Sayın yenginoglu,
Talebinize yönelik eklediğiniz örnek uygulama incelendiğinde;talebinize çözüm bulunabilmesi adına,size ve sizin nezdinizde tüm konu açacak üyelerimize bir öneri olması için,şu önemli hususu belirtmekte fayda olduğu görülmüştür.lütfen,
a)
Eklenecek örnek uygulama içeriğinde,farazi gerçek dışı bilgileri barındıracak ve talep edilen soruna göre 5-10 adet kayıt verisinin olmasına özen gösteriniz.
b)
Eklenecek örnek uygulamanın rahat bir şekilde incelenebilmesi için,pencere veya
Access özelliklerinden herhangi birinin ya da birkaçının gizlenmesini,engelleyici veya şifreleme işlemlerini iptal ederek konunuza dahil ediniz.
c)
Eklenecek örnek uygulama içeriğinde gerekli ve diğer nesneler ile birbirine bağlantılı başka nesneler mevcutsa bunları uygulamadan silmeyiniz ve dahil ediniz.
d)
Eklenecek örnek uygulama içeriğinde,sadece talep edilen sorun ile ilgili nesnelerin dışında herhangi başka nesneler bulundurarak karışıklığa izin vermeyiniz.
e)
Eklenecek örnek uygulama içerisinde yer alan nesne adlarını,soruna maruz kalınan hangileri ise o isimleri,sorunuzda mutlaka net şekilde ifade ediniz.
Bunlar,yukarıda bahsi geçtiği üzere,SADECE önemsenmesi,unutulmaması adına yapılan bilgi paylaşımlarıdır.size dair burada hatırlatmayı gerektirecek madde ise,C maddesindeki yazılı husustur.çünkü;kontrollerin yapılabilmesi için, frm_PER_KISI adlı formun ve bu forma kaynaklık edecek tablonun gerekli olmasına rağmen,uygulama üzerinde yer almamasıdır.bu nedenle,bu hususu dikkate alarak,uygulamayı bu hali ile eklemeyi sağlayınız.teşekkürler.
Ayrıca,bir ön bilgi olması adına,şu bilgiyi de paylaşmak önem arz etmektedir.
frm_KISI_EKSTRE adlı formun form alt bilgisi kısmında yer alan ve toplamları göstermek üzere eklenen Metin23 adlı metin kutusunun Denetim Kaynağı satırında =Nz([CGUN]) ifadesinin yazılı olduğu görülmüştür.
Fakat,bu forma kaynak gösterilen srg_KISI_EKSTRE adlı sorgu incelendiğinde; CGUN adlı bir alanın oluşturulmadı fark edilmiştir.bu da,doğal olarak,mevcut olmadığından dolayı hataya maruz kalınacağı anlamındadır.yeri gelmişken yine bilgi paylaşımı olması için;
NZ FONKSİYONU
Tanımı
Kısaca,eğer tablo içerisindeki kayıtlarda BOŞ (NULL) değerler varsa,bu alandaki değerlerin toplama işlemine dahil olması için kullanılmaktadır.
KULLANIMI
1)
Nz([alan_adi])
Değer boş olsa da sonucu olumlu döndürür.Örneğin;a adlı alan değeri 1 ve b adlı alanın değeri de boş olsun.toplam adlı bir alanı sorguda oluşturduğunuzda ve toplam_alani:Nz([a_alani]) + Nz([b_alani]) şeklinde yazdığınızda,sonuç olarak 1 değeri yazılır.
2)
Nz([alan_adi];0) ya da Nz([alan_adi];”istenilen metin ifadesini yazabilirsiniz”)
BOŞ değer olan alan içerisine istenilen bir değerin atanması için kullanılır.
a)
Sayısal değer atamak için
Bu ifade ile,bir alan içerisine,0 (SIFIR) değerinin atanması sağlanır.
b)
Metin değeri atamak için
Kod:
Nz([alan_adi];”istenilen metin ifadesini yazabilirsiniz”)
Bu ifade ile,bir alan içerisine,tırnak işaretleri arasında yazılı metin ifadesinin atanması sağlanır.
Son olarak,
Bir form üzerinde eğer toplam değeri almak ve bunu form üzerinde göstermek istiyorsanız;ya TOPLA fonksiyonunu ya da + (ARTI) işaretini kullanmalısınız.NZ fonksiyonu sadece,ilgili alandaki BOŞ değerlerde herhangi bir hata vermemesinin sağlanması için uygulanan bir fonksiyondur.bu toplama değerini almak için de,tercihinize göre ister form üzerinde Denetim Kaynağına direkt olarak yazılabileceği gibi isterseniz de bir sorgu kullanılıyorsa bu sorgu üzerinde yeni bir toplama alanı oluşturulup form üzerindeki toplamın gösterileceği denetim kutusunun kaynağında gösterilmesi yeterlidir.
Uygulamanıza dahil etmeniz gereken gerekli nesneleri eklemeyi unutmamanızı tekrar hatırlatmak istiyorum.bilginize.
İyi çalışmalar,saygılar.