Merhaba Sayın @
hlojan
Öncelikle veritabanı hazırlamak için yapmanız gerek tıpkı bir program hazırlarken algoritma şeması hazırlar gibi veritabanınızın elemanlarını, yapısını, hedefleri ve sonuçları planlamalısınız. Kervan yolda düzülür mantığı ile yola çıkmak temeli zayıf veritabanlarının tasarlanmasına sebep olur.
Yazdıklarınız çerçevesinde örneğinizi incelediğimde tablolarınızda veri türleri ile ilgili sıkıntılar var. Örneğin firma tablonuzda adres için uzun metin kullanmışsınız bu olabilir ancak ad için uzun metin kullanmak hatalı bir tercih. Zira kısa metin 255 karaketere kadar verilerinizi kayıt edebileceğiniz bir türdür ve adres için yeteerli görünmesede ad için yeterlidir ve hatta en uzun ad için kullandığınız karakter sayısının 3-5 fazlası kadar bir sınırlama getirmek yeterlidir.
Fiyat tablonuzda para Listefiyatı için para birimini tercihh etmişsiniz bu güzel ancak ondalık kısmını otomatik bırakmayın kuruşlar için 2 olarak belirlemek daha doğru olur böylece 100lira giriş yaptığınızda 100,00 olarak görüntülenir ve kuruş değeri olan diğer fiyatlamalarınızdan farklı bir format izlenmez.
Fiyat Listesi tablonuzda firma tablosuna kayıt ettiğiniz firma bilgilerini tekrar girmeniz gereksiz. Ayrıca firma fiyatı gibi bir alan kullanmak da bence hatalı. Firma tablonuzda firmaların iskonto oranlarını eklerseniz ilgili firma için bir fiyat listesi oluşturmak istediğinizde bu oran üzerinden otomatik fiyatlandırma yapılır böylece her ürün için firmaya özel fiyat hesaplamak zorunda kalmazsınız.
Bu çerçevede yapmak istediklerinizi planlayın ve gerekirse
Excel şabonlarını oluşturup üzerinde çalışın ardından veritabanınızı oluşturmaya form ve sorguları tasarlamaya akabinde raporlamaları dizayn etmeye geçebilir ve bu süreç içinde takıldığınız noktalarda örneğinizle yardım talep edebilirsiniz. Elimizden geldiği kadar destek olmaya çalışırız.
İyi çalışmalar.