kayıt silinecek.
Cevapla

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

ya da
Task