Akan su ve arada yıldırım sesleri, ve tarif edilemeyen huzur dolu bir koku... yağmur sonrası toprak kokusu.
Bu kokuyu sevmeyenimiz yoktur herhalde, parfümü yapıp satılamaz, stoklanamaz, anlıktır ve kişiyi mest eden bir şeydir. Küçüklüğümde dedemden öğrenmiştim yağmur kokusunun anlamını. Her yağmur yağdığında dedem camı açar derin derin nefes alarak kokuyu çekerdi ciğerlerine. Kimine göreyse bu koku ölümle özdeşleştirilmiştir. Belkide bu yüzdendir ki her yağmur yağdığında dedem aklıma gelir. Bir yandanda yaşamak ne kadar güzel dedirtir insana...
E tabi her şey gibi bununda bir bilimsel açıklaması vardır. Yağmur yağdığında toprağa kokusunu veren madde streptomyces adlı ipliksi bir maddedir. bu madde yağmur sırasında dallanarak kendi içinde çoğalır mycelium adı verilen koloni yapısına dönüşür. Çok az sayıda suda yaşarlar asıl mesken yerleri topraktır. İşte yağmur sonrası toprak kokusu bu bakterinin geosmin denilen metobolik ürünü sayesinde oluşmaktadır.
Bu maddenin en büyük özelliği antibiyotik etkisininde olması. "Belki dedemin yağmurdan sonraki kokuyu bu kadar sevmesinin nedenide budur" 500 ün üzerinde antibiyotik üretiyor bu madde.Fakat bunların sadece 50 si bazı sektörlerde kullanılmaktadır. Ayrıca B12 vitaminin üretimindede kullanılırlar.
Her yağmurdan sonra havayı bol bol çekmeyi unutmayın. Çünkü o bile insan vücuduna yararlı...
™Hiç Birimiz, Hepimiz Kadar Akıllı Olamayız...®