Skip to main content

AccessTr.neT


C# Veritabanı Bağlantısı

mahmut18
mahmut18
6
5847

C# Veritabanı Bağlantısı

#1
Merhabalar ilk olarak tekrar dile getirmek istediğim bir ricam var c# sabit bir konu haline dönüştürülebilirse gerçekten çok faydalı olacaktır…
Bu konumuzda c# Access veri tabanı bağlantısını detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olur.
İlk olarak Access ile bir veri tabanı oluşturuyoruz.

[Resim: 1_bmp.jpg]

Veritabanının ismini kullanacağınız sisteme göre değiştirebilirsiniz(personel,kütüphane…) ben veri olarak girdim.

[Resim: 2_bmp.jpg]

Tasarım görünümünü açarak yeni bir tablo oluşturalım…

[Resim: 3_bmp.jpg]

Ben Verikayıt olarak isimlendirdim

[Resim: 3_bmp.jpg]

Tabloda kullanacağımız alanları ben kısa olarak 3 tane ekledim siz yapacağınız programa göre çoğaltabilirsiniz…

[Resim: 4_bmp.jpg]

Tablomuzu kaydettikten sonra ilgili alanları dolduruyoruz kayıtta gözükmesi için 1-2 tane girmeniz gerekli gerisini diğer derste c# üzerinden kayıt ekleme silme güncelleme gibi özelliklerde belirtmeyi düşünüyorum.

[Resim: 5_bmp.jpg]

Girdiğimiz verileri kayıt ediyoruz..

[Resim: 6_bmp.jpg]

Visual studio programımıza dönüp bir c# Form Application oluşturuyoruz…

[Resim: 7_bmp.jpg]

C# Formumuzu açtıktan sonra Gneral kısmına sağ tıklayıp Choose Items Diyoruz..

[Resim: 8_bmp.jpg]

Gelen Pencerede.Net Framework Components alanından OleDbDataAdapter bileşenini seçiyoruz eğer işaretli değilse OpenFileDialog bileşeninide seçmelisiniz genel seçili olarak gelir…

[Resim: 9_bmp.jpg]

Gördüğünüz gibi Sol General bölümüne OleDbDataAdapter bileşenimiz geldi.

[Resim: 10_bmp.jpg]

OleDbDataAdapter bileşenimizi sürükleyerek foruma bırakıyoruz.. Karşımıza Gelen Pencereden New Connection Diyoruz

[Resim: 11_bmp.jpg]

Burada data source kısmında Sql server seçili olarak gelecek fakat biz Access veritabanını kullanacağımızdan change kısmından değiştiriyoruz..

[Resim: 12_bmp.jpg]

Bu alanda kullanabileceğiniz veritabanlarını görüyorsunuz biz Access database ile devam edeceğiz..

[Resim: 13_bmp.jpg]

Karşımıza çıkan pencerede browse butonuna tıklıyoruz

[Resim: 14_bmp.jpg]

veritabanımızın bulunduğu konumu açıyoruz..

[Resim: 15_bmp.jpg]

Ve kaydediyoruz

[Resim: 16_bmp.jpg]

Şuanda veritabanımız yüklemeye devam edeceğiz next diyoruz

[Resim: 17_bmp.jpg]

Çıkan soruya evet diyoruz

[Resim: 18_bmp.jpg]

Yine next diyerek devam edelim

[Resim: 19_bmp.jpg]

Karşımıza açılan pencerede 2 türlü yöntem kullanabiliriz ama ben program üzerinden gittim..(Diğer yol direk olarak Sql komutu kullanmaktır.. Select * From dosyaismi)
Burdan Query Builder e tıklıyoruz

[Resim: 20_bmp.jpg]

Verikayıt adlı Access dosyamız geldi buna add diyerek devam edelim….

[Resim: 21_bmp.jpg]

Burda önemli bir hususumuz var dikkat edin Yukarıda tablomuzun isminin hemen altında All Columuns seçeneğinin işaretli olması gerekir…(İlerde sadece bazı verilerin gözükmesini istiyorsanız bu bölümden seçebilirsiniz) Ok diyerek devam edelim.

[Resim: 22_bmp.jpg]

Şuan dosyamızın tüm alanlarını aldı next diyelim…

[Resim: 23_bmp.jpg]

Şuan DataAdaptör bileşenimize verikayıt tablomuzu ekleyerek ayarlarını tamamladık

[Resim: 24_bmp.jpg]

Finish diyerek projemize ekliyoruz…

[Resim: 25_bmp.jpg]

Toolbox ın Data bölümünden DatagridView yani tablomuzun c# görünmesini sağlayan nesnemizi ekliyoruz

[Resim: 26_bmp.jpg]

GridView in sağ üst köşesinde bulunan ok işaretine tıklayalım

[Resim: 27_bmp.jpg]

None Kısmına Gelerek Add Project Data source Kısmına tıklıyoruz…

[Resim: 28_bmp.jpg]

Çıkan Pencereden DataBase seçerek devam edelim

[Resim: 29_bmp.jpg]

Dataset Diyoruz ve Devam Ediyoruz

[Resim: 30_bmp.jpg]

Verikayıt adlı veritabanımızı seçerek devam edelim(Seçili olarak gelecektir fakat birkaç tabloyu ayrı şekilde kullanmak isterseniz bu bölümden seçiyorsunuz haberiniz olsun)

[Resim: 31_bmp.jpg]

Yes, save the connection as işaretli olarak gelecektir gelmezse siz işaretleyin ve devam edelim 

[Resim: 32_bmp.jpg]

Son olarak Tables seçeneğini seçiyoruz ve finish diyoruz..

[Resim: 33_bmp.jpg]

Şuan GridViewimiz de Access tablomuzda belirlediğimiz alanların geldiğini göreceksiniz ki eğer gelmediyse mutlaka yukardaki adımlardan birini hatalı şekilde yapmışsınız demektir…

[Resim: 34_bmp.jpg]

C# Programımızı çalıştırarak kayıtları aktif edelim

[Resim: 35_bmp.jpg]

Gördüğünüz gibi c# Veritabanı işlemi zor değil ama başlarda çok karıştırdığımız bir konu Umarım faydalı olmuştur…
Eğer istek olursa Bir sonraki sunumda başlangıçta belirttiğim gibi c# kodlarıyla kayıt ekleme silme güncelleştirme veritabanı resim ekleme kayıtların ileri geri olayları belirtilen alana göre kayıt arama (ad soyad görev) gibi konuları elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım esen kalın  (Hep söylemek istemişimdir bir aklımda bu işleri bırak sunuculuğa başla diyor Lol )
Saygılarımla…
Bir mum, diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.(Mevlana)
Herkesin yardımlaştığı yerde işler yarım kalmaz...
Cevapla
#2
Sayin mahmut18
Bu güzel bilgiler için çok tesekkurler
Cevapla
#3
Ne demek hocam faydalı olabildiysek ne mutlu bize....
Bir mum, diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.(Mevlana)
Herkesin yardımlaştığı yerde işler yarım kalmaz...
Cevapla
#4
Anlatımın için teşekkürler ... Harika olmuş ama takıldım bunu ben yapmaya denedim ama Data File Name : eczaneveritabanı diye eklemeye çalışırken TANINMAYAN VERİ BİÇİMİ C:\Users\Sony\Documents\eczaneveritabanı.accdb HATA NE ANLAMA GELİYOR? Sorun benden kaynaklı çözüm arıyorum fakat başka sitelerde ekleme , kaydetme , silme ve güncelleme uygulamaları vardı. Bunlarda takılıyorum sadece. Anlattığın kısımı süper anladım.
Son Düzenleme: 29/12/2013, 17:06, Düzenleyen: busra.3460.
Cevapla
#5
Rica ederim umarım faydalı olmuşumdur. ilk hatan için yukarıdaki adımlardan birini atlamışsın sanırım Sql olarak devam etmişsin Access seçmen gerekliydi en yakın zamanda inş. ekleme kaydetme silme ve güncellemeyi de anlatmaya çalışacağım...
Bir mum, diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.(Mevlana)
Herkesin yardımlaştığı yerde işler yarım kalmaz...
Cevapla
#6
Yok mahmut seçtim o zaman verdi hatayı zaten.
Cevapla

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

ya da